Bli bättre på din Mac

OS X 14 maj 2014

Ta dina Mac-kunskaper till nästa nivå med våra tips, några appar och lite tillbehör

Vi ger ofta praktiska, men lite enklare tips, i MacGuiden, och det i program som så gott som alla använder. Nu är det emellertid dags att att ta ytterligare ett steg och ge dig några råd som gör att du förhoppningsvis känner dig lite mer som en avancerad Mac-användare. Genom att hänga med i denna guide och uppgradera lite på främst mjukvarusidan tror vi att du snart upplever dig som en flinkare och kunnigare Mac-ägare. Det allra bästa här är att du inte behöver ha någon super-Mac för att förbättra dina färdigheter – det handlar mer om att få ut mer av din nuvarande maskin med hjälp av några få uppgraderingar av hård- respektive mjukvaran. Vi kompletterar det med lite kunskap som gör att du kan jobba effektivare vid din Mac.

Oavsett om du är intresserad av att skapa en hitlåt, redigera fram imponerande bilder eller sätta ihop nästa stora biofilm på din Mac finns det ett antal tillbehör som verkligen kan förbättra din Mac och arbetet vid den. Det handlar inte bara om tillbehör heller. Vi ska även titta lite kort på avancerade alternativ till Apples iLife- och iWork-sviter, vilka kan hjälpa dig lyfta dina kreativa projekt till nya nivåer. När vi klarat av uppgraderingarna introducerar vi dig till Terminalens och Automators förlovade land – två verktyg som kan förbättra ditt arbete mycket. Det är kanske två program som för många känns väldigt skrämmande och obegripliga, men du behöver inte lära dig allt om dessa. Om du förstår grunderna inser du också snart hur otroligt smarta och effektiva de kan vara för arbetet på Macen.

I den här guiden spelar det inte så stor roll om du har använt din Mac under många år eller bara en kortare period, om du är inne på din femte maskin eller precis hämtat hem dina första program från Mac App Store, du lär kunna hitta en del som gör att du blir en mycket flinkare och kunnigare Mac-användare oavsett.

Nu sätter vi igång…

 

Bli_battre_700

 

Snabba tips på hårdvara

Kolla in arbetet på en annan skärm

Oavsett om du har en MacBook Air på 11 tum eller en 27-tums iMac är tillskottet av en extra skärm något som kan göra dig mycket mer produktiv och ge dig möjligheter att multitaska på ett helt annat sätt.

Vi rekommenderar: Apple Thunderbolt Display

 

Förbättra ljudet

Om du producerar musik, klipper film eller helt enkelt bara vill lyssna på några låtar när du jobbar kan en investering i ett par externa högtalare vara värt mycket (eller kanske ett riktigt bra headset).

Vi rekommenderar: Audyssey Wireless Speakers och Sennheiser Momentum

 

Rita på ett naturligt sätt

Det finns inget bättre sätt att skapa fantastisk konst på Macen än med hjälp av en ritplatta – de ger dig ett naturligt gränssnitt som du har använt hela livet. Dina arbeten kommer att bli bättre än någonsin med en sådan här i din arsenal.

Vi rekommenderar: Wacom Intuos5 touch S

 

Spela in nästan vad som helst

En bra USB-mikrofon kan användas till nästan vad som helst, från inspelning av akustisk gitarr för din nästa hitlåt till inspelning av röster för ett nytt podcast-avsnitt, eller kanske för att skapa ett röstpålägg i din kommande dokumentärfilm.

Vi rekommenderar: Blue Yeti

 

Förbättra ingående ljudkällor

Om du vill förvandla din Mac till en komplett inspelningsstudio är ett bra ljudinterface nödvändigt. En sådan enhet gör inte bara att du kan ansluta professionella mikrofoner utan låter dig även konvertera analoga signaler till digitala.

Vi rekommenderar: Apogee One

 

Uppgradera program

Lämna iLife-sviten och byt upp dig till en ny nivå med Aperture, Final Cut och Logic

Aperture 599:-

Apples professionella version av iPhoto är den perfekta uppgraderingen för seriöst fotointresserade

Aperture är Apples avancerade version av iPhoto och finns på App Store för bara 599 kronor. Även om appen kanske har ett liknande syfte och delar bildbibliotek med lillebror ligger det här album- och redigeringsprogrammet flera nivåer över sin iLife-motsvarighet.

