Kommer ResearchKit förändra hälsovården?

Övrigt 11 okt 2015

Apple menar att du kan påverka framtidens sjukvård med hjälp av din iPhone

Vi gillar Apple för de teknologiska framsteg de har gjort under de senaste åren. Företaget har givit oss produkter från fantastiska iPhone till kraftpaketet MacPro, och allt där emellan. Men kanske är deras senaste projekt på väg att sätta en helt ny nivå, och i sinom tid, kanske även rädda massor av liv. Projektet heter ResearchKit.

ResearchKit är helt och hållet fokuserat på medicinska data, eller mer exakt, den data som användare lägger in när de använder sin iPhone. Den här ”hubben” använder sig av information från många olika hälsorelaterade appar, många av dem är gratis att ladda ner från App Store, och samlar ihop datan som sedan kan hjälpa till med att göra framsteg i den medicinska forskningen. Det finns några hemska sjukdomar som dödar miljoner människor varje år, men med hjälp av verktyg som ResearchKit och miljoner iPhones världen över är det inte omöjligt att några av dessa kan tacklas på ett effektivare sätt framöver, och kanske till och med utraderas för gott.

Än så länge är det bara en handfull ResearchKit-appar som finns tillgängliga, med förväntansfulla team som väntar i bakgrunden på användarnas data. Några av de sjukdomar som täcks in är astma, Parkinsons, diabetes, bröstcancer och allmänna hjärtproblem. Även om de här sjukdomarna bara utgör en pytteliten del av hälsoproblemen i världen kan vi förvänta oss att datainsamlingen ökar ordentligt när väl teknologin har mognat och fler och fler inser dess stora potential.

 

ResearchKit1

Samla in och dela data med familjemedlemmar för att kunna spåra potentiella hälsoproblem.

 

En av de saker som många funderar över just nu är hur dessa appar fungerar. Det är faktiskt rätt enkelt. Det flesta av de appar vi har testat börjar med att fråga användaren några grundläggande frågor. I Parkinson-appen exempelvis ska man testa hur snabbt man kan skriva eller bara trycka med ett finger under en kort, begränsad tid. Testerna liknar dem som du kan få göra hos din husläkare eller på någon specialistmottagning. Beroende på vilken typ av hälsoproblem eller sjukdom det handlar om är testerna förstås både olika och mer eller mindre avancerade. Det är också så att apparna anpassar sig beroende på hur testerna går. Utformningen bygger förstås på hur de som sedan ska analysera datan vill ha den, och vilken data som efterfrågas.

”Alla typer av medicinska appar kan tas fram med hjälp av ResearchKit”

För att kunna befästa ResearchKit som något seriöst har Apple förankrat det i den medicinska världen genom att arbeta med viktiga institutioner runt om i världen. Oxford University, Massachusetts General Hospital och Dana-Farber Cancer Institute bidrog initialt med de första apparna. Nu dyker det hela tiden upp nya partners som alla fokuserar på olika typer av sjukdomar eller hälsoproblem. Med tanke på den enorma mängd data som kommer att kunna samlas in från miljontals iPhone-användare världen över finns det egentligen inga begränsningar för vilken typ av medicinska appar som kan komma ut av ResearchKit-teknologin. När man sedan räknar in Apples planer på att låta Apple Watch bli en viktig del i utveckligen av ResearchKit växer naturligtvis potentialen ännu mer.

För att se till att ResearchKit får det genomslag som Apple och diverse medicinsk personal hoppas på har plattformen gjorts till open source. Det betyder att teknologin kan distribueras fritt och även modifieras utan att någon behöver vara rädd för att Apples ökända advokater knackar på dörren och vill ha ett snack. Det öppnar också upp ett framtida samarbete med Android. Om du tycker att den data som kommer från Apple-användare känns omfattande kan man ju bara drömma om vad den gigantiska mängden Android-användare skulle kunna bidra med.

Det är numer svårt att hävda att Apple är ett företag som i huvudsak fokuserar på banbrytande hårdvaruprodukter. Det lär uppstå en massa problem framöver med den här plattformen eftersom den bara är i sin linda, men potentialen är fenomenal. Möjligheten att ta del av medicinska data från över 500 miljoner personer världen över var en utopi för några år sedan, men med några appar i mobiler och en plattform som samlar in datan har Apple lyckats utveckla ett verktyg som garanterat kan bidra med data som kan lösa gåtan till några av våra svåraste sjukdomar, och förhoppningsvis utrota dem för alltid.