Kombinera flera effekter i iPhoto

iLife 25 mar 2013

Lär dig hur du ger dina bilder tidlös kvalitet genom att blanda vinjettering och sudda ut-effekter

Den nuvarande versionen av iPhoto har ett imponerande utbud av verktyg för att hjälpa dig att uppnå den perfekta bilden. Justeringsfunktionen i redigeringspanelen låter dig ändra ett urval av parametrar, inklusive exponering, kontrast och mättnad och för att inte glömma temperatur. Det är Effekter-fliken däremot som direkt låter dig förvandla dina bilder till något alldeles särskilt med bara några enkla knapptryck.

Redigeringen i iPhoto förstör aldrig dina bilder, och du kan alltid återgå till din bilds oredigerade originalskick. Det ger dig friheten att testa på massa olika inställningar och prova olika kombinationer och nivåer på varje effekt. Det finns åtta olika sorters effekter i iPhotos redigeringspalett, men i den här guiden kommer vi visa dig hur du applicerar en kombination av vinjettering och kantoskärpa för att ge dina bilder ett lite antikt utseende.

 

Steg för steg – Vinjetterings- och kantoskärpeeffekter

 

iPhoto_Flera_1011: Välj dina bilder

Öppna upp iPhoto och välj de bilder du vill lägga till i ditt nya album. Markerade bilder kommer ha en gul kant.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1022: Skapa ett album

För att skapa ett album som innehåller de markerade bilderna, klicka på knappen Skapa nedtill höger i verktygsfältet och välj sedan Album från menyn.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1033: Namnge album

Ett namnlöst album dyker upp i sidofältet. Skriv in ett namn för ditt nya album och tryck på Entertangenten. Dubbelklicka på den första bilden du vill applicera effekten på.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1044: Gå in i redigeringsläget

Klicka på knappen Redigera nere till höger i det nedre verktygsfältet. Klicka sedan på Effekter överst i panelen som öppnas upp.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1055: Välj effekt

Välj Vinjettering från paletten med effekter. Detta kommer lägga på en mörk, ovalformad kant runtom din bild, liknande den som känns igen från många antika 20-talsbilder.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1066: Ställ in vinjettering

Håll muspekaren över siffran 1 som visas i effektrutan. Två små pilar kommer dyka upp. Du kan klicka på dessa för att öka eller minska kraften i effekten.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1077: Applicera Kantoskärpa

Precis som det låter är Kantoskärpa en effekt som ger en cirkelformad utsuddningseffekt till kanterna på bilden. Detta drar åskådarens fokus mot mitten av bilden.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1088: Ställ in kantoskärpans djup

Ställ in djupet på kantoskärpeeffekten på samma sätt som du gjorde i steg 6 med vinjetteringen. Experimentera med effekten för att få det rätta resultatet.

 

 

 

 

 

iPhoto_Flera_1099: Nästa!

Det finns inte något klassiskt ”sparakommando”, så för att behålla dina ändringar går du helt enkelt bara vidare till nästa bild – eller välj Återgå till original igen om du inte är nöjd.

 

 

 

 

 

 

Baskunskap

Kopiera och klistra in Kopierings- och inklistringsjusteringarna från iPhotos redigeringsmeny kan användas för att klistra in justeringar som Ljusa upp, Kontrast, Ton och Mättnad mellan bilder, vilket sparar tid när du redigerar flera bilder av liknande sort. Tyvärr måste effekter som vinjettering och kantoskärpa appliceras till varje bild individuellt.