Eftersom ditt bibliotek kan delas mellan programmen kan du snabbt dra nytta av riktigt användbara funktioner, såsom sofistikerade organisering och kraftfull redigering. Eftersom Apple står bakom Aperture kommer du snabbt förstå gränssnittet och mer eller mindre direkt kunna börja arbeta med din bildskatt på många nya sätt.

Aperture används av professionella fotografer världen över och med sin prislapp finns det inte mycket som kan hindra dig från att bli en i denna stora grupp av kreatörer.

 

09aperture3_iceberg

 

Final Cut Pro X 2 299:-

Flytta från iMovie och börja göra film som verkligen

människor påverkas av

iMovie är ett riktigt kraftfullt verktyg när man ska sätta ihop sin egen lilla succéfilm, och det är ännu mer imponerande när man betänker att det kommer gratis med alla Macar. Men visst har det sina begränsningar och det är här Final Cut Pro X kommer in. Likt Aperture är FCPX designat av Apple för att vara det perfekta steget upp från iMovie. Det har stöd för multipla kameravinklar, avancerad färgkorrigering, bakgrundsrendering och klippanalys, 4K-stöd och en hel massa andra proffsfunktioner. FCPX är kapabelt att hantera även de mest krävande filmprojekt.

Final Cut Pro var tidigare bara anpassat för riktiga proffs, men FCPX har fått ett gränssnitt, en uppsättning av kontroller och ett arbetsflöde som är väldigt likt det i iMovie, även om det finns en del coola och tidsbesparande finesser utöver det i FCPX.

 

FCPX

 

Logic Pro X 1 399:-

Förvandla din Mac till en kraftfull inspelningsstudio med Apples avancerade och imponerande Logic Pro X

Logic Pro är Apples professionella försök till en DAW (digital audio workstation) och finns i studios världen över. Programmet är designat för att vara platsen för inspelning, mixning och mastering av egen (eller andras) musik.

Precis som i GarageBand kan du gå igenom hela inspelningsprocessen, från inspelning av liveinstrument, addering av ljud från mjukvaruinstrument hela vägen till mixning av färdiga album. Om du är GarageBand-användare känner du säkerligen igen Logics mjukvaruinstrument och mer generella kontroller, men här finns också massor av avancerade verktyg såsom automatiseringsinspelning, mer omfattande stöd för notskrift och ihopslagning av flera tagningar.

Det kostar fjortonhundra kronor men det är värt vart enda öre om du är seriös med ditt musikskapande på Macen.

 

Logic-Pro-X-Library

 

Cobook 75:-

Uppgradera din Macs adressbok med bättre organisationsfunktioner och social integration

På din väg mot att bli en avancerad Mac-

användare kan uppgradering av din Kontakter-app kännas lite trivialt, men det finns alternativ som verkligen kan förkorta den tid det tar för dig att hitta exempelvis en massa viktiga e-postadresser.

Cobook är den Kontakter-ersättare som vi fastnat för lite extra. Även om appen kan kännas lite väl dyr (75:-) motiveras priset väl av några fantastiska organisationsfunktioner, såsom taggning och batchbehandling samt bra integrering med sociala nätverkstjänster så att dina kontakter hålls uppdaterade utan större inblandning från dig. Där utöver synkar Cobook sömlöst med sin systerprogramvara för iPhone (gratis) så att du alltid har rätt kontaktuppgifter för den som du försöker nå, oavsett vilken enhet du sitter framför.

 

Fantastical 109:-

Håll ordning och lägg till nya händelser i din planering direkt från Macens menylist

Även om Kalendern är väldigt användbar är det kanske inte det smidigaste programmet alltid. Fantastical (109:-) har som sitt mål att ändra på det genom att placera allt du behöver ha tillgång till i menylisten. Med bara ett klick och några tangentbordstryck kan du snabbt och enkelt lägga till händelser i din kalender tack vare programmets stöd för vanliga uttryck. Funktionen söker intelligent upp nyckeldata (såsom tid, datum och plats) i det du skriver för att skapa själva händelsen. Allt sker på och kräver dock engelska ska man veta.

