Förgyll din film med titlar i Star Wars-stil

iLife 22 mar 2013

Återskapa George Lucas berömda öppningstexter på nolltid

När man får chansen att vara kreativ på sin Mac finns det få saker som är roligare än att återskapa sina favoritrullar med hjälp av egna filmer. Lyckligtvis är man på Apple väl medvetna om detta och det finns några funktioner inkluderade i programvaran som gör processen busenkel.

Skulle du till exempel vilja imitera sci-fi-klassikern Star Wars kan du göra det med hjälp av titelbläddraren som är inbyggd i iMovies gränssnitt. Ett av alternativen i den här menyn är den klassiska rullande, gula texten som blev så känd där den gled upp på skärmen innan Luke Skywalkers äventyr tog sin början. Det går snabbt, är enkelt att hantera och resultaten blir riktigt roliga. Det finns dessutom fler effekter. Läs vidare för att få reda på hur du förvandlar dina filmer till sci-fi-mästerverk.

 

Steg för steg – Återskapa Star Wars-titlar

iMovie_Star_1011: Inledningstext

Öppna det projekt du vill ändra, eller dra filmer till projektgranskaren. Öppna nu titelbläddraren i fönstrets högra sida.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1022: Centrerad

Den första titeln du måste lägga till heter Centrerad. Den ligger först bland alla de alternativ som finns när du öppnar bläddraren. Dra den till projektfönstret.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1033: Redigera texten

Dubbelklicka på texten så att du kan redigera den. Du kommer även behöva ändra typsnitt, justering och färg, så klicka på Visa typsnitt som finns längst upp i fönstrets vänstra hörn.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1044: Snart klar…

I pop-up-fönstret väljer du nu Helvetica Neue, den turkosa färgen och storlek fyra för att få den så lik Star Wars-stilen som möjligt. Justera också texten till vänster

 

 

 

 

 


iMovie_Star_1055: Förläng

Förinställningarna gör att klippet är fyra sekunder långt, vilket är lite för kort. Dubbelklicka på den blåa listen ovanför titeln och förläng klippet. Du kan även tona in och ut.

 

iMovie_Star_1066: Rullande text

Nu lägger du till den klassiska rullande texten. Scrolla ner i titelbläddraren och leta i högerspalten tills du hittar ”Långt, långt borta”. Dra den till projektfönstret.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1077: Skriv texten

Texten består för tillfället bara av utfyllnadsord, så radera dem och skriv in ett intro som passar både ditt tema och Star Wars-titeln du håller på med.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1088: Förläng igen

Klippet är fortfarande på tok för kort. Dubbelklicka på titeln och förläng den. Du kommer förmodligen behöva justera längden beroende på hur mycket text du har skrivit.

 

 

 

 

 

iMovie_Star_1099: Övergångar

I Star Wars-filmerna används ofta Torka-effekten mellan scenerna. Du kan lägga till dem mellan dina scener från övergångsbläddraren.

 

 

 

 

 

Baskunskap – Star Wars-stil

Det bästa sättet att imitera stilen i Star Wars-serien är att se en av filmerna (eller alla) igen. Det finns några enkla trick du kan lägga till i din film, exempelvis Torka-övergångarna. En av George Lucas favorittekniker var även de grandiosa landskapsscenerna, och du kan enkelt härma dem på din Mac.

”It’s a trap!”

Låt dig inte luras in i fällan att skriva sida efter sida med inledningstext. Star Wars är en komplex filmserie och behöver det, men du bör nog se till att hålla dig kort för att inte tappa tittarnas intresse.