Helt nya iLife

Nyheter 13 Dec 2013

Vi tar oss an uppfräschade iLife-sviten på nya iPad Air och MacBook Pro

Här på MacGuiden blir vi alltid lite upphetsade när Apple släpper uppgraderingar av sina kreativa program och nya versionen av iLife var inget undantag. Det erbjuds en massa nyheter, från det förenklade gränssnittet i iMovie för iOS till nya Drummer-funktionen som skapar beats på ditt spår på några sekunder i GarageBand för Mac. Mac-uppdateringen är den första, riktiga förändringen av de kreativa apparna sedan oktober 2010. iOS-användarna har å sin sida väntat på nya utseenden på de kreativa apparna, så att de matchar gränssnittet i nya iOS 7. Apparna fungerar nu sömlöst med iCloud. Du kan föra över projekt mellan enheter snabbt och lätt – du kan forsätta på din Mac där du var när du slutade arbeta på din iPad, och vice versa.

Vi kommer att gå igenom nya iLife mer i detalj i de kommande numrena, men här kommer först en snabb översikt över det som du kan förvänta dig. Apparna finns sedan ett tag tillbaka på App Store, och har du köpt en ny enhet får du dem helt gratis. 

 

På iOS

iPhoto_1

iPhoto – nytt utseende, nya finesser

Nya iPhoto-appen har genomgått en stor förändring till iOS 7. Alla skeuomorfiska element är borta vilket skapat en enklare, mer strömlinjeformad upplevelse. I det stora hela är det mesta bekant, men det finns några nya funktioner. Ett exempel är en ny fotoboksdesignavdelning som låter dig placera dina bilder i en bok, justera designen och sedan beställa direkt från Apple. Det finns nya filter också, liksom nya delningsalternativ, inklusive möjligheten att dela ut bilder, böcker, bildspel och annat via AirDrop. 

 

GarageBandGarageBand – kraftfullt musikskapande

Utöver det nya gränssnittet som matchar det i iMovie och iPhoto låter GarageBand nu användarna spela in och mixa upp till 32 spår på enheter som har A7-chipet, och upp till 16 spår på äldre enheter. Du kan också spela in ljud i andra appar och sedan använda iOS 7:ans nya Inter-App Audio-funktion som låter dig lägga till dessa ljud direkt i GarageBand och mixa in dem på ett spår. Appen är nu också gratis, med alternativet att ladda ner en massa extrainnehåll via köp inuti appen (kostar 38 kronor).

 

iMovieiMovie – skapa och dela ut en ny film

1 Titta på film

Tryck på Video-fliken så får du se alla klipp du har på din iPad. Tryck på Play och använd kontrollerna på sidan för långsam eller snabb uppspelning.

2 Skapa ett projekt

För att skapa ett nytt projekt trycker du på  Projekt och sedan på plusknappen. Nu kan du använda det nya gränssnitet för att mixa klipp med nya effekter och övergångar.

3 Dela ut i bion

När du är klar med filmen läggs den i bion. Den här avdelningen synkas med iCloud så att du kan titta på alla filmer på alla dina enheter. 

 

På Macen

iPhotoiPhoto – programmet blir mer socialt

iPhoto är förmodligen det program som fått minst antal nyheter i iLife-sviten, men det finns några förändringar. Först använder numer funktionen Platser Apples kartor istället för Googles och det finns bättre stöd för bilddelning via iCloud, liksom support för iOS 7:ans kamerafilter när man importerar redigerade bilder från antingen en iPhone eller en iPad.

 

iMovie_1

 

iMovie – redigeringen har gjorts enklare

iMovie har genomgått en större förändring och bland annat fått ett helt omarbetat gränssnitt och en ny Bio-avdelning där du kan titta på alla dina skapelser. Här finns även nya titlar, trailermallar och teman, liksom större kontroll över färgkorrigeringen, förfinad bildstabilisering och fler alternativ vid användning av foton i filmerna eller när du lägger till musik.

 

GarageBand_2GarageBand – ett nytt sätt att skapa bra musik

Om man bortser ifrån det omarbetade gränssnittet är den största uppgraderingen i GarageBand nya Drummer-funktionen. Den låter dig lägga till ett trumspår i din mixning och sedan redigera det på olika sätt. Det finns flera olika trummisar att välja mellan, alla har de en speciell stil som skapar en viss känsla, och du kan sedan anpassa inställningarna.