Liksom Cobook har Fantastical en systerapp till iOS och interagerar med existerande kalendrar i Kalender-appen. Det går alltså snabbt att komma igång.

 

”Det motiverar verkligen priset med några fantastiska organisationsfunktioner”

 

Gå längre med Adobe Creative Cloud

Photoshop CC

Adobes nya Creative Cloud-version av Photoshop tar bildredigeringen och skapandet till nya nivåer. Det är verktyget för designers, fotografer och konstnärer, och bör finnas i Docken hos alla kreativa och seriöst jobbande Mac-användare.

Illustrator CC

Om du inte är ett fotofan men älskar att skapa illustrationer och vektorgrafik på din Mac är det Illustrator du ska sikta på. Det är en industristandard och fyllt med funktioner. Är självklart även väl integrerat med andra CC-program.

Indesign CC

Om du använder Pages för att skapa utskick, broschyrer eller kort men tycker att funktionerna inte riktigt räcker till är det dags att uppgradera till Indesign – layoutprogrammet som låter dig skapa precis det du är ute efter.

 

Illustrator_CC_totem_5in_300ppi InDesign_CC_totem_5in_300ppi Photoshop_CC_totem_5in_300ppi

Styr Macen med Terminalen

Skaffa riktigt kraftfull kontroll över din Mac med hjälp av Terminalen

För att bli en avancerade Mac-användare krävs att du lär dig hur systemet fungerar och hur du kan finjustera det. Det finns massor av tredjepartsverktyg på marknaden som hjälper dig att göra det, men de är egentligen bara ett snyggare skal för det mest kraftfulla verktyget av dem alla – Terminalen.

Verktyget ligger lite dolt i programmappen och det ser inte mycket ut för världen, men när du lärt dig skriva in kommandon blir det helt plötsligt det bästa sättet att göra ändringar i systemet.

Terminalkommandon kan påverka väldigt mycket. Det kan handla om alltifrån att dölja systemprogramvaror som Spotlight, ändra utseendet på Finder, radera filer eller till och med spela en ASCII-version av Star Wars Episode IV.

Terminalen är alltså extremt kraftfull och vissa kommandon, särskilt Super User (sudo) -kommandon kan ha en direkt och permanent påverkan på dina maskin. Det betyder att du måste vara försiktig – vi höjer ett varnande finger! Vi vill dock inte skrämma bort dig. Trots att här finns risker kan det vara ett väldigt användbart verktyg för avancerade användare.

Programnamn

Generellt kommer Terminal-kommandon att referera till applikationsnamnet som de påverkar via systemet: com.TILLVERKARE.PROGRAMNAMN – i det här fallet påverkar Terminal-kommandot Finder och föregås av kommandotypen defaults write.

Döda allt

Efter att du skrivit in en kommandosträng måste du oftast starta om programmet som den påverkar. För att göra det behöver du bara skriva killall [programnamn]. Det är också användbart för att starta om Finder om du upplever några problem.

Visningsalternativ

I det här fallet bestämmer Terminal-kommandot om något ska visas på Skrivbordet eller inte. Det säger alltså till Finder att ändra i CreateDesktop-verktyget – det här alternativet följer vanligtvis alltid programmet.

Boolean-alternativ

De flesta defaults write terminalkommandon avslutas med -bool och antingen true eller false. Det slår på eller av alternativet som specificerats tidigare i kommandot – om du har aktiverat ett alternativ och vill inaktivera det byter du bara true mot false.

 

Sex kommandon att börja med

TerminalDölj skrivbordsikoner

Bli av med stöket på Skrivbordet (datorversionen av att ”sopa allt under mattan”) genom att skriva defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool false och starta om Finder. Byt ut false mot true för att återställa.

Konvertera Word-dokument

För att snabbt konvertera ett Word-dokument från .docx till .doc för enklare utdelning skriver du textutil -convert doc /path/to/filename.docx (du kan oftast hitta sökvägen till filen i Finder). Det är en väldigt enkel fix.

