Apples helt nya MacBook

Prylar 13 mar 2015

Det hade gått väldigt många rykten om att Apple skulle släppa en ny bärbara i formatet 12 tum. De flesta trodde att det skulle bli en ny MacBook Air, men det blev bara en MacBook…

Vad är då speciellt med den nya modellen? Jo, ganska mycket faktiskt. För det första är den den mest slimmade bärbara Apple släppt ifrån sig. Den har som sagt en skärm på 12 tum, är bara 13 millimeter tjock på tjockaste stället och väger in på nästan löjliga 900 gram. En intressant jämförelse med Air-modellen i 11-tumsformatet visar att nya 12-tums MacBook är mindre på alla håll.

 

NyaMacBook_3

 

I denna extremt tunna dator sitter en Intel Core M-processor och som standard 8 GB internminne (av lågenergityp) och en SSD på 256 GB. Skärmen är förstås en Retina med upplösningen 2304 x 1440 pixlar. Grafiken levereras av ett Intel HD 5300-grafikkort, som stödjer upplösningar på hela 3840 x 2160 pixlar på externa skärmar.

Eftersom datorn är så tunn och liten finns inte plats för en massa kontakter. Antalet kontakter har minskat på Air-modellen för varje ny version och i och med nya MacBook har Apple nått en slutpunkt. Här finns nämligen endast en kontakt, och den är av typen USB-C. Visst, det är inte riktigt sant eftersom det även finns en utgång för hörlurar) men den bortser vi ifrån här. I och med USB-C-kontakten krävs att man köper till en adapter (det medföljer alltså inte) för att kunna ansluta externa enheter av olika slag samtidigt som man laddar datorn. Det kommer finnas en adapter som har uttag för vanlig USB, HDMI och USB-C (för laddning). Priset för den kommer att hamna på drygt 800 kronor.

Apple har arbetat hård med att ta fram en ny tangentbordskonstruktion till MacBook. Tangentbordet är fullstort, med större tangenter än på Air och Pro, men samtidigt väldigt tunt. Det ska dock vara skönt att skriva på enligt tidiga uppgifter från folk som testat det. Självklart är det bakgrundsbelyst.

Även styrplattan är ny. Det nya är att tryck ska kännas likadant på hela plattan och att den känner av hur hårt du trycker. Det finns även lite andra finesser. Teknologin lär vara hämtad från skärmen på Apple Watch.

Batteriet i den nya datorn har Apple förmodligen jobbat  väldigt mycket med. Datorn lär vara mer eller mindre fylld med batteri och driftstiden ska därför vara riktigt bra för en så här liten dator – fullt jämförbar med MacBook Air 11 tum.

En nyhet på den bärbara sidan är att MacBook kommer att kunna beställas i tre olika färger: silver, guld och rymdgrå. Alltså samma färger som finns på iPhone/iPad-sidan.

Vad kostar då nya MacBook? Om du trodde att det här skulle vara en instegsmodell är du fel ute. Den enklaste varianten går på 14 495 kronor, medan en lite uppgraderad version med en lite snabbare processor och större SSD (512 GB) går på hela 17 995 kronor.

NyaMacBook_2