Nu är iOS 7 släppt

Artiklar 19 sep 2013

Nu är iOS 7 här – med massor av nyheter. Fram med din iOS-enhet och ladda ner. 

Här är några av nyheterna:

Nytt utseende

Du har säkert redan sett eller hört talas om att iOS 7 ser annorlunda ut. Det är färggladare, plattare och smartare på många olika sätt. Alla gillar det inte, men vi gör det definitivt.

Kontrollcenter

Nya Kontrollcenter ger snabb tillgång till de inställningar och appar du ofta behöver komma åt. Svep bara uppåt med fingret över skärmen – även på låsskärmen – så kan du göra sådant som att växla till flygplansläge, slå på eller stänga av Wi-Fi eller justera ljusstyrkan på skärmen. Du kan också lysa upp tillvaron med den nya ficklampan. Aldrig har du kunnat kontrollera så mycket. I ett svep.

Notiscenter

Notiscenter meddelar dig om nya mejl, missade samtal, aktuellt på kom ihåg-listan med mera. Den nya funktionen Idag ger dig en översikt av vad som händer just idag. Det räcker med en titt så vet du om någon fyller år, om du behöver ta med dig paraplyet eller om det är risk för bilköer på väg till jobbet. Du kan också se vad som händer imorgon. Notiscenter kan öppnas direkt från vilken skärm som helst, inklusive låsskärmen. Bara svep nedåt. Så blir du snabbt uppdaterad.

Multitasking

Multitasking har alltid varit ett smart sätt att växla mellan appar. Nu är det ännu smartare. iOS 7 lär sig nämligen när du brukar använda dina appar och kan uppdatera innehållet innan du startar dem. Om du till exempel brukar öppna någon app för sociala medier varje morgon klockan nio kommer nyhetsflödet redan att vara uppdaterat åt dig. Det är multitasking i iOS 7. En funktion som vet vad du vill, innan du vet själv.

Tryck på hemknappen två gånger så får du se förhandsvisningar av skärmarna i de appar som är öppna. Om du vill avsluta en app drar du bara upp den utanför förhandsvisningen.

iOS schemalägger uppdateringar vid lämpliga tillfällen, som när din enhet är på och ansluten till Wi-Fi. Det gör att batteriet inte laddas ur i onödan.

iOS7_5

Kameran

Kamera i iOS 7 har flera olika format: stillbilder, video, panorama och nu även kvadratiskt format. Genom att svepa med ett finger kan du filma eller fotografera vad du vill, hur du vill.1 Snabbt. Med de nya filtren kan du göra bilderna ännu bättre. Ge dem en retrokänsla, öka kontrasten eller gör om dem till svartvitt. Det är du som är konstnären.

Du kan använda filter på stillbilder och kvadratiska bilder. Välj ett filter innan du tar bilden, eller ta bilden först och lägg på ett filter efteråt. Ångrar du dig och tycker att inget filter är det bästa filtret, kan du bara ta bort det.

Bilder

Nu finns det snabbare, enklare och roligare sätt att återuppleva dina minnen. Appen Bilder innehåller Samlingar, Ögonblick och År – smarta grupperingar av dina bilder och videor baserat på tid och plats. Tryck på År så ser du alla dina bilder. För varje år finns Samlingar, som din resa till Köpenhamn. Och i den samlingen finns speciella Ögonblick, som bilder från Ströget och videor från Tivoli. Nu kan du lätt hitta rätt bild, oavsett när och var den togs.

AirDrop

Att skicka en bild eller ett dokument till någon i ett textmeddelande eller via e-post fungerar bra. Men om denna någon står precis bredvid dig, känns det plötsligt onödigt krångligt. Det är här AirDrop för iOS kommer in i bilden. Eller texten. Du kan snabbt och enkelt dela bilder, videor, kontakter och vad du vill från valfri app som har en delningsknapp. Tryck bara på delningsknappen och välj den person du vill dela med, så sköter AirDrop resten via Wi-Fi och Bluetooth. Utan att du behöver göra några inställningar. Överföringen krypteras och är mycket säker.

Safari

Upplevelsen av webben blir större, bättre och snyggare med Safari i iOS 7. Knappar och lister – som det smarta gemensamma sökfältet – är gömda tills du rullar så att de visas. Det gör att mer innehåll än någonsin får plats på skärmen. Du kan bläddra framåt och bakåt mellan sidor genom att svepa med fingret. Allt är utformat så att inget ska vara i vägen eller dra ned hastigheten.

Alla dina öppna webbsidor visas i en samlad vy där du enkelt bläddrar mellan flikarna. Vill du stänga en sida sveper du bara bort den från skärmen.

Skriv in en webbadress eller en sökterm så föreslår Safari automatiskt den träff som mest liknar det du söker efter. Du hittar rätt webbsida på nolltid.

Det finns massor av saker du gör på webben som kräver lösenord. Nu hjälper iCloud dig att komma ihåg användarnamn, lösenord och kortnummer. Och Safari anger dem automatiskt när du ska logga in på en webbplats eller shoppa online. Det fungerar på alla dina godkända iOS 7-enheter och Mac-datorer med OS X Mavericks. Och tack vare 256-bitars AES-kryptering är det supersäkert.

Varje gång du skapar ett konto kan du låta Safari generera ett unikt lösenord som är svårt att lista ut. Den kommer dessutom ihåg det åt dig.

iOS7_3App Store

Appar nära mig – en ny funktion i App Store i iOS 7 – visar en samling populära appar som har en anknytning till platsen du befinner dig på. Den nya kategorin Barn visar de bästa apparna för barn i olika åldrar. iOS 7 håller dina appar uppdaterade automatiskt, så du behöver inte bry dig om det. En annan bonus med automatiska uppdateringar är att du slipper den röda lilla siffran som alltid pockar på uppmärksamhet.

Hitta min iPhone

Att tappa bort sin iPhone är verkligen trist. Som tur är kan Hitta min iPhone hjälpa dig att få tillbaka den. Skulle det trots allt inte gå finns det nya säkerhetsfunktioner i iOS 7 som gör det svårare för andra att använda eller sälja din enhet. Nu krävs det nämligen att du anger ditt Apple-ID och lösenord för att avaktivera Hitta min iPhone eller radera data på enheten. Hitta min iPhone kan också fortsätta att visa ett personligt meddelande på skärmen, även efter att alla data raderats. Dessutom krävs ditt Apple-ID och lösenord för att kunna aktivera den igen. Så din iPhone tillhör fortfarande bara dig. Var den än är.

Det här är några av de förbättringar du kan hitta i iOS 7. Är du inte rädd för små barnsjukdomar ska du definitivt se till att ladda ner det nya systemet nu. Se bara till att ta en säkerhetskopia eller två på din iOS-enhet först, ifall något skulle gå galet. 

iOS7_2