Helt nya iWork

iWork 14 Dec 2013

Att göra affärer har aldrig varit roligare…

Mac-versionerna av iWork har länge behövt få en uppfräschning, då den senaste versionen faktiskt lanserades i början av 2009. iOS-versionen varr mer modern, med bland annat ett utseende som passade i iOS 5 och 6. Det var alltså läge att även dessa appar fick en omfattande ansiktslyftning – och det var exakt vad Apple nu åstadkommit.

De nya applikationerna för iOS erbjuder mycket mer funktionalitet i ett snyggt ihopsatt paket. Gränssnittet har inspirerats av iOS 7, men också blivit lite mer strömlinjeformat för att göra arbetsprocessen på iPaden lite smidigare. Knapparna har flyttats närmare dina fingrar när du skriver och det finns mycket mer iCloud- inblandning än någonsin tidigare. 

Mac-versionen har fått en liknande behandling. Den största förändringen är möjligheten till att arbeta tillsammans på ett dokument via iCloud. Systemet låter två eller fler jobba på samma dokument samtidigt med hjälp av Apples online-verktyg. De kan då göra ändringar i realtid, samtidigt, vilket är väldigt smidigt. Det bästa är kanske ändå att sviten är gratis och tillgänglig oavsett om du jobbar på Mac eller PC, via iCloud.

 

På iOS

KeynoteKeynote – presentation av nya versionen

Likt iLife-apparna för iOS har iWork designats om för att passa nya iOS 7-utseendet. Det ser riktigt bra ut. En mörk bakgrund och en enkel kontrollist ger dig snabb åtkomst till de kontroller du behöver och tillsammans med nya effekter, animationer och teman har appen tagit ett steg framåt. Det gemensamma filformatet och förbättrad iCloud-synkning gör det enklare att jobba på samma dokument på olika enheter. 

 

NumbersNumbers – fler funktioner än någonsin

Precis som de övriga iWork-apparna har Numbers fått ett nytt, renare gränssnitt och dessutom många nya funktioner. Den största nyheten är tillägget av vacker, interaktiv grafik, vilket förenklar och försköna illustrering av data. Om du väljer en datamängd kan du skapa en av dessa grafer. Drar du sedan ett finger över en list under grafen kommer visningen att ändras med en mjuk rörelse. Nya Apple-designade mallar är sedan grädden på moset.

 

PagesPages – sätt ihop ännu snyggare dokument

1 Nya mallar

Nu finns en mängd nya mallar tillgängliga. De är fulla av bilder och texthållare, och du ersätter sedan bara dessa med ditt egna innehåll. Det krävs inte många klick.

2 Enklare formatering

Tangentbordet erbjuder nu ett antal formateringsval, så att du snabbt kan ändra sådant som typsnitt, textstorlek och textformatering – smart och enkelt.

3 Interaktiva grafer

Du kan också lägga till samma interaktiva diagram som finns tillgängliga i Numbers och Keynote i Pages genom att trycka på + uppe till höger.

 

På Macen

Pages_1Pages – skapandet har blivit vackert

Pages för Macen har sett likadant ut under en väldigt lång tid, men inte nu längre. Den nya Format-panelen erbjuder exakt de kontroller du behöver för ett specifikt objekt, en text eller bild som du har markerat. Allt annat visas inte, vilket gör att du inte blir distraherad.Det finns ett antal nya mallar och en omgjord verktygsrad för snabb åtkomst till t ex delningsfunktioner. 

 

Numbers_2Numbers – totalt en utmärkt uppdatering

Fokus denna gång har varit att göra skapandet av snygga kalkylark mycket enklare. Möjligheten att lägga till mest använda funktioner till Snabba beräkningar, söka efter funktioner via den integrerade bläddraren och få förslag på formler när du skriver är några exempel. När du har lagt in allt kan du skapa snygga visuella presentationer av datan på nolltid.

 

Keynote_2Keynote – vem behöver PowerPoint?

Keynote har länge varit bästa presentationsverktyget på Macen och nu är det ännu bättre. Apple har lagt till samma Format-panel som finns i de andra iWork-apparna, vilket gör redigeringen enklare, och det finns ett antal nya och uppdaterade filmiska övergångar. Du kommer också upptäcka den förbättrade kompatibiliteten mellan iOS- och OS X-versionerna.