Här är nyheterna i kommande OS X Yosemite 

OS X 3 jun 2014

Under måndagskvällen presenterade Apple nya versionen av OS X som kommer att släppas under hösten. Som många redan gissat heter det Yosemite (efter en nationalpark i Kalifornien) och har ett gränssnitt som hämtar en hel del inspiration från iOS 7:ans utseende – rent, platt, ljust och med färgglada ikoner. Det finns emellertid en möjlighet att byta till en mörkare variant för dig som tycker att det rena och ljusa har gått lite för långt… 

 

Yosemite_1

Något som Apple verkade vara alldeles särskilt nöjda med angående det nya gränssnittet var den genomskinlighet som genomsyrar systemet, till exempel i alla fönster. Det innebär exempelvis att alla verktygsrader och huvuden i dialogrutor släpper igenom lite av det som ligger i bakgrunden. Effekten är onekligen snygg, men så fantastiskt är det kanske inte. 

 

Till detta ska läggas lite ny typografi. De nya typsnitt som används i Yosemite gör att menyalternativen får en lite ny känsla. Menylisterna i många fönster har städats upp rejält och är väldigt sparsmakade och de nya typsnitten bidrar förstås också till denna rena känsla. 

 

Det är säkerligen inte alla som gillar det här nya, rena och ljusa, vilket Apple förstått. För första gången går det därför nu ändra till ett ”mörkt” läge där svart och grått är de dominerande nyanserna. 

 

Yosemite_5Docken har fått ett väldigt mycket plattare utseende än i Mavericks och alla ikoner i systemet har blivit omgjorda, vilket de flesta hade förväntat sig, och är nu mycket plattare och färggladare.  

 

Det nya utseendet, för det är verkligen nytt, gör att operativsystemet får en helt ny känsla – liknande den vi fick när iOS 6 byttes ut mot iOS 7. 

 

Om vi sedan ska lämna gränssnittet och fokusera lite mer på funktioner som utvecklats och tillkommit kan vi börja med AirDrop. 

 

AirDrop används för att skicka filer mellan olika enheter. Fram till nu har det bara gått att skicka mellan två Macar eller mellan två iOS-enheter, men nu går det att skicka mellan alla enheter (Mac, iPhone, iPad eller iPod touch). Det är en utmärkt uppgradering!

Men inte nog med det, AirDrop har utvecklats till något som kallas Continuity, vilket är en teknologi som gör det möjligt att skicka filer, påbörjade dokument, samtal och sms mellan olika enheter och fortsätta jobba på dem oavsett vilken enheten man sitter vid. Dina olika enheter är alltså medvetna om vad som sker på de andra och enheterna hittar varandra automatiskt. 

Ett bra exempel är att man kan jobba på ett e-postmeddelande i Mail på sin iPhone och sedan byta till Macen och fortsätta skriva på meddelandet eftersom allt synkas automatiskt mellan olika enheter. Apple kallar den har nya funktionen för Handoff. 

Finessen stödjer också telefonsamtal, vilket gör att Macen blir ett slags telefon om du har din iPhone liggande i närheten. Det kommer att gå att starta

Yosemite_3och svara på samtal på Macen, som om man satt med sin mobil. Samtalen routes alltså via telefonen. 

 

Att just samarbetet mellan OS X- och iOS-systemen har legat i fokus för Apple när de utvecklade de nya OS-versionerna är tydligt. Ett annat exempel är att internetdelning har blivit smidigare att få till. Om mobilen finns i närheten av Macen dyker det automatiskt upp ett alternativ under Wifi-ikonen i menylisten som gör att man kan aktivera internetdelning via iPhonen. 

 

Notiscenter har Apple också lagt en del energi på. I det nya systemet finns en ny Idag-vy och det går att lägga till tredjepartsappar i form av widgets i Notiscenter för att få mer information av olika typer. Det gör att man på ett väldigt smidigt sätt kan få en snabb överblick över mycket olika saker. Funktionen är också väldigt mycket mer anpassningsbar än tidigare. 

Spotlight talade Apple också en hel del om. Den inbyggda sökfunktionen har fått sig en rejäl översyn och kan nu stoltsera med utökad funktionalitet. Det påminner en hel del om programmet Alfred som många Mac-användare har blivit helt beroende av (jag själv inräknad). 

iCloud Drive är något helt nytt. Apples molntjänst kommer framöver att ha stöd för alla typer av filer och lagras i mappar på traditionellt sätt. Filerna kommer man åt via Finder i OS X eller iClouds-filvisare i iOS och går alltså att organisera som du vill och de synkas mellan de olika systemen. Det betyder att tjänster som Dropbox kommer att få det hett om öronen framöver, särskilt när Apples system även ska ha stöd i Windows. 

Yosemite_7Mail har putsats till lite och den största nyheten är något som kallas MailDrop. Den här funktionen har tagits fram för att man ska slippa problemet med att skicka lite för stora bifogade filer i e-postmeddelanden. Det betyder att man skickar den bifogade filen via iCloud och inte direkt i meddelandet. Mottagaren kan sedan hämta filen via en länk i meddelandet. Bifogade filer på upp till 5 GB stöds tydligen. 

Safari har också genomgått en hel del förändringar. Gränssnittet är renare och snyggare än någonsin. Sök/adressrutan är kraftfullare än tidigare och trycker man i den dyker också ens Favoriter upp i ett litet utfällbart fönster. Stödet för flikar har förbättrats och det går nu att rulla mellan olika flikar – smidigt för dem som ofta har väldigt många flikar öppna samtidigt. Delningsfunktionerna har också polerats i systemet, bland annat i Safari. Nu krävs bara något eller några få klick för att dela ut till exempel en sida. Vidare har funktionen Privat surfning förfinats och stödet för nya standarder utökats, exempelvis går det att strömma film från Netflix utan att behöva installera någon plug-in. 

Safari ska också vara snabbare (Javascript-hanteringen har optimerats rejält) och strömsnålare, vilket förstås är välkommet på framför allt bärbara datorer. 

En ny fotoprogramvara är under utveckling och ska komma senare till systemet. Den ska bland annat låta dig få tillgång till dina bilder på iCloud och sortera dessa i Händelser och Samlingar, samt erbjuda mer eller mindre avancerade funktioner för redigering. 

OS X Yosemite kommer i höst. De som vill testa operativsystemet i en förhandsversion senare i år kan anmäla sig på den har sidan: www.apple.com/osx/preview 

Precis som med Mavericks kommer Yosemite vara gratis. 

 

Yosemite_2