Ett OS för alla enheter

Artiklar 31 jan 2013

Kan förändringarna i ledningen göra att Apples operativsystem närmar sig varandra ännu mer?

När Scott Forstall och John Browett lämnade Apple för ett litet tag sedan handlade snacket mycket om att det berodde på misslyckade lanseringar eller personkemi som inte fungerade, men man kan dra det lite längre och fundera över hur denna omstrukturering inom företaget kommer att påverka hur vi interagerar och arbetar med våra Apple-prylar framöver. Nu när det övergripande ansvaret för iOS-utvecklingen ligger på Craig Federighi som också är “senior vice president of Mac software engineering” och designansvaret ligger på Jony Ive ser det onekligen ut som om iOS och OS X kommer att sammanflätas ännu mer framöver.

Det har länge spekulerats om att Apple kommer att låta Macens operativsystem gå mer och mer åt iOS-hållet i och med att fler och fler av oss användare använder våra mobila prylar som våra huvudsakliga “datorer”. Craig Federighis ledarskap under utvecklingsarbetet av Mountain Lion innebar också ett antal iOS-färgade tillägg, såsom Notiscenter och Meddelanden.

I Apples egen pressrelease som handlade om de nya befattningarna sades det bland annat att “den här förändringen för samman OS-teamen och gör det ännu enklare att leverera den bästa teknologin och användarupplevelsen på de båda plattformarna”. Vad det innebär för iOS 7 och OS X 11 är förstås höljt i dunkel, men det lär innebära ännu ett steg på resan mot att de här två operativsystemen växer ihop mer och mer.

Det är, som vi nämnde ovan, inte minst en följd av att designgurun på Apple, Jonathan Ive, får ett större inflytande framöver. Han har beskrivits som “den drivande kraften bakom utseendet och känslan i Apples produkter under mer än ett decennium”. Att hans ögon nu även kommer hålla sig fokuserade på framtidens OS X och iOS kommer självklart att innebära förändringar. Vissa har spekulerat i att detta kommer att leda till mindre skeuomorphism (såsom läderimitationsutseende i vissa program) och ett renare, mer strömlinjeformat gränssnitt i framtida versioner. Det lär med största sannolikhet även innebära bättre integration mellan operativsystem och hårdvarudesignen. Exempelvis kommer kanske Hem-knappen på iOS-enheterna att offras och istället ersättas av en mjukvarudriven lösning.

Oavsett vad som var orsaken till omorganisationen i Apples ledning verkar det stå klar att företaget försöker skapa ett mer samarbetande, samverkande och integrerat företag som för Macens och iPhonens/iPadens/iPodens operativsystemsutveckling närmare varandra än någonsin tidigare, och det betyder utan tvekan att vi har ett spännande år framför oss. Vi har i alla fall svårt att vänta på vad som komma skall…

iOS_OSX