Bra gratisappar för Macen (del 2)

OS X 26 feb 2013

Bli kreativ på din Mac utan att spendera en enda krona (forts)

 

VirtualDJ Home (Mac App Store) DJ_1

Något av det bästa med App Store är att du kan hämta så mycket kraftfull mjukvara till ingen kostnad alls. Om du ville bli DJ för några år sedan hade du inget annat val än att investera i riktigt dyr utrustning innan du ens kunde sätta igång.

Nu tack vare din Mac och utvecklarna av VirtualDJ kan du direkt börja mixa och göra om dina låtar, helt gratis. Gränssnittet är otroligt snyggt, med ett realistiskt utseende som faktiskt får dig att känna dig som en DJ, även om du kanske inte riktigt vet vad du gör. För vissa kan den omfattande samlingen knappar och reglage verka skrämmande, men när du väl lär dig mer om mjukvaran kommer du vara tacksam över de många alternativen som finns. Effekterna låter fantastiskt, mediabläddraren är enkel att använda och att scratcha med musen är överraskande roligt.

 

Några alternativ:

Audacity

Den här appen har en riktig retrokänsla, med en design som tar dig tillbaka till tiden med standardgrått gränssnitt och blå vågform. En snabbguide gör det enkelt att komma igång, och du kommer snart använda dess användbara funktioner, som brusborttagning, utan problem.

Mixxx

Den inte lika intuitiv som VirtualDJ Home, men den här utmärkta lilla mixing-appen låter dig göra allt du behöver med bara ett klick. Du kommer snart lägga på effekter, justera tonlägen och matcha taktarter hur du vill. Utseendet är enkelt och lätt att förstå, vilket gör appen en fröjd att använda.

SoundCloud

Gör du egna låtar? I så fall kan SoundCloud vara något för dig. Med appen kan du lyssna på alla möjliga spår som laddats upp av andra användare, och sedan betygsätta och dela ut dem. Du kan även ladda upp dina egna, så när du har mixat klart kan du få lite feedback.

gAssistant

Den här appen är perfekt om du övar på en låt. Dra in ett spår så kan du snabbt loopa delar av den, ändra tonläget eller justera tempot. När du vill bemästra refrängen i din favoritlåt, eller bara vill lära dig en ny låt, är detta ett briljant gratisalternativ.

 

 

Handbrake (handbrake.fr)  HandBrake

När det kommer till att arbeta med rörliga bilder är din Mac lite av en expert, men det finns ett antal format som inte fungerar med appar som iTunes och QuickTime. De här blir ett ännu större problem när du vill skicka en video eller en film till din iPhone, iPad eller Apple TV, eftersom många format helt enkelt inte är kompatibla med den hård- och mjukvara som Apple tar fram.

Som tur är finns Handbrake till din räddning. Appen är speciellt skapad för att konvertera filmer, och eftersom den är byggd och stöttas av ett onlineforum uppdateras den ständigt. Oavsett filmens codec kommer någon ha tagit fram en lösning för att konvertera den till en MP4-fil som kommer att fungera perfekt med Apples stora utbud av enheter. Den kan verka komplex till en början, men det finns massor av guider online som hjälper dig komma igång. Och med förinställningar för alla Apples enheter i en lättillgänglig sidopanel kommer du snabbt se hur appen ställer in videon för att optimera den för en speciell skärm. Formaten som appen klarar av är oändliga.

Vare sig du har en AVI- eller MKV-fil som du laddat ner, eller en VOB-fil från en DVD som du skapat kommer appen enkelt ta hand om den och låta dig spela upp dem på din Apple-enhet utan problem.

 

Några alternativ:

Motion FX

Den här appen är riktigt rolig, och väldigt smart. Den fungerar lite som Photo Booth och upptäcker rörelser, ansikten och mer bara genom att du ställer dig framför FaceTime-kameran. Resultaten är imponerande, så om du är ute efter en speciell effekt till din hemmavideo, kan detta vara en bra start.

Jahshaka

Om du är på jakt efter en komplett redigerare som är gratis, kan de vara svåra att hitta. Som tur är löser Jahshaka detta och erbjuder grundläggande verktyg, samt möjligheten att lägga till animationer och effekter. Appen är väldigt användbar, trots att den inte uppdaterats på flera år.

Movie Effects

Den här appen erbjuder en stor mängd alternativ, men gränssnittet är inte det mesta användarvänliga vi sett. Välj från effektlistan uppe till vänster, gör dina justeringar och förhandsgranska i fönstret till höger. Effekterna är snygga, vilket gör det värt att ta en titt på den här appen.

VLC

När det kommer till att spela upp videofiler finns det vissa format som QuickTime på din Mac helt enkelt vägrar spela upp. Då behöver du VLC. Den här mediaspelaren stödjer i princip alla format du kan komma på och har även ett bra gränssnitt.

 

 

123D Design (Mac App Store) 123D

När det kommer till 3D-modellering är uppfattningen ofta att det krävs en investering i dyr mjukvara, att man måste lära sig komplexa verktyg och sedan arbeta sig uppåt från grundläggande former. Tack vare folket på Autodesk är detta inte längre fallet – du kan använda deras splitter nya 3D-mjukvara helt gratis från Mac App Store och den är otroligt enkel att jobba med.

Med en mängd förinbyggda former behöver du inte tänka för mycket på att manuellt lägga till några. Du drar helt enkelt de du vill ha från kanten av skärmen och börjar bygga. Former upptäcker kanter automatiskt och anpassar sina positioner automatiskt. Du kan kombinera former både snabbt och enkelt och sedan redigera dem som grupp om du så önskar.

Appen använder Autodesks fantastiska innehållskänsliga kontrollsystem, så vare sig du vill ändra storlek på en form, lägga till en kurvad kant eller bara vrida på kameran kan du göra det genom menyerna som dyker upp bredvid den form du har valt. Den uppsättning former som är inkluderad är verkligen imponerande, och fler läggs till hela tiden tack vare engagerade användare. Nya gratismodeller kommer läggas till allteftersom, så du kommer alltid att ha något nytt att arbeta med.

 

Några alternativ:

Art Text 2 Lite

Om man vill kunna skapa sina egna ikoner och skräddarsy text finns det många alternativ, men varför använda dem när du kan skaffa en app, skapad enbart för detta ändamål. Med massor av förgjorda mallar och alternativ är appen väl värd att testa.

Lion Designer 3

Mountain Lion är fantastiskt, men har du aldrig velat ha mer kontroll över hur det ser ut? Lite mer färg på inloggningsskärmen kanske? Eller en annan rington på FaceTime? Lion Designer låter dig ändra allt detta och mer med bara några få klick, men också återställa allt om du skulle ångra dig.

Fun Booth

Den här appen är precis så rolig som namnet antyder. Den använder ansiktsigenkänning för att hitta dina ansiktsdrag och lägger sedan på hattar, masker och andra saker på din bild. Ta bilder eller spela in video med rekvisita. Dina vänner kommer imponeras.

DMesh

Släng in en bild i appen och se hur den förändras totalt. Om du inte blir nöjd med resultatet, justera inställningarna och lägg till fler punkter manuellt för att få en fantastisk och konstnärlig bild som du kommer att älska.