iDraw – ett utmärkt illustrationsprogram

22 maj 2015

Kraftfullt, prisvärt och lättanvänt – iDraw är ett vektorillustrationsprogram för alla

Det har funnits en trend under de senaste åren där mindre utvecklare har tagit fram program för Macen som erbjuder liknande funktionalitet som de stora ”drakarnas” program till ett mycket lägre pris och med ett trevligare gränssnitt. Några exempel är Pixelmator jämfört med Photoshop och iDraw jämfört med Illustrator.

Som du kanske förstår fokuserar iDraw på vektorgrafik, alltså grafik som kan redigeras enkelt och ser lika bra ut även om den blir förstorad med 1 000 procent. Programmet är designat för att underlätta skapandeprocessen och har ett gränssnitt som utformats specifikt för Mac. Det använder en design som liknar den i Pixelmator och fungerar utmärkt. Allt är rent och snyggt, och fungerar utmärkt. Du kommer inte att ta det för ett Apple-program med det fungerar bra bredvid andra Mac- program.

 

idraw_1

Dokument i flikar gör det enkelt att byta mellan öppna filer och kontrollpanelen ger snabb åtkomst till användbara inställningar som anpassar sig beroende på vilken typ av objekt som är valt. Vi blev särskilt imponerade av programmets användarguide som förklarar alla funktioner ingående. Det är ett utmärkt program för alla nybörjare, men också de som kört liknande mjukvara tidigare lär hitta något användbart här.

Vi är vana vid Pixelmator och därför tog det oss ett litet tag att bli vän med några av inställningarna i iDraw, men när vi hade vant oss blev vi mer och mer imponerade.  Penselalternativen var särskilt trevliga. Du kan skapa dina egna penslar och justera deras storlek, form och vinkel innan du börjar använda dem på dina ritningar. Alla objekt som du lägger till i ditt dokument, oavsett om det är en fördefinierad form, ett penseldrag eller en bokstav tillagd med textverktyget, är det fullt redigerbara verktorformer. Allt är faktiskt väldigt enkelt att göra – du kan skapa läckra designer på bara några minuter. De medföljande formerna är särskilt välkomna eftersom du med deras hjälp kan skapa alla möjliga saker i dina dokument på nolltid.

Designproffs kommer aldrig ersätta Illustrator med iDraw, men programmet kan fungera som ett ”skissblock” för nästa projekt för dem. För alla andra finns här tillräckligt med verktyg och funktioner, och med tanke på prislappen är det ett verkligt kap.

 

Köpa?

För Ett prisvärt, kraftfullt och lättanvänt vektorillustrationsprogram

Emot Kan bara exportera till SVG och grundläggande bildformat

Betyg: 5/5

Pris: 239:-