Nya versioner av MacBook Air

Nyheter 14 maj 2014

Alldeles nyligen lanserade Apple nya MacBook Air-modeller

Det hela skedde väldigt diskret och det kanske inte är så konstigt. De nya modellerna är nämligen inga större uppdateringar. Den största och viktigaste nyheten är att priserna sänkts en aning, sedan har även processorerna blivit aningen snabbare. De fyra varianter som finns har alla samma Intel Core i5-processor på 1,4 GHz, vilken är 100 MHz snabbare än förra årets 13-tumsmodell.

Vid flera tester som dykt upp på nätet kort efter lanseringen har det visas sig att SSD-enheten, eller snarare enheterna eftersom det tydligen finns varianter från flera olika tillverkare, inte ge någon förbättring prestandamässigt utan snarare tvärtom, jämfört med tidigare modell. Några stora skillnader verkar det dock inte vara. Vi få lov att återkomma till detta när vi själva har kört några tester. 

Visst kan det här känns som en nästan löjlig uppgradering, men eftersom Air-modellerna redan är väldigt bra datorer kanske inte så mycket behöver förändras…? Det som de flesta nog skulle önskat sig är en lite mer högupplöst skärm (upplösningen ligger på tämligen beskedliga 1366×768 respektive 1440×900 pixlar). Någon Retina-skärm finns ännu inte att få

Priserna börjar nu på 8 495 kronor för enklaste 11-tummaren. Den har en SSD på 128 GB. Den större 13-tummaren går på en tusing mer med samma konfiguration. Detta är lite lägre än vad man fick betala för föregående modell – alltså något positivt. 

En uppgradering som vi verkligen rekommenderar för de allra flesta är att välja 8 GB internminne vid beställningen (kan bara göras då och alltså inte uppgraderas i efterhand) för att få en lite mer framtidssäkrad och snabbare burk om man jobbar med många program igång samtidigt. Det kostar 880 kronor, vilket det definitivt är värt. 

MBA11-34L_MBA13-34R_Pages-iPhoto_PRINT-1