Enkelt illustrationsprogram för hobbyanvändare

28 maj 2016

Mängden vektorbaserade rit- och illustrationsprogram växer hela tiden, men de allra flesta proffs vänder sig ändå till Adobe Illustrator när de ska skapa något. Det är dock inget program för nybörjare, inlärningskurvan är brant. Vill du ha ett mindre komplicerat och billigare program att vara kreativ i kan du ta en titt på Logoist 2 som kommer från utvecklaren Synium.

Programmet finns nu i version 2 och är omarbetat, omdesignat och mycket kraftfullare än föregående version. Det är specifikt designat för att skapa vektoriserad grafik och text. Här finns verktyg för att sätta ihop banners, ikoner, vykort, knappar och förstås loggor – men inte så mycket mer än så.

Programmet kan bäst beskrivas som begränsat – det erbjuder några få funktioner – men samtidigt tillräckligt mycket för att få jobbet gjort. Nytt i Logoist 2 är det utökade biblioteket med mallobjekt, inklusive stilmallar och tusentals skalbara clipartbilder. Det imponerande mallbiblioteket innehåller inte bara objekt för att skapa loggor (vilka innehåller imponerande och anpassningsbar 3D-text) utan även inbjudningskort, visitkort och lite annat. Om du skulle komma in i programmet helt utan något speciellt projekt i bakhuvudet finns här mycket som kan inspirera dig till att skapa något riktigt bra.

Den kanske viktigaste verktygslådan för en designer är kanske texteditorn, och här gör inte Logoist oss besvikna. Biblioteket med textstilmallar erbjuder hundratals olika varianter, från plast och metall till pixelering. Egenskaper för texter, effekter och ramar kan med lätthet påverkas med hjälp av skjutreglage.

Om du är en av dem som inte nöjer dig med att skapa med hjälp av färdiga objekt vill du nog istället skapa vektorgrafik med Path-verktyget. Det har samma känsla som Adobes pennverktyg och former skapas med samma lätthet. Med sina fina animationer och färgade ankarpunkter blir det ett rent nöja att använda.

Det är svårt att hitta brister i Logoist 2. Gränssnittet och verktygslådan passar nybörjare. Det är ett smalt program, men är enkelt att lära sig och gör det det är satt att utföra.

Logoist1

 

Omdöme

Utmärkt för noviser och hobbyanvändare, men om du jobbar mer seriöst med design kan programmet inte erbjuda något som du inte kan göra i ditt vanliga illustrationsprogram.

Betyg: 4/5

Pris: 319:-