Fixa till dina gamla foton i iPhoto

iLife 12 mar 2013

Låt gamla bilder få nytt liv med hjälp av några enkla iPhoto-tricks

Även om modern fotografering numer mest handlar om megapixlar, bländare och ISO-inställningar har det inte alltid varit så enkelt att få fram så fantastiska bilder. Om du har en massa gamla foton hemma som du bara har som papperskopior kan du skanna in dessa på din Mac och fixa till dem lite i iPhoto så att de får nytt liv. Funktionerna fungerar oerhört bra med både svartvita foton och gamla färgbilder. Vare sig du vill ta bort skönhetsfläckar eller bara leka runt med justeringsalternativen kan du tack vare iPhotos redigeringsverktyg få fram fantastiska resultat, och med den variation av verktyg som finns kan du försköna dina foton vad du än har för problem. Följ vår genomgång för att få ut mer av dina gamla bilder.

 

ipgammal1 1: Skanna och importera

Du kan skanna in fotot på din Mac och spara det som en JPEG-fil. Dra sedan filen till iPhoto-ikonen i Docken för att öppna upp filen i programmet.

 

 

 

ipgammal22: Rotera

Om bilden ligger på fel håll kan du använda Rotera. Håller du nere alt-tangenten medan du gör det här roterar den medurs istället.

 

 

 

ipgammal33: Färgval

Om det är meningen att bilden du redigerar ska vara svartvit kan du tunna ut färgerna med ett klick. Det här tar förstås även bort färgen i exempelvis anteckningar.

 

 

 

ipgammal44: Räta upp

Nu väljer du att räta upp projektet om den importerade bilden inte ligger helt horisontellt utan lutar lite störande.

 

 

 

 

ipgammal55: Beskär

Här är fotots kanter lite skavda så vi använder beskärningsverktyget för att ta bort dem och fokusera lite mer på det som händer i bilden.

 

 

 

ipgammal66: Penselstorlek

Nu är det dags att ta bort resterande problem, i det här fallet signaturen. Gå till Retuschera och dra i reglaget för att bestämma penselstorlek.

 

 

 

ipgammal77: Zooma och måla

Använd skjutreglaget längst ner till vänster för att zooma in. Måla sedan över signaturen för att ta bort den. Gör du fel är det bara att använda Ångra-funktionen.

 

 

 

ipgammal88: Öka skärpan

I justeringsfönstret kan du ändra skärpan genom att dra i det här verktyget. Men var försiktig – för mycket skärpa innebär mer brus och artefakter i din bild.

 

 

 

ipgammal99: Avslutande justeringar

Vill du ta bort lite av det här bruset kan du dra i reglaget för brusreducering nedanför Skärpa, men för mycket av den varan gör bilden suddig. Allt handlar om balans.