Kommer iPaden ersätta Macen?

Artiklar 13 maj 2014

Flyttar användarna från sina stationära datorer till iPad-modeller eller finns det fortfarande liv i dessa stora monster?

Ett liv utan en stationär dator (eller kanske en s k laptop) kan kanske låta lite som att ta ett steg tillbaka, men fler och fler kreativa personer använder sig idag av rit-/läsplattor för sina vardagssysslor i arbetslivet – och det är inte svårt att förstås varför. Apples iPad har allt som krävs. Här finns en imponerande skärm med hög upplösning, en snabb processor och en drös med program som fokuserar på kreativitet. Att kunna slå på en iPad och några sekunder senare kunna vara djupt försjunken i en kreativ app är både tidsbesparande och förlösande.

”Jag har sett en ökad användning av iPads i vår verksamhet”, berättar Michael Acosta som är IT-administratör inom sjukvården. ”Jag själv använder en iPad hela dagarna.” Han använder den också kvällar och helger. Det är hans ”andra liv”. Han är nämligen en digital konstnär och brukar den för att skapa många olika konstverk. ”Jag är en del av en grupp som skapar spännande iPad-arbeten dagligen”, berättar han. ”På mitt jobb, från sju till sex, använder jag iPad minin för att göra anteckningar och komma åt våra arbetsstationer och servrar. Hemma har minin ersatt min stationära dator och den fungerar som en andra skärm som visar referensbilder för mina projekt, spelar upp musik och en hel del annat.”

För personer som Michael är iPaden ett väldigt flexibelt verktyg. ”Den är perfekt för alla som siktar på att jobba via en trådlös, icke-stationär lösning”, menar Dean Johnson som är vice VD för Brandwidth Innovation Lab. Det smidiga formatet underlättar anteckningar i situationer där stationära och bärbara datorer inte är tillräckligt smidiga.

”Simplemind är min viktigaste app på iPaden”, säger Lorne Lanning, skapare av Oddworld-spelen. ”Jag tycker den är ovärderlig för hieraktiskt tänkande och snabba skisser av komplexa koncept. Och jag älskar Autodesks Sketchbook Pro. Det är snabbaste sättet att fota och redigera skisser med lagerbaserade anpassningar och anteckningar.

Appar som Dropbox gör synkning enkel och även om de stationära datorerna inte kommer att hamna i soptunnan imorgon – mjukvaror är fortfarande ett problem, det finns exempelvis inget professionellt alternativ till Adobes svit – men iPaden roffar åt sig mer och mer.” Johnson menar också att iPaden kräver en riktigt grym ritpenna, inte något som ser ut som och fungerar som en krita. Han önskar också att Apple skulle förbättra processorkraften rejält och släppa något som är så stort som en iPhone men som kan vikas ut och då bli en iPad i A3-format. ”Det är fortfarande lättare att skriva på ett tangentbord och tredjepartstillbehören är inte tillräckligt bra än”, hävdar han. ”En iPad är en väldigt vacker skapelse men ingenjörskonsten har förstörts av ett kasst skal och ett knepigt tangentbord.”

Det är dock inget som har skrämt iväg Acosta. Hans familj har ersatt den stationära datorn med en iPad i de allra flesta situationer. ”Ibland slår vi på den när vi behöver använda MS Word eller Excel, eller när vissa projekt kräver att fönster öppnas sida vid sida”, erkänner han. Nyckeln är hur den stationära datorn används. Alla som inte använder lite mer speciell mjukvara på sin dator skulle med framgång kunna använda iPad, men alla som jobbar med bilder kommer uppleva avsaknaden av snabbredigering av många bilder samtidigt, bristen på skriptstöd och bristen på färgkalibrerad skärm som ett problem.

Även om om en iPad inte riktigt kan ersätta en stationär dator fullt ut än kan den erbjuda saker som inte en traditionell datorlösning kan. Liam Brazier äger ingen iPad men han använder en iPhone när han skapar illustrationer och animationer, och menar att den är ovärderlig för honom. ”Jag använder den hela tiden för fotoreferenser, skissar ner tankar och idéer och kör den som en mobil adminenhet.”

Med iLife- och iWork-apparna har iPaden visat lite av sin styrka. Det är olyckligt att Apple tvingar folk att spela in video på Apple-enheter  och begränsar GarageBand-inspelningar, men det är vad du gör som bestämmer vilken enhet du jobbar på.  KeyChords är perfekt för låtskrivare, iA Writer för skribenter och iBooks för de som behöver göra anteckningar. Om dessa appar passar dig är iPaden perfekt för dig. Om du behöver mycket kraft är den traditionella datorn fortfarande bäst.

 

Anytown_700

 

Vem använder en iPad istället för en dator?

För vissa är iPaden ingen gimmick utan ett arbetsredskap

Några har försökt att göra riktiga tidningar på en iPad. Andra har försökt använda den som en fotohubb, men Pages är krångligt och stödet för kabelanslutna enheter är dåligt. Skribenter kan dock sätta ihop artiklar på resande fot, twittra, filma och uppdatera hemsidor. Den är också ett utmärkt verktyg för bloggare. Läkare kan använda den för att följa patienters hälsa och fastighetsmäklare kan visa upp objekt för klienter. Konstnärer kan skapa fantastiska konstverk med hjälp av sina fingrar på ett sätt som är svårt att efterlikna på en traditionell dator. Med andra ord kan man använda iPaden till mycket…

 

Riktigt bra på iPad

Appar som ökar kreativiteten på iPaden

Djay 2

Inget alternativ till en stationär dator kanske men till en traditionell DJ-utrustning. Släng på ett par låtar på spelarna och scratcha med verktyg som ger dig fullständig kontroll.

Paper

En kreativ process kan börja med en skiss och Paper drar nytta av iPadens touchskärm så att du kan kombinera skisser, diagram, målningar, ritningar och annat, och enkelt dela ut dem till andra.

Photoshop Touch

Adobes bildredigeringspaket finns till läs-/ritplattan till ett mycket lägre pris, och även om det är komplext fungerar det utmärkt. Funktionsrikt och kraftfullt, ett grymt bra iPad-program.

iMovie

De senaste uppdateringarna av iMovie har gjort appen till något ännu mer kraftfullt och användbart. Du kan spela in högkvalitativ video, dela ut klipp och redigera dem på många olika sätt.