Förbättra dina foton med Aperture

OS X 9 apr 2013

Bemästra grunderna i Apples omfattande och kraftfulla fotohanteringsmjukvara

Om du bara lär dig en handfull enkla knep kan Aperture få dina bilder att verkligen se toppen ut. Skönheten med Aperture är att det är avsett för att kunna hantera RAW-bilder, vilka innehåller mycket mer information än vanliga JPEG:er. Det innebär att om du har en kamera som tar RAW-bilder kan du manipulera, redigera och förbättra bilderna utan att införa störande element.

Aperture fungerar med JPEG:er också, så du kan använda bilder direkt från din iPhone. Är du däremot ute efter att skapa en verkligt professionell bild är det bäst att börja med en stor RAW-fil och därefter göra subtila justeringar och till sist exportera en stor, tydlig kopia. Att arbeta i fullskärmsläge gör det lite svårare att komma åt alla kontroller, men det är ett utmärkt sätt att bli av med allt plotter när allt du vill är att titta närmare på en enda bild eller jämföra några.

Börja med att importera RAW-bilder. Jämför dem sedan och välj den du vill jobba med. När du gjort det kan du börja finjustera den. Först kan du göra småändringar i färgtemperatur och exponering. Var försiktig – gör bara små ändringar! Stora ändringar kanske ser bra ut till att börja med, men kan kännas extrema när det är klart. Du bör inte ta i för mycket vad gäller skärpa (eller definition), men i det här exemplet fungerar det bra. Se till att mjuka upp de markanta hudtoner som kan uppstå.

Quick Brushes erbjuder ett lätt sätt att applicera många professionella justeringar. Genom att bara klicka och dra kan du ta bort fläckar med hjälp av retuscheringsverktyget. Andra penslar används för att jämna ut hudtoner, göra bakgrunden oskarp och ljusa högdagrar. Sådana här justeringar är ganska små, men förvandlar ett vanligt fotografi till något speciellt. Aperture behöver inte vara en läskig upplevelse för nybörjaren.

När du arbetar kan du trycka på [M] för att se hur originalet ser ut och hur många ändringar du har gjort. Om du vill fortsätta trycker du [M] igen. När du är klar kan du exportera bilden i många olika, professionella format eller automatiskt ladda upp omgångar av bilder till sociala nätverk eller kanske mejla dem direkt till kompisarna.

 

”Redigerar du i Aperture riskerar du inte att förstöra dina bilder, alla ändringar du gör resulterar i en ny kopia. Originalbilden förblir opåverkad”

 

Steg för steg – Förbättra, korrigera och dela ut foton med hjälp av Aperture

Bättre_Aperture_011: Importera RAW-bilder

Klicka Import och leta fram mappen Aperture Raw från Filarkivet och packa upp den på lämpligt ställe på datorn. Ändra Destination till New Project. Skriv in Binoculars i fältet Name Text. Klicka Import Checked.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_022: Jämför bilder

Klicka på Split View i övre, högra hörnet. Välj Binoculars 40 och tryck sedan på [Alt] + [O]. Den bild du har markerad syns till vänster och du kan jämföra till höger.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_033: Se lite bättre

Vill du se bättre kan du gå in i fullskärmsläge genom att klicka på de två små gråa pilarna uppe i högra hörnet. Du går ur läget genom att när som helst trycka på [Esc].

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_044: Kontrollera skärpan 

Sväva med musen längst upp i fönstret och välj sedan Loupe. Flytta runt den på varje bild för att kontrollera skärpan på olika nyckelpunkter, till exempel ögonen.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_055: Att välja en bild

Binoculars 40 är den bästa bilden, så klicka på den och tryck sedan [Alt] + [R] för att gå ur jämförelseläget. Dubbelklicka på bilden för att visa den i full storlek.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_066: Värm upp

Klicka på fliken Adjustments till vänster och justera White Balance för att få ljuset att se mer gult och varmt ut. För det här exemplet passar cirka 0,70.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_077: Gör den ljusare

Bilden är lite mörk. Gå till fliken Adjustments och öka Exposure till cirka 0,36. Under Enhance ändrar du Vibrancy till omkring 0,50. Använd med försiktighet.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_088: Öka definitionen

Även om bilden är skarp så ser metallen bättre ut om den är ännu skarpare. Öka Definition till 0,80. Oroa dig inte om huden ser fläckig ut, för det tar vi i nästa steg.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_099: Jämna ut hudtonerna

För att skapa perfekt hud går du till Add Adjustment > Quick Brushes > Skin Smoothing. Ställ in den på 0,75 och klicka och dra penseln över modellens ansikte.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1010: Släta ut ännu mer 

Du kan ändra intensitet på en pensel till och med efter att du redan har målat med den. Gå till Skin Smoothing under fliken Adjustments och ändra Intensity till 1. Observera skillnaden.

 

 

 

 

 

 
Baskunskap – Penselstorlek och mjukhet

När du arbetar med Quick Brushes kan du ändra storlek på din pensel genom att dra nedåt med fingret längs din mus eller styrplatta. Det gör penseln mindre. Du kan få den större genom att i stället dra med fingret uppåt. Vill du göra penseln mjukare kan du öka mjukheten i den display som visas på skärmen när du använder penslar. Vill du ha en skarpare pensel minskar du mjukheten.

 

Bättre_Aperture_1111: Ta bort fläckar

Välj Add Adjustment > Quick Brushes > Retouch och rita en liten vit markering över eventuella fläckar för att få dem att försvinna. Fungerar det inte perfekt trycker du [Cmd] + [Z] för att ångra.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1212: Blänkande högdagrar

Gå till Add Adjustment > Quick Brushes > Dodge och dra penseln över kanten på modellens hår. Extra glans gör att det ser ut som att bilden är professionellt ljussatt.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1313: Oskarpt djup

Välj Add Adjustment > Quick Brushes > Blur och klicka och dra sedan över bakgrunden. Den här typen av oskärpa bidrar till att skilja för- och bakgrund från varandra.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1414: Zooma in på detaljer

Sätt markören vid ett område du vill titta närmare på. Du kan justera skärpan i panelen Adjustments och sedan trycka på [Z] igen för att zooma ut.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1515: Böjd kontrast

Gå till Add Adjustment > Curves. Klicka på den diagonala linjen i panelen som dyker upp och dra den en aning nedåt för att öka kontrasten utan att förstöra färgerna.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1616: Rama in det

Gå till Add Adjustment > Crop och välj 16:9 HD från rullgardinsmenyn. Rita upp en markering över bilden så att du får den beskärning du vill ha och tryck sedan på [Enter].

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1717: Exportera ditt arbete

Gå till File > Export > Version för att exportera det arbete du har gjort. Välj JPEG och 50 % av originalstorlek så får du en bra, tydlig bild som ändå inte är för stor för att exportera.

 

 

 

 

 

Bättre_Aperture_1818: Dela ut bilder

Vill du dela via mejl, Facebook eller Flickr går du till File > Share och väljer sedan det alternativ du vill ha. Följ logininstruktionerna. På det här viset kan du dela bilder i omgångar.

 

 

 

 

 

 

Baskunskap – Jobba med hud

Skin Smoothing Quick Brush är extremt kraftfullt och hjälper dig att få en ojämn hud se jämn ut. Var dock försiktig – det här verktyget kan få ansiktet att se platt ut, vilket kan sudda ut karaktärsdragen. Om det finns specifika skavanker är det bättre att använda verktyget Retouch snarare än att mjuka upp dem.

 

Arbetsfilen (Aperture_RAW) som används här finns att ladda ner från Filarkivet under Nummer 1-2013.