Uppdatera Launchpad

Om Launchpad har en tendens att inte synkas rätt med dina program på Macen kan du skriva rm ~/Library/Application Support/Dock/*.db ; killall Dock för att uppdatera. Då bör allt se normalt ut igen.

Förbättra iTunes

För att lägga till en now playing-pop-up på din iTunes Dock-ikon använder du kommandot defaults write com.apple.dock itunes-notifications -bool TRUE ; killall Dock för att få fram en delvis dold iTunes-funktion.

Aktivera AirDrop över Ethernet

Om du är i en jobbmiljö är din Mac kanske ansluten till Internet via Ethernet och inte Wi-Fi, vilket förhindrar att AirDrop fungerar. För att fixa det kör du kommandot: defaults write com.apple.NetworkBrowser BrowseAllInterfaces 1.

Visa Bibliotek-mappen

Din Macs Bibliotek-mapp är dold som standard, men om du är en avancerad användare som behöver tillgång till den regelbundet från menylisten fixas det lätt med: chflags nohidden ~/Library/.

 

AutomatorLåt Macen arbeta åt dig

Använd Automator för att utföra vanliga uppgifter automatiskt

 Om du är en avancerad Mac-användare vill du förstås få ut mesta möjliga av din Mac och skapa tid för dig som du kan använda för att jobba kreativt och bli mer produktiv än någonsin. Du har kanske redan uppgraderat dina program till några mer avancerade som  gör att du enklare och snabbare kan skapa mer proffsiga resultat, men det finns fortfarande vardagliga, tråkiga uppgifter att ta i tu med på Macen. Det kanske är att städa upp i Hämtade filer-mappen, spara om semesterbilder för uppladdning på nätet eller hämta lite text från ett PDF-dokument som behöver redigeras och byggas om. Alla dessa tämligen simpla uppgifter kan ta mycket tid. Som tur är kan alla dessa utföras av Automator istället – själv behöver du bara bidra med några klick.

Automator är ett otroligt kraftfullt verktyg. Det kan inte bara utföra uppgifter som de vi beskrev ovan, utan även användas för att skapa fullvärdiga program. Om det här låter som din grej bör du läsa vidare och kolla in hur du kan konstruera dina egna arbetsflöden i Automator.

 

Extrahera PDF-texter

Detta arbetsflöde tar PDF-filer som valts i Finder och kombinerar ihop dem och extraherar texten till ett RTF-dokument – perfekt om du vill e-posta en text från en PDF. Den ska sparas som en Tjänst för Finders Tjänster-meny.

Batchkonvertera film för iPhone

Om du ska dra på semester och vill konvertera några av dina filmer för uppspelning på iOS-enheter kan det här Automator-skriptet var det enklaste. Spara som ett Program så kommer det be dig välja dina filer, konvertera dem och automatiskt spara dem.

Beskär bilder snabbt

Genom att sätta upp en Automator-tjänst som kopierar och beskär bilder kan du spara väldigt mycket tid om du har många bilder som måste vara i en viss storlek eller format. Se bara till att Automator kopierar bilderna så att de inte ersätts!

Ordna upp din Hämtade filer-mapp

Genom att ställa in det här Automator-arbetsflödet som en kalenderpåminnelse kan du få det att aktiveras vid vissa tidpunkter. Vårt flöde kollar dina hämtningar efter musikfiler, importerar i iTunes och lägger till i en spelista som ska sorteras och raderar sedan källmaterialet.

 

Skapa ett Automator-arbetsflöde

1: Välj arbetsflöde

Tryck Cmd+N för att skapa ett nytt flöde och välj en typ. De vanligaste är Program och Tjänst.

2: Dra en Åtgärd

För att bygga upp ditt arbetsflöde drar du en Åtgärd från listan till vänster till utrymmet till höger.

3: Välj variabler

Varje Åtgärd du väljer innehåller alternativ. Välj dessa och gör anpassningar. Tryck sedan på Kör för att testa.

4: Spara

När du är nöjd med arbetsflödet trycker du Cmd+S för att spara. Ge det ett namn och spara i din Program-mapp.