Här är nya iPhone 11

Nyheter 20 sep 2019

Apple presenterade nyligen iPhone 11, alltså ersättaren till iPhone XR – Apples ”budgetlur” (om man bortser ifrån äldre modeller). Så här beskrev Phil Schiller (Apples vice vd för Worldwide Marketing) den vid lanseringen: ”iPhone 11 är nya generationen iPhone, fullpackad med nya, suveräna funktioner i en suverän design med nya ultravidvinkel- och vidvinkelkameror för underbara videor och bilder. Den har kraftfulla och lättanvända iOS 13 och A13 Bionic, det snabbaste chippet någonsin i en smartphone som smidigt hanterar människors viktigaste vardagsuppgifter. Tack vare den täta integreringen mellan hårdvara, mjukvara och tjänster ger nyheterna i iPhone 11 en oöverträffad användarupplevelse till ett pris som är överkomligt för ännu fler kunder. Vi tror att folk kommer att älska den”. Visst låter det bra…? Vad är det då som är nytt? 

Nyheter

Formmässigt skiljer sig nya iPhone 11 väldigt lite från föregångaren iPhone XR. Skärmen är lika stor och mäter 6,1 tum. Upphöjningen på baksidan som rymmer kamerasystemet är större och fått en annan form och den nya modellen finns att få i ett antal nya färger. Annars är det mest sig likt. Nytt och mer spännande är då det nya kamerasystemet, som består av två kameror med lite olika optik, där brännvidden på den ena är en ultravidvinkel och den andra en vidvinkel. Att det inte blev en teleoptik istället för en ultravidvinkel förvånande nog många, men en sådan är förbehållen Pro-modellerna. Den helt nya kameran med ultravidvinkel förändrar förstås fotoupplevelsen i och med att den får med fyra gånger mer av motivet, vilket är perfekt för bland annat landskaps- eller arkitekturbilder och bilder i trånga utrymmen. De dubbla kamerorna innebär bland annat också att mobilen nu har ett äkta porträttläge, där en snygg bokeh (bakgrundsoskärpa) kan skapas. 

Inte helt oväntat har Apple sneglat på konkurrenterna och tagit fram ett särskilt nattläge för att få fram mer information i bilder i dåligt ljus, precis som på till exempel några av Googles telefoner. 

På framsidan sitter också samma uppgraderade kamera som på Pro-modellerna. Den uppdaterade TrueDepth-kameran är en ny 12 MP-kamera med ett bredare synfält som fångar mer i selfies, och senaste generationen Smart HDR ska göra att bilder ser mer naturliga ut. Uttrycksfulla selfievideor får en helt ny look med den nya TrueDepth-kameran, som nu filmar i 4K med upp till 60 bilder/s (120 bilder/s i slowmotion). Det senare innebär att användaren kan ta ”slofies” (Apples nya uttryck för selfie-video i slowmotion).

Kameraappen har också fått en ny funktion för att snabbt börja spela in video. Tryck och håll inne slutarknappen. Svep fingret åt höger så fortsätter den spela in eller släpp för att återgå till fotoläge. 

 

Mer kraft 

Deep Fusion är ett nytt bildbehandlingssystem som kommer senare i höst och som blivit möjligt tack vare Neural Engine och A13 Bionic (nya processorn). Deep Fusion använder sig av avancerad maskininlärning för bildbehandling på pixelnivå och optimerar därmed textur, detaljer och brus i alla delar av bilden.

En ny iPhone kan inte lanseras utan en ny processor. A13 Bionic heter den senaste processorn som sitter i samtliga nya iPhone-modeller (alltså även i Pro-modellerna) och ska inte helt förvånande vara det snabbaste chippet någonsin i en iPhone. Den ska vara upp till 20 procent snabbare än föregångaren A12. Samma prestandaförbättring ska även grafiken leverera. 

A13 Bionic är utformad för maskininlärning. Den har en snabb Neural Engine för bild- och videoanalys och nya acceleratorer för maskininlärning som gör att processorn kan utföra fler än en biljon(!) beräkningar per sekund. Enligt Apple är den nya processorn också utformad för att vara så energieffektiv som möjligt, vilket gör att batteriet belastas mindre och således räcker längre. 

Batteritiden var riktigt bra i föregångaren XR och det bygger iPhone 11 vidare på. Den nya modellen ska klara av att strömma video i tio timmar enligt Apple, något som onekligen är imponerande. iPhone 11 kan också snabbladdas med 18-wattsladdare från 0 till 50 procent på en halvtimme, men till skillnad från iPhone 11 Pro ingår inte den laddaren när du köper mobilen, utan du får nöja dig med den gamla långsamma 5-wattsladdaren. Det måste vi väl ändå tycka är bedrövligt snålt, med tanke på att det här är en pryl som kostar upp emot tio tusenlappar?

Vad mer är nytt? Jo, ett nytt Apple-designat U1-chip so använder sig av så kallad Ultra Wideband-teknik för spatial förståelse. Det betyder förenklat att det är ett chip som kan lokalisera andra chip av samma slag och var i rummet de befinner sig. Den första funktion som kommer dra nytta av denna teknik är AirDrop som ska bli bättre genom riktningsberoende förslag.

Face ID, Apples kompetenta ansiktsavläsningsfunktion, blir upp till 30 procent snabbare, med förbättrad prestanda på varierande avstånd och stöd för fler vinklar. 

Ljud är viktigt, inte minst när man spelar spel på iPhone och det har Apple tagit fasta på och skapa möjligheter för ”större” ljud och därmed en mer fängslande ljudupplevelse på iPhone 11 genom att ha stöd för Dolby Atmos. 

Wi-Fi-stödet är uppgraderat och är kompatibelt med standarden 802.11ax, vilket sörjer för snabbare överföringshastigheter i trådlösa nätverk. Plats för dubbla e-Sim finns också.

iPhone 11 ska finnas ute i butik när du läser det här och priset börjat på 9 195 kronor, vilket faktiskt är aningen längre än det XR betingade. Lagringskapaciteter på 64, 128 och 256 GB finns att välja mellan.