Fjärrstyr med Digital Director

26 maj 2016

Manfrotto är i första hand kända för sina utmärkta fotostativ, men nu har kameratillbehörsgiganten tagit ett vågat beslut och givit sig in i appvärlden också, i och med lanseringen av Digital Director. Vad det handlar om är ett avancerat iPad-skal med en tillhörande app. I den här lösningen ska hugande fotografer med höga ambitioner hitta den perfekta fjärrstyrnings-, inställnings- och redigeringsprodukten för sina Canon- eller Nikon-kameror.

Den är Apple-certifierad och gjord för att fungera med iPad Air och iPad Air 2 (bara). Skalet är tillverkat i plast och drivs av antingen en strömsladd eller fyra AA-batterier, medan en Lightning-sladd sköter kommunikationen mellan iPad och kamera. Skalet är dock inte det mest stabila vi stött på. Baktill sitter ett uttag för ett stativfäste – Manfrotto tycker självklart att du ska använda det tillsammans med deras stativ.

Appen är dock det som gör att Digital Director sticker ut. Fjärrstyrning i sig är förstås ingen nytt, men det här är en avancerad lösning. Här finns grundläggande inställningar som ISO, bländare, slutartid och annat, men det som är lite annorlunda är fokusinställningarna. Du behöver bara röra vid skärmen där du vill sätta skärpan och du kan använda Focus Peaking för att lysa upp fokusområden i en stark röd färg.

När systemet är konfigurerat är det lätt att sköta. Inställningarna är intuitiva och Live View-skärmen låter dig se exakt vad du kommer att fånga. En av de mest användbara finesserna är möjligheten att zooma in i en bild innan du trycker av – perfekt för fotografer som jobbar mycket med skärpa och skärpedjup. I appen finns även möjlighet att efterbearbeta bilderna.

Digital Director är dock inte perfekt. Här finns en del brister. Vissa saker går lite segt, extra tydligt kan det bli när man justerar olika kamerainställningar. Att manuellt finjustera fokus är nästintill omöjligt – om du inte är helt nöjd med hur skärpan ligger i bilden är det mycket enklare att finjustera för hand direkt på objektivet istället för att försöka med det skakiga MF-reglaget i appen. På det hela taget är det här emellertid en väldigt spännande produkt som kan komma att bli något vissa proffsfotografer bara måste ha.

DigitalDirector1

 

Omdöme

Både Canon och Nikon har sina egna fjärrstyrningsprogram, men inget av dessa har vad som krävs för att kunna konkurrera med Digital Director. Det är dyrt, men kan bli ett måste för vissa proffsfotografer framöver.

Betyg: 4/5

Pris: ca 5 000:-