Med Apple Pay betalar du med mobilen

Nyheter 12 sep 2014

I samband med lanseringen av iPhone 6-modellerna presenterade också Apple en helt ny mobil betallösning

Tim Cook sa under eventet i Cupertino att ”Apple kommer att för alltid förändra sättet vi alla köper saker på”, och det är väl inte helt omöjligt att han kommer att ha rätt i det. Det lär nog dock dröja ett tag innan det slår igenom på allvar. Anledningen till att Apple har tagit fram det här, är bland annat för att de anser att plastkorten i vår plånbok är omoderna och dessutom alldeles för osäkra, eftersom de har magnetremsor och synliga kortnummer. Apple Pay som den nya tjänsten heter – Apple skriver själva Pay – bygger på NFC och Touch ID. Tillsammans ska de göra att man snabbt och enkelt kan betala med sin mobil, och det på ett väldigt säkert sätt.

iPhone6-PAY2Man ska inte behöva öppna någon särskild app, utan det är bara att placera mobilen (eller en Apple Watch) på en speciell betal­terminal (som initialt bara lär finnas i USA). Det uppges att 220 000 butiker i USA ska ha det här till att börja med, däribland McDonalds, Subway och Starbucks. Slår det här systemet igenom lär det säkerligen också dyka upp här.

Det räcker dock inte med att bara lägga mobilen på mottagarenheten eftersom det inte skulle medföra någon vidare säkerhet, utan du måste också hålla fingret på den inbyggda fingeravtrycksläsaren, Touch ID. Då först går köpet igenom. När det är genomfört får du en bekräftelse via en vibration i mobilen.

Apple arbetar med de tre stora kreditkortsföretagen Visa, Mastercard och American ­Express för att den nya lösningen ska fungera så smidigt som möjligt. Man kommer att enkelt kunna föra över sina existerande betal- eller kreditkort till systemet. Enklast ska det kunna ske genom att man helt enkelt foto­graferar sina kort, som då läggs in i Apple-appen Passbook. De kort som redan är registrerade i ett iTunes-konto ska redan finnas tillgängliga. Det ska även gå att mata in kortinformationen manuellt om man nu skulle vilja det. När man lagt in korten måste de också verifieras med utgivaren/din bank innan de går att använda.

Om man går in i Passbook-appen syns korten, men siffrorna är bortplockade. Alla känsliga uppgifter sparas i en krypterad krets som kallas Secure Element.

Säkerheten står som sagt i första rummet, vilket ska betyda att det inte heller ska gå att spåra några transaktioner för obehöriga och att bara den senaste transaktionen lagras. Inget ska tydligen lagras i telefonen. Intressant är också att butiken du handlar av inte heller kan se vare sig kortnummer eller ditt namn, vilket förstås förbättrar säkerheten ytterligare.

Intressant är också att Apple Pay ska fungera i nätbutiker, inte bara i riktiga affärer.

Om din mobil skulle bli stulen finns en extra säkerhet utöver kravet på Touch ID som innebär att du kan spärra betalfunktionen och radera alla betalningar som gjorts med enheten. Det sker via den utmärkta tjänsten Hitta min iPhone.

Eftersom den här tjänsten bygger på NFC kommer den bara att fungera på iPhone 6 eller Apple Watch, då inga tidigare modeller av iPhone har NFC-teknologi inbyggt.