Kom igång med Instagram video

i OS 18 mar 2014

Skapa lite mer rörelse i din favoritfotoapp med hjälp av Instagrams nya inspelningsfunktion

Vi blev väldigt entusiastiska när Vine släpptes, men var inte ensamma i vår skepticism när det skulle bli en Twitter för video-tjänst. Det har dock visat sig att Vine blivit en av de snabbast växande sociala nätverkstjänsterna under senaste tiden. Den är så populär att det uppstått en riktig strid med Instragram när det handlar om inspelning av korta videoklipp. Med ny videoinspelningsfunktionalitet och en väldigt stora grupp av användare är förstås Instragram väl rustat att ta sig an vilken konkurrent som helst. Här erbjuds också en mer robust uppsättning verktyg. Du kan skapa klipp upp till 15 sekunder långa, har möjlighet att radera senaste klipp och lägga på filter som en slutkläm. 

I den här guiden visar vi hur du hittar i detta läge, tipsar om bästa sättet att använda tjänsten på och lyfter även fram några fördelar gentemot Vine. Vilken tjänst som är bäst är sedan upp till dig själv att bestämma… 

 

Steg för steg – Spela in video med Instagram 

Insta_m_11. Växla till video

Att skapa en videosnutt i Instagram skiljer sig egentligen inte från att ta bilder med appen. Tryck på kameraknappen i mitten och sedan på videoikonen till höger.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_22. Börja spela in

Till skillnad från videoinspelaren i Vine ber Instagram dig att hålla ner en Record-knapp istället för att trycka någonstans på skärmen. Håll ner för att spela in och släpp för att avsluta.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_33. Radera inspelning

Instagram låter dig också radera det senast inspelade klippet, till skillnad från Vine. Tryck bara på bakåtpilen till vänster för att markera senaste klippet och upprepa för att ta bort det helt.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_44. Byt kamera

När som helst när du filmar kan du växla mellan den framåt- och den bakåtriktade kameran på iPhonen. Utmärkt för reaktionsbilder.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_55. Korta klipp

Den totala längden per klipp du kan få till i Instagram är femton sekunder. Vi rekommenderar dock klipp som är max tre sekunder för att få intressant material.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_66. Lägg på filter

Funktionen skulle inte vara komplett utan Instagrams filter och i videodelen finns 16 att välja mellan. Alla erbjuder sin egen charm och passar till olika situationer.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_77. Stabilisera

En cool funktion i Instagram är dess videostabilisering. Om du var lite skakig, vilket kan hända lätt med iPhone, trycker du på stabiliserings- knappen för att beskära bildmaterialet lite och ta bort skakningarna.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_88. Omslagsbild

Innan du låter dela ut din video måste du välja en bildruta som illustrerar sekvensen i galleriet. Leta upp en bra bildruta eftersom det är vad folk kommer att se först.

 

 

 

 

 

 

 

Insta_m_99. Rubrik och dela ut

Nu är vi tillbaka i ”vanliga” Instagram igen och får möjlighet att lägga till en rubrik på videon och dela till Facebook, Twitter, Tumblr, Foursquare och via e-post.