Behärska iMovies exportfunktion

iLife 14 mar 2013

Vi visar hur du enklast sprider dina projekt till andra

När det kommer till att skapa fantastiska filmprojekt har iMovie det mesta du behöver. Du kan sätta ihop en hel långfilm, komplett med övergångar, titlar, eftertexter och musik på ett par minuter – och det kommer se helt fantastiskt ut! Men när du är färdig med din film, vad gör du då? Apple har introducerat flera snabba och lätta delningsalternativ i iMovie, som låter dig slutföra och exportera din kreation på ett lika enkelt vis som produktionsprocessen i sig – oavsett om du vill skicka din färdiga film till en filmsajt på nätet eller hellre vill exportera den till iTunes eller QuickTime, så är allt möjligt med iMovie. Det finns dessutom flera olika kvalitetsreglage att leka med, som låter dig välja mellan mindre storlekar för en snabbare export eller en Full-HD-upplevelse med 1080p. Vi visar dig här alla dessa olika inställningar i den här guiden, så att du effektivt kan exportera dina filmer och presentera dem på bästa möjliga sätt.

 

I denna guiden guidar vi dig genom de grundläggande inställningarna och de saker du behöver tänka på när du exporterar dina filmer från iMovie – allt från filformat till storleken på slutresultatet.

iMexp111: Mediabläddraren

Om du redan slutfört ditt projekt kommer din film läggas till i mediebläddraren automatiskt. Om inte, kan du lägga till den genom Dela-menyn.

 

 

 

iMexp122: Öka storleken

När du exporterar till en plats med flera olika storleksalternativ kan du hålla muspekaren över informationsikonen ytterst på varje rad för mer information.

 

 

 

iMexp133: YouTube-detaljer

När du laddar upp filmer till onlinetjänster som YouTube behöver du lägga till detaljer i denna dialogruta, bl a kategori och sökord separerade med kommatecken.

 

 

 

iMexp144: Storleken spelar roll

Välj en storlek som passar din enhet. 720p kommer fungera perfekt på både iOS- och andra enheter, men om du vill ha högsta möjliga kvalitet väljer du 1080p.

 

 

 

iMexp155: Standardexport

Du kan även exportera din film som en fil på din Mac. Det gör det möjligt att dela filmer med andra med hjälp av CD-skivor eller USB-minnen, istället för att publicera dem på nätet.

 

 

 

iMexp166: Borttagning Om du vill ta bort filmen du skapat kan du när som helst göra det längst ner i Dela-menyn. Alla kontroller du behöver finns på en och samma plats.

 

 

 

 

 

Lär dig exportera

iMexp211: Slutföra

När du väljer att slutföra ditt projekt bearbetas det i alla storlekar. Det möjliggör snabb export när all bearbetning är klar.

 

 

 

 

iMexp222: Väntetid

Nu kommer du behöva vänta på att filmen bearbetas. Redigerar du något i filmen måste du göra om processen. Se till att den är färdig!

 

 

 

iMexp233: YouTube

Om du inte vill färdigställa ditt projekt kan du ändå ladda upp det till en filmsajt som till exempel YouTube. Välj alternativ här.

 

 

 

iMexp244: Exportera film

Alternativt kan du exportera filmen lokalt. Det kommer skapa en filmfil på din Mac som kan visas i andra appar, som till exempel QuickTime.