Här är nyheterna i iPhone 8/8 Plus

Nyheter 22 sep 2017

Det var många som trodde att Apple skulle presentera iPhone 7S och 7S Plus på eventet senast, men det blev istället iPhone 8 och 8 Plus (utöver iPhone X). iPhone 8 och 8 Plus må spela andrafiolen i Apples nya portfölj, men det är två modeller som garanterat kommer att attrahera den stora massan. Priset är visserligen rätt högt, men det är vi ju vana vid när det gäller Apples smarta telefoner, och dessutom långt ifrån vad Apple kräver om man vill vara med på det riktiga premiumtåget. iPhone 8 kostar från 7 995 kronor, medan den större Plus-modellen börjar på     9 095 kronor. Då kan man lagra 64 GB. Det finns även varianter med 256 GB.

De ny modellerna är en tydlig uppgradering av 7-modellerna, då utseendet mellan dem skiljer extremt lite. Den tydligaste skillnaden är att aluminiumskalet på baksidan har ersatts av en glasbaksida. Apple hävdar att det här glaset ska vara det hårdaste i någon smart mobil hittills. Okrossbart lär det dock inte vara. Genom att byta ut metallen mot glas får man flera fördelar, bland annat lär det vara enklare att få till en bra mobilmottagning och dessutom skapas möjlighet att bygga in den efterlängtade möjligheten till trådlös laddning.

Nya iPhone-modellerna stödjer standarden Qi, vilket gör att mobilerna kan laddas med tredjepartsladdare. Det är något positivt och en förutsättning eftersom Apple först nästa år kommer släppa en egen laddare kallad AirPower. Den ska klara av att hantera tre prylar samtidigt, exempelvis en mobil, en klocka och ett par hörlurar.

De nya modellerna finns i rymdgrått, silver och en ljusare guldnyans. Som iPhone 7-modellerna klarar också 8:an IP67, vilket innebär att den är väl skyddad mot både vatten och damm. Kort sagt ska den klara av kortare ofrivilliga dopp utan att ta skada.

Skärmen på Iphone 8 har blivit bättre än i 7:an, även om den inte är lika avancerad som den i iPhone X. Apple har nu lagt till stöd för True Tone-tekniken som först dök upp i iPad Pro. Teknologin gör att färger se mer naturtrogna ut, oavsett hur ljuset ser ut i miljön man befinner sig i.

Du blir säkert inte förvånad om vi säger att iPhone 8 också har fått den snabbaste processorn någonsin i en iPhone. Apple har de senaste åren rönt stora framgångar med sina egendesignade mobilprocessorer. I senaste iPad Pro (A10X) tog de ett stort steg framåt och i de nya iPhone-modellerna tar de nästa. Alla tre har nämligen fått samma kraftfulla processor, med namnet A11 Bionic. Den är riktigt kraftfull och lär vara optimerad för snabb grafikhantering och maskininlärningsalgoritmer. Den har sex kärnor som har lite olika syften. A11 Bionic är särskilt anpassad till viktiga tekniker som Metal 2 och Core ML.

Stereohögtalarna i iPhone 8 har fått en ny design, vilket ska ge upp till 25 procent starkare ljud och en djupare bas. Du kan alltså  glädja dig åt ett rikare ljud när du lyssnar på musik, tittar på video och pratar i telefon.

Att fotografera med iPhone är väldigt populärt och Apple förbättrar tekniken hela tiden. iPhone 8 har samma nya kamerasensor med 12 megapixlar och förbättringar i form av nytt färgfilter, förfinade pixelpunkter och bättre optisk bildstabilisering som Iphone X. I Plus-modellen finns flera nya coola fototekniker som alla fotointresserade kommer uppskatta, bland annat Portrait Lightning. Nyheterna påverkar också förutsättningarna för bra videoinspelning. Det går att spela in 4K-video med upp till 60 bilder per sekund, och 1080p med hela 240 bilder per sekund. Det gör att man kan njuta av häftiga slow-motion-sekvenser.

Precis som i 7:an hanteras säkerheten med hjälp av fingeravtrycksläsaren Touch ID.

iPhone 8 och 8 Plus ser ut att vara en riktigt trevlig uppdatering av en modell som fungerar alldeles utmärkt för de allra flesta.

 

ip8_1