Det här är Watch

Nyheter 12 sep 2014

Apples största nyhet under lanseringseventet i början av ­september var onekligen den klocka som det ryktats så ­mycket om under väldigt lång tid. Det blev dock ingen iWatch utan en Apple Watch eller WATCH som företaget ”brandar” den med. Det är en multifunktionell, smart klocka som ska fungera som ett komplement till den iPhone du redan har

AWatch_2Apple Watch är den mest personliga produkt vi någonsin gjort, sa Tim Cook vid presentationen. Klockan är väldigt anpassningsbar och det ska därför gå att få en modell som passar ens egen stil perfekt. Bakom den ”personliga” utformningen står förstås Apples designguru Jony Ive.

Klockan finns först och främst i två olika storlekar, 38 eller 42 millimeter på höjden. Den finns också i tre olika grundutföranden kallade‚ WATCH, WATCH Sport och WATCH Edition. Den förstnämnda varianten är tillverkad i polerat, rostfritt stål, den andra i borstad aluminium och den tredje i 18-karats guld. Till detta ska läggas sex olika typer av remmar, från tåliga plastremmar till klassiska läderremmar och blänkande metallänkar. Många av dessa finns sedan i flera olika färger.  Dessutom finns möjligheten att använda olika urtavlor. Apple skickar med ett antal olika standardval som enkelt väljs med tryck och rotering på vredet på sidan. Enskilda urtavlor kan dessutom anpassas lite efter de egna önskemålen. Det finns alltså stora möjligheter att göra sin egen klocka tämligen unik – eller personlig som Apple vill kalla det.

När du lyfter upp handleden aktiveras skärmen. Skärmen är av Retina-typ, förstås. För att förhindra repor och för att den ska vara riktigt tålig har den fått en yta av safirglas, som lär vara det näst hårdaste materialet efter diamant. Det kanske mest intressanta med skärmen är annars att den utöver att vara touchkänslig också kan registrera hur hårt man trycker på den. Den känner alltså av skillnaden mellan en beröring och ett tryck, vilket är en viktig komponent i navigeringen på klockan.

Apple var tvungna att ta fram ett helt nytt användargränssnitt till klockan för att få den att fungera som man önskade. De ska ha lagt ner väldigt mycket tid på att ta fram ett gränssnitt som passar den här typen av enhet. De tog inte iPhonens gränssnitt och skalade ner det, vilket många kanske hade förväntat sig. Det här är något helt nytt som dock delvis bygger på klassiska lösningar. Mycket i klockan sköts nämligen av ett traditionellt vred eller krona som man säger. Den är dock inte mekanisk som i traditionella klockor utan helt digital. Exakt hur det fungerar går vi inte in på här, men man vrider helt enkelt för att utföra vissa saker och navigera i systemet. Apple kallar vredet Digital Crone. Om man trycker på vredet kommer man till klockans hemskärm – helt i linje med hemknappens funktion på en iPhone.

Under den lilla ratten sitter en knapp som också har fått ett eget namn, Digital Touch. Den kompletterar den digitala kronan genom att snabb ge åtkomst till dina bästa vänner, som du sedan snabbt kan börja kommunicera med på olika sätt. Apple verkar övertygade om att det här kommer att bli en cool grej. Du kan via ett tryck visa en annan användare att du har denne i tankarna, ungefär som att poka någon, rita något fint och skicka till någon, använda klockan som en walkie-talkie eller till och med skicka över din puls (om man nu skulle vilja göra det…).

Glances är en vy/svepfunktion som hjälper dig navigera på klockans skärm. Med dess hjälp kan du växla mellan ett antal fönster, såsom att se tiden, möten, väder och styra Musik-appen på den ihopkopplade iPhonen.

Siri är också självklart en del i Apple Watch och lär fungera på samma sätt som på en iPhone. Så länge Apple inte lyckas få den att förstå svenska lämnar vi den därhän.

Meddelanden eller notiser som du får på enheten ber om din uppmärksamhet via en väldigt diskret vibration. Ingen annan än du själv ska kunna märka av den, förklarade Apple.

När man får ett meddelande eller förfrågan dyker det också upp svar som är relevanta för situationen. Om du exempelvis får en fråga om du kan komma på ett möte så kan du acceptera, tacka nej eller kanske avfärda helt.

Det går bra att kolla på bilder på enheten. Med Bilder-appen kan du se hela ditt bibliotek med foton och zooma in på enskilda bilder för att få se hur de faktiskt ser ut. Skärmen är ju liten, så zoomfunktionen är viktig.

På insidan, under glaset och metallskalet hittar vi en massa sensorer och modern elektronik. Här finns en TapTic-modul, ett chip kallat S1 och en ljudkänslig högtalare som tillsammans kan registrera och utföra en massa saker. De här komponenterna är kärnan i klockan och ligger därför väl skyddade från yttre påverkan – den ska vara vattentålig, men tyvärr inte vattentät.

På baksidan sitter fyra sensorer, två av IR-typ och två fotosensorer. Dessutom gömmer sig ett gyroskop och en accelerometer någonstans och har till uppgift att hålla koll på dina rörelser.

Något som däremot inte finns inbyggt är GPS och Wi-Fi, utan den typen av informationen hämtas från den uppkopplade iPhonen (det lär sker via Bluetooth). Apple Watch ska förresten kunna används tillsammans med iPhone 5 eller senare modeller.

Baksidan innehåller också den lösning som används för att ladda upp klockan. Det är en MagSafe-liknande kontakt som alltså fästs med en magnet och överför energi till batteriet via induktion.

Driftstiden på en enhet av den här typen är förstås en vital egenskap, men Apple avslöjade faktiskt inga som helst uppgifter om denna under presentationen. Det väcker en del frågor och en viss oro… i alla fall hos oss.

Utvecklare ska med på det här tåget redan från början har Apple bestämt. De har därför tagit fram något som de kallar WatchKit som gör det enkelt för programmerare att nyttja funktionalitet och teknologi i klockan.

Flera företag har redan nu utvecklat system som drar nytta av klockans funktioner, exempelvis ska man kunna flyga med American Airlines genom att checka in via klockan, hotellkedjan Starwood låter gäster som har en Apple Watch låsa upp hotellrumsdörren med hjälp av det smarta armbandsuret och BMW låter ägare av deras elbil se laddningsnivån i batterierna och visa var man parkerade bilen (om man nu skulle glömt det). Detta är bara några exempel och det lär komma många, många fler så småningom.

AWatch_3Hälsa och fitness är väldigt viktigt för Apple, enligt Tim Cook. Därför har de tagit fram två nya appar till klockan. Fitness-appen som registrerar alla dina aktiviteter och rörelser under dygnet och Workout-app som låter dig sätta upp specifika träningsmål och sedan följa upp dessa på många olika sätt, och i olika appar (även tredjeparts).

Apples nya betalsystem kallat Apple Pay ska också fungera med klockan (du kan läsa om systemet i artikel här intill).

Vad den här smarta klockan verkligen är kapabel till återstår att se. Apple menade under sin presentation att möjligheterna nästan är oändliga – listan över dess funktionalitet är i alla fall väldigt lång. Vi får helt enkelt vänta och se vad som är möjligt.

Svenska priser var inte spikade när det här skrevs, men vi får nog räkna med en prislapp som börjar runt eller strax över 3 000 kronor. Instegsmodellen ska åtminstone kosta 349 dollar i USA. Lanseringen kommer att ske i början av nästa år säger Apple.

Tim Cook presenterade klockan som ”Nästa kapitel i Apples historia” och det kan mycket väl bli så. Det får tiden utvisa.