G-Drive ev ATC med Thunderbolt (1TB)

28 jun 2016

G-Drive ev ATC med Thunderbolt är en tuff produkt på flera sätt. Den här externa hårddisken ligger i ett skyddande skal och klarar ett fall från två meter ner på ett stengolv, men också att tappas i vatten. Den är nämligen vattentät (under en kortare tid) och flyter. Självklart är den alltså även damm- och trycktålig. G-Drive ev ATC är en produkt som klarar mycket och passar nyare Macar perfekt, tack vare Thunderbolt-koppling.

Det yttre skalet är tillverkat i tålig plast och är försett med blå gummidelar på sidor och kanter för extra skydd. Som en följd av sin konstruktion är omfånget lite större än en mer traditionell, extern hårddisk av samma typ, men den är faktiskt förvånansvärt smidig. Formatet är relativt kompakt med sina 17 x 11 x 3 cm. Vikten ligger på 372 gram. Visst märker man av den om den ligger i en väska, men det är inget besvärande eller extremt.

En inbyggd Thunderbolt-kabel snor sig runt skalet och kontakten ligger skyddad längs en långsidan. Thunderbolt-kontakten är också skyddad, mot damm och vatten, av en gummihätta. Den känns dock lite vek och lär inte hålla länge vid normalt slitage. Kabeln är bara 15 centimeter lång, så det gäller att ha disken liggande nära datorn.

Diskenheten är en G-Drive ev RAW USB. Lagringskapaciteten är 1 TB och själva hårddisken som är av mekanisk typ snurrar på bra, med 7200 varv per minut. Vårt prestandatest med Black Magic Speed gav disken en genomsnittlig skrivprestanda på 124 MB/sekund och den fick 134 MB/sekund vid läsning. Det stämmer hyfsat väl med vad G-Technology själva anger.

Många diskar kommer numer med tillhörande diskhanteringsprogram förinstallerat, men inte den här. Hårddisken är dock förformaterad för att användas på en Mac, så du behöver inte börja med att gå in i Skivverktyg och partitionera och formatera när du ska använda den första gången. Priset är som vanligt för Thunderbolt-diskar väldigt högt.

GDrive1

 

Omdöme

G-Drive är lite dyrare än de flesta bärbara hårddiskar i samma storlek, men vill du ha en extern lagring som tål både smällar och lite dåligt väder är det här kanske en intressant produkt.

Betyg: 4/5

Pris: ca 2 200:-