Bilder i Lomo-stil på ett enkelt vis

iLife 28 feb 2013


Kombinera effekter och justeringar och skapa spännande retrobilder

Bilder i Lomografi-stil har blivit superpopulära på senare tid. Det är bilder med karaktärsdrag sprungna från Holga-kameran, vilken skapar bilder med vinjettering, utsuddade kanter, ljusläckage och andra icke perfekta inslag. Det är känslan av gammaldags fotografering som har gjort detta så populärt. Jämsides med denna billiga plastkameras förnyade framfart har det kommit ut ett antal appar som erbjuder möjligheten att återskapa samma effekter för dina bilder på din Mac. Det finns ett par riktigt bra alternativ, men du kan uppnå lika bra resultat genom att kombinera effekter och justeringar i iPhoto.

Det är en bra idé att ha ett par källbilder du kan basera dina egna kreationer på (med en snabb ”googling” hittar du bra exempel). När du har bilderna är det bara att kicka igång iPhoto och följa de enkla stegen på detta uppslag för att skapa ditt alldeles egna Lomo-konstverk.

Steg för steg i iPhoto

Lomo1

1: Hitta en bild

Vissa bilder kommer fungera bättre än andra. Närbilder, porträtt eller landskap är att föredra, så hitta en riktig toppenbild och öppna redigeringspanelen.

 

 

 

Lomo22: Bilder i kvadrat

Använd beskärningsverktyget och beskär din bild så att den är mer eller mindre kvadratformad. Detta skapar samma effekt som man får från lomografins flaggskepp Holga.

 

 

 

Lomo3 3: Justera nivåerna

Klicka nu på fliken Justera i redigeringspanelen och ändra på justeringsnivåerna för att få en överexponerad, men ändå aningen urtvättat utseende i din bild.

 

 

 

Lomo44: Dra i grafen

För att verkligen finjustera färgen, dra i mittenreglaget under nivåergrafen överst i redigeringspanelen tills den efterliknar din exempelbild.

 

 

 

Lomo55: Sudda ut

Gå in i fliken Effekter i redigeringspanelen och applicera en hyfsat stark kantoskärpa för att hjälpa till att återskapa de typiska inslagen som plastkameran skulle åstadkommit.

 

 

 

Lomo66: Vinjettering

En av de viktigaste och mest karaktäristiska inslagen i en lomografisk bild är en mjuk vinjettering. Applicera denna på din bild på den lägsta tillgängliga nivån.

 

 

 

Lomo77: Tona ut

Slutligen, ge bilden en mjukare ton genom att använda uttoningseffekten i redigeringspanelen. Detta ger intrycket av att den färdiga bilden har blivit överexponerad.

 

 

 

Lomo88: Visa upp

Om du är nöjd med hur din bild ser ut, varför inte visa upp din lomografiskapelse för dina vänner på Facebook?! Klicka bara på Dela-ikonen och skicka iväg.

 

 

 

Lomo99: Börja om

Det är lätt hänt att man överarbetar effekten, så om du inte är riktigt nöjd, kan du alltid trycka på Återgå till original för att ta bort alla dina redigeringar och börja om på nytt.