Gör en film på mindre än 30 minuter

iLife 21 mar 2013

Använd någon av iMovies tidsbesparande mallar och skapa ursnygga filmer

Det har aldrig varit enklare att göra amatörfilmer. Det är nu ett bra tag sen du behövde se till att din videokamera var fulladdad och att du satt i en kassett. Utöver det var alla bilder tvungna att bli helt perfekta eftersom redigeringen av videoband enbart sköttes av proffs.

Nu kan du ta med din videokamera överallt, och den är nästan alltid laddad. Utrustad med en Mac har du dessutom en otroligt enkel redigeringssvit nära till hands. Den största anledningen till att många tvekar på att redigera sina egna klipp är missuppfattningen att det skulle ta flera timmar, men ingenting kunde vara längre från sanningen.

iMovie har en rad förinställda mallar vilket betyder att allt du behöver bekymra dig över är vilka klipp som ska ligga var, och det är inte svårare än att dra dem från en del av skärmen till en annan. I den här guiden visar vi på precis hur enkelt iMovie är och hur du gör en film på mindre än 30 minuter.

 

Steg för steg – Enkla redigeringstekniker i iMovie

iMovie_301 1: Nytt projekt

Använd plusikonen för att skapa ett nytt projekt och välja sedan ett tema för din film. Temat lägger automatiskt till titlar och effekter, vilket är en utmärkt början.

 

 

 

 

 

iMovie_3022: Dra och släpp

Välj de delar av klippen som du vill ha genom att skrolla över dem med musen. Dra och släpp dem sedan i fönstret ovanför.

 

 

 

 

 

iMovie_3033: Topptitlar

Som du kan se läggs titlarna till automatiskt. De dyker upp i de färgade rutorna ovanför klippen. Dubbelklicka i dem och sedan på själva texten för att redigera den.

 

 

 

 

 

iMovie_3044: Färdig!

När du gjort detta trycker du på Klar. Ju fler klipp du lägger till desto fler titlar tillkommer. Upprepa denna process tills du har ditt eget personliga meddelande i dem allihop.

 

 

 

 

 

iMovie_3055: Gör det själv

Du kan givetvis lägga till dina egna titlar och övergångar. I den här menyn väljer du övergång. Du kan välja bland de effekter som finns att tillgå.

 

 

 

 

 

iMovie_3066: Dra igång

När du väl har valt en övergångseffekt kan du dra och släppa den mellan två klipp i tidslinjefönstret längst upp till vänster. Den bör lägga sig rätt automatiskt.

 

 

 

 

 

iMovie_3077: Inte för mallig nu…

Eftersom du använt en mall måste du nu kryssa av automatiska övergångar och titlar. Allt ditt arbete sparas så att du kan fortsätta redigera.

 

 

 

 

 

iMovie_3088: Förändra

Tryck på kugghjulet för att komma åt övergångens kontextuella inställningar. Alla klipp, övergångar och titlar har ett sådant kugghjul. Välj det nedersta alternativet.

 

 

 

 

 

iMovie_3099: Duger det?

Du kan nu ändra övergångens finjustering, eller välja en ny om den första du valde inte duger.