Många sköna nyheter från Apple-fabriken

OS X 16 okt 2015

P R E S S R E L E A S E

Apple har precis uppdaterat hela iMac-serien genom att utrusta 21,5-tumsmodellen med en ny, imponerande Retina 4K-skärm och samtliga 27-tums iMac-modeller med Retina 5K-skärmar. De nya Retina-skärmarna gör bilder och videor ännu mer fängslande och verklighetstrogna, tack vare ett bredare färgomfång och spektakulär bildkvalitet. De uppdaterade iMac-modellerna har också fått kraftfullare processorer och grafik, två  Thunderbolt 2-portar och nya lagringsalternativ som bland annat innebär att avancerade Fusion Drive finns till ett mer förmånligt pris.

Apple presenterade även en ny serie trådlösa tillbehör med helt nya Magic Keyboard, Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2. Magic-enheterna har en ny design och känns smidigare att använda. De har också uppladdningsbara batterier, så att du slipper använda vanliga engångsbatterier. Nya Magic Trackpad 2 introducerar även Apples banbrytande Force Touch-teknik för stationära datorer, vilket ger iMac-upplevelsen en helt ny dimension.

”Sedan vår allra första iMac och fram till idag har tanken bakom iMac alltid varit densamma: att skapa den optimala stationära datorn med den senaste tekniken, imponerande skärmar och avancerad design”, säger Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”De här är de mest imponerande iMac-modellerna som vi någonsin har skapat. Med nya, imponerande Retina-skärmar, kraftfullare processorer och grafik samt våra hela nya Magic-tillbehör fortsätter nya iMac att revolutionerna den optimala stationära datorn.”

Tack vare Retina-skärmen visas text skarpare än någonsin, videor ser otroligt verklighetstrogna ut och bilder blir ännu mer detaljrika. 21,5-tums iMac är utrustad med en helt ny Retina 4K-skärm som har en fantastisk upplösning på 4096 x 2304 och 9,4 miljoner pixlar – 4,5 gånger fler pixlar än skärmen på standardmodellen av 21,5-tums iMac. Alla 27-tums iMac-datorer har en Retina 5K-skärm, världens mest högupplösta allt-i-ett-skärm, med 14,7 miljoner pixlar – 7 gånger fler pixlar än en HD-skärm. Nu när Retina-skärmen finns på både 21,5-tums och samtliga 27-tums iMac-modeller har iMac med Retina-skärm blivit ännu mer prisvärd.

iMac_R1

 

De nya Retina-skärmarna har ett bredare färgomfång som ger ännu klarare och mer naturtrogna färger på din stationära dator. På vanliga sRGB-baserade skärmar kommer många av färgerna som finns i naturen omkring dig inte alltid till sin rätt. De nya Retina 5K- och 4K-skärmarna har ett bredare P3-baserat färgomfång som kan visa 25 procent fler färger. Fler färger innebär att bilder blir ännu mer levande, detaljrika och verklighetstrogna.

27-tums iMac med Retina 5K-skärm är nu snabbare och kraftfullare än någonsin, med sjätte generationen Intel Core-processorer och den senaste, högpresterande AMD-grafiken som ger upp till 3,7 teraflop bearbetningskraft. Nya 21,5-tums iMac med Retina 4K-skärm är utrustad med femte generationen Intel Core-processor och förbättrad Intel Iris Pro-grafik. Samtliga iMac-modeller har nu två Thunderbolt 2-portar som standard, med dataöverföringshastigheter på upp till 20 Gbit/s för externa hårddiskar och andra snabba tillbehör. iMac har också wifi med 802.11ac och tre strömmar, vilket ger surfhastigheter på upp till 1,3 Gbit/s.*

