iPhone 5S lanserad med fingeravtrycksläsare och förbättrad kamera

Artiklar 16 sep 2013

Apple har nu lanserat nya iPhone 5S med en Touch ID-sensor, förbättrad kamera, A7-processor, nya färger och en del annat godis. Vi sammanfattar…

5S-modellen är till utseendet väldigt lik föregångaren iPhone 5, vilket i och för sig var rätt väntat. Färgutbudet är dock ändrat lite och omfattar nu silver, guld och ”rymd-grå”, där den mellersta kanske är det mest spännande. De gamla, traditionella svarta och vita varianterna verkar vara ett minne blott.

touchid_heroHemknappen ser också lite annorlunda ut, och det är här som en av de största nyheterna sitter. I knappen är nämligen en fingeravtryckssensor placerad. Den här kallas Touch ID på Apple-språk. Sensorn sitter placerad bakom samma typ av ytterglas som skyddar kameran i mobilen och avläsning av fingeravtrycket ska tydligen göras strax under det allra översta skiktet för bättre precision. Fingeravtryckssensorn används till en början som autentiseringsverktyg, för att låsa och låsa upp iPhonen, men även för att utföra köp med användarens Apple-ID.

 Utöver detta finns en hel del andra nyheter i 5S. Kameran har blivit bättre. Sensorn har blivit större till ytan samtidigt som antalet pixlar inte förändrats, vilket betyder att varje pixel är större och därmed har bättre möjlighet att fånga in inkommande ljus. Det brukar betyda mindre brus och bättre prestanda vid sämre ljusförhållanden, och så lär nog vara fallet även här. Här finns även ett nytt seriebildtagningsläge med 10 bilder/sekund och ett slow-mo-läge för videoinspelning där bildfrekvensen ligger på 120 bilder/sekund (i 720p). I kombination med den utvecklade kameraappen i iOS 7 kan man nu ta multipla bilder och sedan väljer programmet ut den bästa.

 Apple har också försökt förbättra bildkvaliteten i tagna bilder på annat sätt. Den nya iPhone-modellen har nämligen fått en dubbel LED-blixt med olika färgtemperatur. Det ska säkerställa mer naturliga blixtbilder.

ios_heroUnder skalet hittar vi också en helt ny processor, kallad A7. Det ska enligt Apple vara den första 64-bitarsprocessorn i en smart mobil. Även grafiken har fått sig ett lyft och ska vara dubbelt så snabb som i föregångaren.

Ett nytt chip har även lagts till som Apple benämner M7 och som innehåller accelerometer, gyroskop och kompass. Det ska bana väg för en ny generation av hälso- och fitness-appar.

Batteritiden uppges inte bli sämre än på iPhone 5, kanske till och med en förbättring, med en stand-by-tid på 250 timmar och tio timmars 3G-samtal.

iPhone 5S kommer inom några dagar släppas i USA, Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Singapore och Storbritannien. Vid jul ska den finnas tillgänglig i över 100 länder har Apple lovat, vilket borde innebära att vi åtminstone får den innan årsskiftet.  

 

hero_start__posterframe