Det här är iPhone X

Nyheter 19 okt 2017

Apple startade sitt senaste lanseringsevent med att hylla företagets stora frontfigur under många år, Steve Jobs. Detta skedde dessutom i helt nya lokaler uppkallade efter honom, Steve Jobs Theater, som ligger i Apples helt nybyggda Apple Park. I år är det också tio år sedan nämnde Jobs intog en scen i närheten och presenterade en enhet som kom att förändra allas våra liv. Det handlar förstås om iPhone.

Alla rykten hade under lång tid inför eventet handlat om en iPhone-modell som verkligen skulle bli en jubileumsmodell och som skulle ta iPhone-utvecklingen mer än ett steg framåt – många har ansett att den gått i stå under de senaste åren. Och så blev det också. Tim Cook kom in på scen och uttalade de magiska orden efter ungefär halva eventet: One more thing…

Denna extra sak var iPhone X.

Helt ny design

Nya iPhone X ser inte ut som den senaste generationen av iPhone- modeller. Den har ett glas och en skärm som går ända ut i kanten och ansluter mot den elegant rundade formen. På baksidan hittar vi också en glasskiva som är välvd på samma sätt. Glaset ska vara det hårdaste som finns idag på en smart mobil – vi kan hoppas att det är riktigt tåligt också. Glasbaksidan möjliggör också trådlös laddning av enheten. Snart kommer vi alltså att kunna säga adjö till laddningskabeln. Det är nog många som tycker att det är på tiden.

Enligt Apple är skärmen allt, och de har tagit fram en helt ny skärm som de kallar Super Retina och som har storleken 5,8 tum. Det är en OLED-skärm som ska uppfylla Apples högsta krav med enastående färger, riktigt svarta nyanser, hög ljusstyrka och ett kontrastförhållande på hela 1 000 000:1. Här finns också något som kallas True Tone. Tekniken använder en avancerad ljussensor med sex kanaler som justerar vitbalansen på skärmen efter det omgivande ljusets färgtemperatur.

Gester är en väldigt viktig del i hanteringen och man kommer exempelvis till hemskärmen genom att svepa uppåt från nederkant (det saknas ju en hemknapp). Dra man istället nedåt från ovankant till höger öppnar sig Kontrollcenter.

Helt ny säkerhetslösning

I ovankant på skärmen sticker det ner en liten flärp, som innehåller en massa avancerad teknologi. I detta svarta område sitter nämligen kameror och sensorer som hanterar den kanske största nyheten av alla, nämligen Face ID. Apple har rationaliserat bort hemknappen och dess Touch ID (fingeravtrycks- igenkänningen) och ersatt den med en mycket avancerad ansiktsigenkänning. Systemet bygger på 30 000 osynliga punkter som läses av i användarens ansikte och det ska inte spela någon roll om man exempelvis odlat skägg, satt på glasögon eller klippt sig, systemet känner igen dig som användare ändå. True Depth-kameran som bidrar till den här lösningen kan även användas för lite roliga funktioner. Apple har skapat något som de kallar Animoji. Kameran analyserar mer än 50 olika muskelrörelser för att återge användarens ansiktsuttryck i tolv olika Animoji. Dessa kan sedan skickas iväg via Meddelanden. Dessa lär framkalla en hel del skratt.

Foto och video

iPhone X har två kameror precis som 8 Plus, en med vidvinkel- och en med teleoptik. Tillsammans kan dessa skapa bättre bilder än tidigare, inte minst i porträttläget. Här går det att få till snygga skärpedjup och dessutom kommer det med olika typer av filter som ser till att man nästan kan skapa samma ljussättning som i en studio. Finessen kallar Apple Porträttljus. Bildhantering och bildbearbetningen har också förfinats, inte minst är det nu enklare att få till bra bilder i sämre ljus.

Filmfunktionen går inte heller av för hackor. 4K med 60 bilder per sekund klaras av, samt 1080p med 240 bilder, vilket ger fascinerande slow-motion-material. Via en ny större sensor och en kraftfull bildsignal­processor (ISP) stabiliserar kameran bilden när du filmar. Och den optiska bild­­stabiliseringen är utformad för att reducera rörelse­oskärpa. På så sätt behöver du inte vara stadig på handen för att få en riktigt skarp bild.

Som du kanske förstår kräver all den här tekniken snabb bearbetning av data och det står nya A11 Bionic-chipet för. Här finns kraft så det räcker till. Den kompletteras med en kraftfull grafikprocessor som Apple själva tagit fram. Tillsammans ger de utvecklarna möjlighet att ta fram avancerade spel och till och med implementera förstärkt verklighet (AR) som vi knappt sett i den här kvaliteten tidigare. iPhone X är precis som 8/8 Plus och 7/7 Plus skyddade enligt IP67, vilket innebär att den tål vatten. Det är inte lämpligt att glömma den på botten i poolen, men ett snabbt dopp eller ett besök i duschen bör den nog klara av utan problem. Vi garanterar dock inget…

Pris och färger

iPhone X kommer i två olika färger, rymdgrå och silver. Alltså inga nya överraskande nyanser utan redan beprövade färger. Prislapparna på de här modellerna – lagringskapaciteten är antingen 64 GB eller 256 GB precis som i iPhone 8 och 8 Plus – är ett kapitel för sig. X-modellen är en premiummodell som bara en liten klick ska kunna skaffa sig till en början, antingen för att de helt enkelt har råd och vill visa det eller för att de brinner för den absolut senaste tekniken. Hur som helst kommer det förmodligen inte vara särskilt många som är beredda att slänga upp 11 500 kronor för en ny iPhone, även om den är det bästa man kan få för tillfället. Vill man ha den större kostar det 13 200 kronor. Det är som en MacBook Air med samma lagringskapacitet. Å andra sidan får man då en superkompakt, avancerad dator med prestanda som säkerligen är minst jämförbar prestandamässigt med en bärbar, två inbyggda kameror där den ena är riktigt högklassig, en filmkamera med 4K-upplösning, integrerad betalningslösning, en fascinerande säkerhetslösning via ansiktsavläsning och funktioner och finesser som vida överstiger det som en MacBook kan erbjuda. Det kanske ändå inte är så dyrt…

Du kan lägga en förbeställning från och med den 27 oktober och de första enheterna kommer att levereras den 3 november. Förmodligen kommer det råda brist på enheter redan från början, så om du verkligen vill ha en gäller det nog att hänga på låset.

 

ipx_2