Bra gratisappar för Macen (del 1)

OS X 25 feb 2013

Bli kreativ på din Mac utan att spendera en enda krona

När det kommer till att vara kreativ på din Mac finns det hundratals appar som hjälper dig nå ditt mål. Vare sig du använder iLife-sviten som finns installerad på din dator, eller har tagit dig till App Store för att hitta några av de bästa apparna från andra utvecklare har du säkert märkt att mängden kreativa verktyg är förvånadsvärt stor. Mac Apple Store har fler än 12 000 appar tillgängliga för nedladdning – utbudet är helt otroligt. Här finns bildredigerare, skissverktyg, musikprogram och mycket mer tillgänligt för omedelbar nedladdning.

Det bästa med Mac App Store är dock antalet gratisappar som finns att testa. I varje kategori kan du sortera apparna efter pris, vilket snabbt tar fram de appar som låter dig vara kreativ, helt utan kostnad. I vissa fall är dessa begränsade, eller är en lättare version av en betalapp, men många av dem är fullvärdiga versioner. En del av det roliga är att hitta de här guldklimparna och se hur de blir en del av ditt vardagliga arbetsflöde.

Men Mac App Store är så klart inte det enda stället där du kan hitta gratis mjukvara. Många appar som är skapade av tredjepartsutvecklare tar sig aldrig in i Mac App Store och finns bara tillgängliga på utvecklarens hemsida. Dessa kräver lite mer letande från din sida, men det är definitivt värt det när du hittar en briljant app som inte kostar ett öre.

För att installera dessa behöver du kanske ändra några inställningar på din Mac. En ny funktion i Mountain Lion kallad Gatekeeper är designad för att hålla din dator säker när du laddar ner från nätet, och kommer att förhindra vissa installationer. För att justera inställningarna och tillåta att apparna installeras öppnar du upp sektionen Säkerhet och Integritet i Systeminställningar. När du är klar kommer du vara redo att börja testa några av de fantastiska gratisappar som finns tillgängliga för oss Mac-användare. Här har vi valt ut några av våra favoriter, men det finns mycket mer att upptäcka.

 

GIMP (www.gimp.org)Gimp

Namnet Photoshop har under senare år blivit synonymt med kraftfulla bildredigeringsverktyg, men i och med den stora prislappen drar sig många från att faktiskt använda mjukvaran. Sedan ett tag tillbaka finns Pixelmator, ett mycket bra alternativ till ett betydligt mycket lägre pris. Det är ju dock inte gratis och platsar därför inte i den här genomgången. Det finns dock en programvara som ofta går helt obemärkt förbi och den är helt gratis. GIMP är ett open source-projekt som har funnits i flera år och som överlåter till allmänheten att engagera sig och bidra till att göra appen mer användbar och bättre designad. Verktygen som finns är kraftfulla och låter dig snabbt redigera dina bilder med hjälp av massor av funktioner och finesser. Tack vare en rad olika plug-ins och aktiva användare kommer appen vara väl uppdaterad även framöver.

 

Några alternativ:

Image Tricks Lite

Lägg snabbt på effekter, ramar och masker på dina bilder med denna fantastiska app. Den tar iPhotos alternativ och utvecklar dem, med mer redigeringsalternativ och en massa ramar och färgjusteringar.

JPEGmini Lite

Det här är den perfekta appen om du lagrar tusentals bilder på din Mac. Dra in bilderna i appen så minskar  den storleken utan att sänka kvaliteten. Gratisversionen begränsar dig till 20 bilder per dag.

HDRtist

De flesta kameror ger bra resultat i många olika ljusförhållanden, men du kan alltid använda HDR. Ta två eller fler bilder med olika exponeringar, så kombinerar den här appen ihop dem till ett fantastiskt resultat.

Seashore

Den här smarta appen är byggd i Cocoa, vilket innebär att den fungerar utmärkt med dina OS Xappar. Fullt vektorstöd och ickeförstörande redigering är de främsta fördelarna.

 

Sketchbook Express (Mac App Store) Sketch_1

Autodesks Sketchbook-app är perfekt för att, som du kanske redan gissat, teckna på din Mac. Expressversionen erbjuder massor av funktionalitet, helt utan kostnad, och om du bara är ute efter en app för att snabbt få ner idéer på papper är den ett perfekt alternativ. Gränssnittet är helt unikt. Nere till vänster sitter ett hjul med alla kontroller du behöver, från att ändra pensel till att spara och exportera. Klicka och håll ner på en knapp så visas en cirkel med alternativ runt den. Dra musen till den du vill ha och släpp för att göra ditt val. Det är ett nytt sätt att arbeta, men det fungerar perfekt utan att distrahera från syftet med appen.

Det finns även ordentligt med kraft. Verktygen låter dig skapa imponerande bilder från grunden. Det finns väldigt få begränsningar i gratisversionen, men om du vill spara en bild med lager kommer det inte gå. De läggs ihop till ett lager. Men trots det, när du skissar fram bilder har du mycket kontroll och det är imponerande hur mycket du kan anpassa. Om du är ute efter en fantastisk upplevelse kanske du vill investera i en ritplatta, men appen fungerar även jättebra med en mus eller Trackpad.

 

Några alternativ:

Inkscape

Du behöver X11 på din Mac om du vill använda den, och Inkscape erbjuder ordentligt med  kraft och kontroll för att vara en gratisapp. Användare av Mountain Lion får hämta X11 från Xquartz, då det inte längre följer med OS X. Appen är lik Illustrator, både i funktion och design.

Drop

Med Drop gör du enklare skisser. Mycket av funktionen ligger i att dela med sig och samarbeta via en lokal server. Du kan använda de enkla verktygen för att skapa intressanta resultat, innan du skickar dem till folk runt omkring dig via en Bonjour-server.

Alchemy

Alchemy är en briljant app för att skapa unik, abstrakt konst. Du börjar teckna direkt på papperet, men så snart du börjar lägga på effekter och former kommer dina skapelser verkligen få karaktär. Det är roligt att utforska appen, och du kan spendera timmar med att utforska de olika effekterna.

Sketchbook Copic Edition

Den här appen, från samma utvecklare som till Sketchbook Express, är extremt lik den fantastiska gratisappen. Copic Edition erbjuder ett urval av olika penslar i standardversionen, där fokus ligger på olika typer av pennor för mer variation.

 

Missa inte heller dessa appar:

CheatSheet

Den här briljanta appen kommer göra datorarbetet ännu snabbare. Installera från App Store och håll ner Cmd i två sekunder när du är i en app för att se en lista över alla kortkommandon. Den är perfekt när du arbetar i komplexa kreativa appar.

iBooks Author

Vi här på MacGuiden älskar iBooks Author. Om du vill skapa en interaktiv bok, en berättelse för barn eller skriva en roman, är det ett intuitivt och enkelt sätt att komma igång på. Du hämtar det på Mac App Store.

PhotoSync

När man vill flytta bilder från en enhet till en annan finns det, bortsett från Bildström, är det ofta en kabel som krävs. PhotoSync råder bot på det genom att erbjuda trådlös överföring mellan Mac och iOS-enheterna.