iOS 7 – helt klart en stor förändring

Artiklar 11 jun 2013

Igår kväll höll Apple hov i San Fransisco under introduktionsanförandet inför året utvecklarkonferens.

Självklart har mötet föregåtts av massor av spekulationer kring vad som skulle visas och hur mycket nytt som skulle komma. En av de stora höjdpunkterna var förstås nya iOS 7 – det var redan känt.

Inför mötet hade det under lång tid snackats om ett nytt, plattare utseende i gränssnittet och visst blev det så. Det blev väldigt ”platt”.

Under presentationen reagerade jag ungefär ”det ser ju modernt ut”, men när jag nu har sett det live är upplevelsen lite annorlunda. Oj, vad platt det är. Och vilken skillnad. Jag är dock inte helt säker på att alla kommer att tycka att det här är bättre eller att alla kommer att gilla utseendet, men jag gör det definitivt.

Det nya utseendet innefattar ett nytt, mycket tunnare typsnitt som används överallt. Färgpaletten är annorlunda med ljusa pastellfärger och Apple använder en hel del halvtransparenta element. Dessutom har man jobbat mycket på att utnyttja skärmens yta på ett så optimalt sätt.

Utöver dessa uppenbara förändringar har det tillkommit en hel del nya funktioner och finesser att gotta sig åt.

 

iOS7_5

 

Något som är helt nytt är Control Center som dyker upp om man sveper från nederkant och uppåt på skärmen. Här finns diverse inställningar som många användare vill kunna komma åt snabbt och enkelt, exempelvis Flygplansläge. Vissa hade gissat att de här inställningarna skulle hamna i Notiscenter (som aktiveras genom att svepa nedåt ifrån överkanten på skärmen) men det här känns som en bättre lösning. Det blir inte lika rörigt och därmed enklare och snabbare att komma åt. Om det i den färdiga versionen blir möjligt att ändra utseendet på Control Center efter eget huvud återstår att se. Nu verkar det i alla fall inte gå.

Notiscenter har fått sig en översyn. Utseendet har förstås förändrats lite men har finns också mer funktionalitet. Det går också att svepa ner den i låsskärmsläge. Dessutom kommer nu notiser att kunna synkroniseras mellan olika enheter, både iOS- och Mac-enheter. Dessa förändringar är nog efterlängtade av många. 

Multitaskingen har förbättrats en del i kommande iOS 7.  Den helt nya vyn liknar lite hur man bläddrar mellan olika skärmar på Android och är ett stort steg framåt jämfört med tidigare enkla rullbara rad i nederkant när man dubbelklickat på hemknappen. Utöver den vanliga ikonen visas en skärmbild av programmet, som man lämnade det. Det gör det enklare att navigera och när man vill stänga av ett program är det bara att dra skärmbilden upp mot överkant – väldigt mycket smidigare än tidigare.

Kamera- och Bilder-apparna är uppdaterade. Här finns nu många nya funktioner och finesser, bland annat har kameran försetts med de numer så vanliga filtren som enkelt förändrar känslan i bilderna. Dessa effekter går också att lägga på i efterhand i Bilder-appen. Instagram har onekligen påverkat det här utförandet. Den nya Bilder-appen har också fått helt nya sorteringsfunktioner som känns vettiga.  

Med hjälp av AirDrop, som funnits i OS X ett tag nu, går det nu att enkelt dela med sig av sina dokument, bilder, videor med mera till andra iOS-enheter eller Macar som finns i den fysiska närheten. Funktionen ser till att välja överföringssätt, WiFi eller Bluetooth, beroende på anslutning och vilken typ av objekt som ska skickas över.

Siri har också blivit smartare på flera olika sätt, men vi saknar fortfarande stöd för svenska.

Safari har fått sig en rejäl översyn och här finns mycket godsaker. Flikhanteringen har ersatts av ett arkivlådsliknande gränssnitt som är väldigt smidigt men också snyggt. Adressfältet fungerar äntligen för både URL-adresser och sökningar. Webbsidor visas även på ett bättre sätt än tidigare. 

Automatisk uppdatering har kommit till App Store i iOS 7. Du behöver alltså inte själv sköta detta evighetsjobb. Tack för det!

Det går nu också att blockera samtal från valfria telefonnummer. Detta fungerar för iMessage, SMS, vanliga samtal samt FaceTime – kan onekligen vara användbart. 

Utöver dessa förbättringar hittar vi en mängd andra. Vi får lov att återkomma framöver med en djupare analys av det kommande systemet. Det är ju inte heller omöjligt att en del kommer att ändras innan det släpps ut till konsument. 

Till hösten ska iOS 7 släppas (förmodligen i samband med att nästa generation av iPhone kommer). Den här versionen ska vara kompatibel med iPhone 5/4S/4, iPod touch 16/32/64GB Gen 5 och iPad 2/Retina/mini.

Du kan läsa mer om nya, kommande systemet på www.apple.com/ios/ios7/design/.

Vi tycker att det är ett fantastiskt lyft, även om det fortfarande bara är i betastadiet. 

 

iOS7_2 iOS7_3 iOS7_4