iPad Air – snabbare, lättare, tunnare och bättre

Tester 25 okt 2013

Det hade ryktats om ett nytt format för den nya iPaden (femte generationen) och så blev det också. Under Apples event i veckan lanserades en helt ny iPad som dessutom fick ett helt nytt namn – iPad Air.

Designen liknar iPad mini och den är både tunnare och lättare än sin föregångare. Tjockleken är bara 7,5 millimeter och vikten har gått från 635 till 454 gram, vilket lär göra gott om man exempelvis ligger och läser på enheten. Kanterna runt skärmen har minskats med över 40 procent, vilket gör att framsidan täcks mer av själva skärmen. 

Under skalet sitter inte helt oväntat nya A7-processorn som introduceras första gången i iPhone 5S. En annan sak som följer uppdateringen som gjordes till iPhone 5S är kameran. Upplösningen är densamma, men de pixlar som finns är större och därmed känsligare för ljus. Det betyder i sin tur att kameran ska prestera bättre i sämre ljusförhållanden än föregångaren. 

Grafiken är rejält mycket snabbare än i föregångaren, upp till dubbelt (och upp till åtta gånger snabbare än i första iPaden, vilket dock inte säger särskilt mycket…).

iPad Air uppges ha en batteritid på upp till 10 timmar, vilket är imponerande med tanke på att tjockleken på enheten minskat rätt mycket.

I övrigt har iPaden även stöd för MIMO-teknik i det trådlösa nätverkskortet, något som tillsammans med kompatibla routrar, som Apples senaste Airport Extreme och Time Capsule, ska ge bättre signal till och från routern och därmed ökad prestanda.

För första gången har också iPaden nu också två mikrofoner och den finns i rymdmått och vitt. 

Vid köpet av en iPad Air bjuder Apple numera på apparna iPhoto, iMovie, Garageband, Pages, Numbers och Keynote. 

Den billigaste modellen kostar från 4 395 kronor (WiFi och 16 GB lagringsutrymme) och finns tillgänglig från 1 november i Sverige och ett antal andra länder. Med 4G-stöd får du lägga ut ytterligare 1 200 kronor. 

 

ipad_air_3