Full koll på bilmotorn med din smartphone eller surfplatta

Nyheter 13 okt 2015

P R E S S R E L E A S E

Ny OBD-app hjälper dig att ha koll på bilens status och undvika onödiga verkstadsbesök

Med den nya OBD-adaptern (On-Board Diagnostic) från danska MobilScan håller du koll på datorn som styr och övervakar motorn i din bil. Många tror att informationen bara är tillgänglig för fackfolk på märkesverkstäder med dyra analysverktyg, men den kan faktiskt läsas av bara med hjälp av en gratis app på din smartphone eller surfplatta. Du kan också spara informationen för senare användning eller skicka den vidare till en verkstad som kan hjälpa dig att analysera fordonet du kör – och detta är bara ett par av många användningsområden.

– Främst är det många bilägare som gärna vill ha kontroll på tekniken i sina bilar – mer än bara den information de får på instrumentbrädan. Sedan har ett stort antal mekaniker och mindre serviceverkstäder fått upp ögonen för OBD-adaptern, som trots att den inte ens kostar 1000 kronor klarar motordiagnostisering som tidigare krävde datorinvesteringar för femsiffriga belopp.

– Dessutom är det många privatpersoner som är aktiva på marknaden för begagnade bilar som sätter ett stort värde på att snabbt och enkelt kunna kontrollera identitet och motorstatus på begagnade bilar. Med MobilScan OBD får du över 9000 felkoder direkt med en textbeskrivning som kan vara en viktig hjälp. Nu för tiden räcker det ju inte med att gå runt och sparka på däcken.

MobilScans OBD-adapter sätter du direkt i bilens diagnosuttag, en 16-polig kontakt som är standard i bensinbilar från 2001, dieselbilar från 2004 och lastbilar över 2 500 kg från 2007 och framåt. Kontakten är oftast mycket lättillgänglig och sitter normalt på förarsidan i närheten av rattstången.

När motorn är igång överförs driftsdata och eventuella felkoder från bildatorn via adaptern och vidare trådlöst till en smartphone eller surfplatta som du har med dig i bilen. Informationen kan lagras och skickas vidare exempelvis till en verkstad som kan avgöra om en felkod kräver omedelbara åtgärder eller om det går att vänta till nästa service.

OBD-adaptern med stöd för iOS använder överföring via WiFi. Själva appen går sedan att ladda hem gratis.

 

Mobilscan1

 

Utmärkt hjälp vid köp av begagnade bilar

Ole Thorslev nämner några användningsområden för en MobilScan OBD.

– För det första är det ju skönt att kunna kontrollera att bilens elektroniska VIN-kod stämmer överens med det fysiska chassinumret och med bilens dokumentation. På så sätt kan man undvika tråkiga överraskningar.

– En potentiell köpare kan också kontrollera tidpunkten för när en felkod uppkommit. Om informationen från OBD-läsaren visar att bilen har rullat över 1000 mil med en felkod kan det indikera att bilen inte har blivit regelmässigt servad.

– En annan parameter är bilens bränsleförbrukning över tid, som inte bör variera mer än ett par procent. Om den avviker 10 % kan orsaken vara att motorn helt enkelt är sliten. Då kan OBD-läsaren ha betalat sig själv rätt kvickt.

MobilScan arbetar med att bygga ut sin distribution i Sverige, men OBD-läsaren kan redan nu köpas hos exempelvis cdon.se och skruvat.se och kostar ca  890 kronor för iOS-versionen (september 2015).