Hantera bilder i flera olika iPhoto-bibliotek

iLife 2 mar 2013

Bli mer organiserad genom att sprida ut iPhotos tunga arbetsbörda

Om du är seriös när det kommer till din fotografering, finns det inga tvivel om att din Mac gradvis kommer att fyllas upp med tusentals bilder så småning om, och därmed kan ditt bibliotek i iPhoto börja kännas lite svårhanterligt. Om så är fallet, finns det ett par olika tillvägagångssätt du kan använda dig av för att fixa det. En av de mindre välkända metoderna är att skapa mer än ett iPhoto-bibliotek för din bildsamling (exempelvis ett för familjebilder och ett för arbetsrelaterade bilder), och sedan växla mellan dem med hjälp av en snabb tangentbordsgenväg. Detta är en simpel lösning, som vi tycker fungerar riktigt bra. Resultatet blir mycket mer organiserade och nedbantade bildbibliotek som är lättare att hantera och använda.

 

Flerabib11: Tangentbordsmagi

Tricket till att hantera flera iPhoto-bibliotek ligger i Alt-tangenten på ditt tangentbord. Håll ner den samtidigt som du klickar igång iPhoto för att få fram alternativen för att välja bildbibliotek.

 

 

Flerabib22: I listan?

I dialogrutan som dyker upp kommer du få se en lista över de iPhoto-bibliotek som finns tillgängliga på din Mac. Du kanske bara har ett till att börja med.

 

 

 

Flerabib33: Välj

För att ta fram ett specifikt iPhoto-bibliotek väljer du det från listan och trycker sedan på Välj nedtill i fönstret. Det är faktiskt så enkelt.

 

 

 

Flerabib44: Nya bibliotek

För att skapa ett nytt iPhoto-bibliotek, tryck på Skapa nytt-knappen nedtill i dialogrutan. Sedan får du möjlighet att namnge det och välja var det ska sparas.

 

 

 

Flerabib55: Ladda ett annat

Om du har ett iPhoto-bibliotek som du kopierat över från en äldre Mac, kan du ladda in det genom att klicka på knappen för andra bibliotek och sedan välja det i Finder.

 

 

 

Flerabib66: Flytta bilder

För att flytta bilder från ett bibliotek till ett annat kommer du behöva markera dem i dess nuvarande bibliotek och sedan gå till Arkiv>Visa i Finder>Originalfil.

 

 

 

Flerabib77: Dra ut dem

Från Finder-fönstret som dyker upp kan du sedan dra dina bildfiler in i en tillfällig mapp på ditt skrivbord (vi skapade en som vi kallar Nya biblioteksbilder).

 

 

 

Flerabib88: Starta om

Avsluta iPhoto och starta sedan igen samtidigt som du håller nere alt-tangenten. Välj ditt nya iPhoto-bibliotek och importera din tillfälliga bildmapp genom att använga kommandot cmd+I.

 

 

Flerabib99: Slutför

För att slutföra, starta om iPhoto och öppna ditt gamla bibliotek. Markera de bilder du precis flyttade och radera dem genom att gå in i Bilder>Flytta till papperskorgen.