Fusion Drive kombinerar en rymlig hårddisk med högpresterande flashlagring som gör att datorn startar på bara några sekunder och att appar och filer öppnas blixtsnabbt. Fusion Drive samarbetar med OS X för att anpassa sig efter ditt sätt att använda din iMac och flyttar automatiskt filer och appar som du ofta använder till flashlagringen. Den fenomenala prestandan hos Fusion Drive är nu ännu mer prisvärd, tack vare en ny konfiguration till ett lägre pris där en 1 TB hårddisk kombineras med 24 GB snabb flashlagring. Fusion Drive finns också med konfigurationer på 2 TB eller 3 TB och 128 GB snabb flashlagring för ännu mer krävande arbetsflöden. Den som vill ha högsta möjliga lagringsprestanda kan välja flashlagring på upp till 1 TB som är 2,5 gånger snabbare än tidigare.**

Helt nya Magic Keyboard, Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2 är smidigare att använda, miljövänligare och har ännu fler funktioner. Samtliga tre har ett inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri, så att du slipper använda engångsbatterier, samt en stabilare inre struktur och kvalitet som riktigt känns. Nya Magic Keyboard består av ett tangentbord i full storlek i ett nytt, slimmat hölje som tar 13 procent mindre plats på skrivbordet. Den omgjorda saxmekanismen och låga profilen gör att det känns otroligt stabilt, bekvämt och precist att skriva på Magic Keyboard. Nya Magic Mouse 2 är lättare, robustare och har en förbättrad design som gör att musen glider jämnare över underlaget. Nya Magic Trackpad 2 har en 29 procent större yta och introducerar Force Touch för stationära datorer. Med Force Touch får du flera nya sätt att interagera med din Mac. Du kan till exempel snabbt slå upp betydelsen av ett ord, förhandsvisa en fil eller öppna en karta från en adress genom att force-klicka. De nya Magic-enheterna parkopplas direkt med din Mac så snart du ansluter dem via Lightning till USB-laddningskabeln och håller laddningen i en månad eller längre.***

Mac_TB1

Alla nya Mac-datorer levereras med OS X El Capitan, den senaste versionen av OS X som förbättrar systemprestandan och hela Mac-upplevelsen. El Capitan bygger på de banbrytande funktionerna och den snygga designen hos OS X Yosemite och innehåller uppdateringar för fönsterhantering, inbyggda appar och Spotlight-sökning samt prestandaförbättringar. Det gör det också snabbare och smidigare att utföra vanliga uppgifter, som att starta och växla mellan appar, öppna PDF:er och hantera e-post. El Capitan har utvecklats särskilt för Retina-skärmen och har ett nytt systemtypsnitt, San Francisco, som har finjusterats så att texten blir ännu mer lättläst på en Retina-skärm.

iMovie, GarageBand och iWork-apparna ingår nu kostnadsfritt på varje ny iMac. iMovie uppdaterades idag med stöd för video i 4K, så du kan enkelt skapa snygga filmer, och med GarageBand kan du komponera ny musik eller lära dig att spela piano eller gitarr. Med iWork-apparna Pages, Numbers och Keynote kan du enkelt skapa, redigera och dela imponerande dokument, kalkylblad och presentationer. Pages, Numbers och Keynote för iCloud gör det möjligt att skapa ett dokument på iPhone eller iPad, redigera det på en Mac och samarbeta med vänner, även om de använder en PC.

Priser och tillgänglighet
27-tums iMac med Retina 5K-skärm kan nu köpas på http://apple.com/se/, på Apple Store och hos utvalda Apple-auktoriserade återförsäljare. 27-tums iMac finns i tre olika modeller för 19 995, 21 995 respektive 24 995 kronor.

21,5-tums iMac finns att köpa för 12 295 eller 14 495 kronor. Modellen med Retina 4K-skärm kostar från 16 495 kronor.

De nya Magic-tillbehören har följande priser. Magic Keyboard kostar 1 095 kronor, Magic Mouse 2 går på 849 kronor och Magic Trackpad 2 finns att köpa för 1 395 kronor.