Klona din hårddisk med Skivverktyg

OS X 22 mar 2014

Skapa den ultimata backupen av din Mac med lite hjälp från Skivverktygs Återskapa-funktion

När du ska säkerhetskopiera din Mac är OS X egen Time Machine-funktion en perfekt utgångspunkt. Genom att koppla på en extern disk eller ansluta till en Time Capsule kan du använda Time Machine för att skapa inkrementella backuper av din Mac. Återställnig av enskilda filer går på ett kick. Där Time Machine brister lite är om hela hårddisken blir korrupt. Time Machine säkerhetskopierar inte hela hårddisken så det krävs att du installerar en ny kopia av OS X på en ny disk innan du kan läsa över datan. Lösningen heter Skivverktygs Återskapa-funktion. Denna ganska okända funktion låter dig skapa en fullständig klon av din hårddisk, inklusive systemfiler. Återställning vid en hårddiskkrasch blir då mycket snabbare. Vi rekommenderar att du gör det här var sjätte månad och alltid innan du gör en större uppgradering av systemet. Följ vår guide här och få reda på hur du kan dra nytta av en av Macens dolda funktioner.

 

Steg för steg – Klona din Macs hårddisk

Klon_Step11. Hitta funktionen

Starta Skivverktyg (du hittar appen i Verktygsprogram i Program-mappen). Markera Macens hårddisk och klicka på Återskapa-fliken.

 

 

 

Klon_Step22.  Välj källa

Dra nu den enhet i vänsterspalten som du vill klona (vanligtvis kallad Macintosh HD) till fältet till höger vid Källa.

 

 

 

Klon_Step33. Mål

Upprepa proceduren i steg 2, men nu drar du disken som du vill lägga klonen på till fältet som benämns Mål, alltså raden under.

 

 

 

Klon_Step44. Återskapa

När du är klar trycker du på Återskapa-knappen nere till höger för att börja kloningsprocessen. Det här kan ta lång tid.

 

 

 

Baskunskap – Byt hårddisk smidigt

Om du känner dig tillräckligt teknisk och din Mac har en hårddisk som är lätt att byta ut finns det inget som som stoppar dig ifrån att köpa en ny disk och placera den i en USB-docka och använda den för din klonade disk. På så sätt kan du byta din kraschade hårddisk mot din klonade på bara några minuter.