AppleSnack om iOS 7

Artiklar 13 jan 2014

iOS 7 kanske mest uppfattas som lite ny färg, men det är så mycket mer. Nik Fletcher dyker ner i uppdateringen och tittar närmare på några av de mindre, men ack så viktiga förändringarna som utvecklare jobbar med nu

Den nya designen i iOS 7 har verkligen skapat många rubriker. Med en sådan ambitiös, ny design i fokus är det lätt att missa de viktiga nya tillägg och uppdateringar av verktyg och funktioner som utvecklarna nu kan dra nytta av. Att få en app att passa in i iOS 7:ans nya estetik är mycket mer än att bara göra några små grundläggande justeringar av appens utseende. Visuellt ser det visserligen platt ut, men iOS 7 erbjuder ett verkligt djup i sin utformning. Det är förstås också något som Apple vill att utvecklarna ska ta till sig, särskilt när man betänker att iOS 7 känns mer levande och responsivt när man använder enheten. ”UI-dynamik” är en viktig komponent här och ger utvecklarna möjlighet att lägga till perspektiv och parallax i sina appar. Hemskärmen i iOS 7 kan fås att reagera när du vrider på enheten och detta går även att implementera i apparna. I Clear har vi till exempel lagt till UI-dynamik i varningar och uppmaningar i appen och gjort några justeringar i ett antal gester för att det ska fungera smidigare och mer organiskt. Det finns även möjlighet att utnyttja elasticitet, gravitation och kollisionsbeteenden och andra mindre animationer i delar av appen. Före iOS 7 var varje utvecklare tvungna att själva utveckla dessa saker, vilket gjorde att det fanns få roliga, flytande och engagerande appar. Med den här nya dynamiken erbjuder Apple utmärkta funktioner för utvecklare, vilka kan skapa appar som ser ut, känns och uppträder som om de var en del av iOS 7. Om du har svept för att radera ett meddelande i Mail i iOS 7 har du kanske märkt att accelerationen och elasticiteten är förändrad – det är UI-dynamiken i action. Hjälpmedel har länge varit en av Apples största styrkor. iOS gör det otroligt enkelt för apputvecklare att bygga in stöd för blinda, synskadade eller synsvaga. Ny i iOS 7 är en funktion kallad Dynamisk text, vilken låter dig välja en generell textstorlek i system och appar.

Det krävs alltså inte längre att du själv justerar textstorleken i varje app – den ställs in en gång i Inställningar. När du sedan startar en app som använder dynamisk text visas innehållet i vald storlek. Ett bra sätt att testa dynamisk text på själv är att öppna Mail-appen – du behöver inte göra texten större. Det finns ett reglage som styr ett antal olika textstorlekar och iOS-inbyggda appar stödjer alla dessa. Vid varje större iOS-uppdatering har Apple försiktigt utökat möjligheterna för appar att rulla i bakgrunden. I iOS 7 finns två nya sätt att köra appar i bakgrunden. Appar som kommunicerar med en tjänst online kan mottaga (osynligt) pushnotiser i bakgrunden och efter att ha fått en notis, tilldelas den ett litet ”fönster” som kan startas dolt och utföra något. Ett exempel på ett bra utnyttjande av denna nya ”trigger” är iOS 7-uppdateringen för Pockets läs-senare- app som automatiskt laddar ner nya artiklar som sparats till Pocket på en annan enhet. Alla artiklar som jag sparar från Safari på min Mac finns alltså också på min mobil, redo att läsas på bussen hem från jobbet. Ett annat noterbart tillägg till multitaskingsystemet är ännu mer användbart, och kan snabbt aktiveras av de flesta appar. När du använder iOS 7 loggas hur appar utnyttjas, exempelvis vilka appar som startas och när. Exempelvis kan min iPhone notera att jag startar Mail, Instagram, Twitterrific och Reeder runt sju på morgonen. iOS 7 kommer då, när batteri och anslutningar tillåter det, dra igång apparna strax före denna ”vanliga” tid. Det betyder att när du tar upp enheten är den redan förberedd på det du brukar vilja göra. iOS 7 uppdaterar också många appar på en gång för att dra nytta av en anslutning och spara batteri – att köra grupperade bakgrundsuppdateringar är mycket mer energieffektivt än att köra enskilda appar var för sig. Resultatet av de här multitaskingförbättringarna är att dina iOS-enheter får det bästa av två världar: ingen batteritömning på grund av appar som alltid är igång samtidigt som du får den allra senaste informationen i dina favoritappar. Det betyder att varken du eller din iOS-enhet kommer att missa något av vikt.

Nik Fletcher, produktchef på Realmac Software