Lyft din film med ett soundtrack Lägg in, redigera, manipulera och blanda musik som en bakgrund i dina filmer

OS X 22 jun 2016

Det finns många element som kan hjälpa dig skapa en fantastisk film, och det visuella är förstås en självklar del. Men om du har det bästa filmmaterialet i världen utan ett rent och snyggt ljud och ett bra soundtrack kommer din film förmodligen inte sätta några vidare avtryck. iMovie har som tur är fint stöd för soundtracks. Musiken får nämligen sitt eget lager, vilket låter dig placera ett spår du gillar i projektet och sedan redigera det hur du vill, utan att störa flödet i resten av redigeringen. Med rätt musik och noggrant planerad ljudredigering, som du utför i iMovie, kommer du snart upptäcka hur stor skillnad ett bra ljudpaket kan göra i din film.

imovie_sound1

 

1 Ljud i iMovie

Du kan dra in och släppa ljud på tidslinjen, precis som med filmmaterial. När du lägger till ett klipp som innehåller ljud kommer en blå rad dyka upp under klippets tumnagel. Det är klippets ljud.

 

2 Soundtrack-lager

Du kan lägga till så många lager du vill. Längst ner på tidslinjen finns en prickad linje. Den separerar ljudeffekter och klippljud från det som blir ditt soundtrack.

 

3 Lägg till musik

Längst ner i biblioteksfönstret klickar du på iTunes. Bläddra igenom din musiksamling och klicka och dra en låt till området vid den prickade linjen på tidslinjen. Alternativt klickar du på Importera.

 

4 Redigera bakgrundsmusik

Det här klippet anses nu vara bakgrundsmusik. Det kan positioneras, trimmas eller redigeras utan att det påverkar några andra element på tidslinjen. Högerklicka för redigeringsalternativ.

 

5 Fler alternativ

Dubbelklicka på ditt soundtrack för att visa verktygspanelen över granskningsfönstret. Markerade symboler visar tillgängliga verktyg och effekter som kan appliceras på ljudet.

 

6 Justera nivåer

Med volymsymbolen vald använder du volymreglaget för att justera den generella volymen, eller så kan du justera volymen för allt annat ljud på tidslinjen och låta bakgrundsnivåerna vara.

 

 

Finjustera nivåerna i ditt soundtrack

Om du arbetar med en film som kräver att ditt soundtrack tonas in och ut, eller att det är tystare i vissa partier och högre vid andra är det viktigt att du kan finjustera nivån på låten som du har inkluderat i ditt projekt. Genom att placera ut nålar på ett ljudspår kan du justera nivåerna i ditt soundtrack så de skapar effekten du hade tänkt dig.

 

1 Lägg till en nål

För pekaren över linjen som går igenom soundtracklagret och håll ner Alt på tangentbordet för att få fram en plusikon bredvid pilen. Klicka på linjen så kommer en nål placeras på soundtracklagret.

 

2 Tona ut

Lägg nu till ytterligare en nål en bit längre fram på lagret. När det är klart klickar du och drar på linjen för att skapa en gradvis uttoning på soundtracklagret, utan att reducera volymen på hela klippet.