Apple Watch Series 3 – klockan du måste ha?

Nyheter 15 okt 2017

Apple började sitt senaste produktlanseringsevent med att presentera nya modellen av deras smarta klocka, Apple Watch. Men innan de gick in på nyheterna presenterades det siffror som skulle avspegla att det här är en framgångsrik produkt. Försäljningsökningen förra året var inte mindre än 50 procent och nu ska Apple Watch vara den bäst säljande klockan i världen. Den har tydligen gått om Rolex av alla märken…? Nästan alla (hela 97 %) av de som skaffat sig en Watch är också nöjda med den, enligt Apple undersökningar. Hur som helst önskar garanterat företaget att försäljningen ska dra igång på allvar nu när de nya Series 3-modellerna släpps – för det är faktiskt två lite olika modeller.

Stora nyheten

Ryktena före eventet handlade om att Apple skulle bygga in stöd för mobildata i klockan, och det visade sig också vara sant. Det betyder att klockan kommer att kunna klara sig bättre på egen hand, den behöver inte alltid flankeras av en iPhone för att man exempelvis ska få meddelanden eller ta emot samtal. Det betyder också att man enkelt ska kunna ge sig ut på sin träningsrunda och lyssna på strömmad musik via Apple Music. Klockan kommer att använda samma mobilnummer som iPhonen, vilket känns väldigt rimligt, för annars hade ju någon som söker dig som användare behövt försöka på två nummer. Eftersom klockan är så slimmad som den är, den växer faktiskt inte alls trots den här nya tekniken, fanns det inte plats för något SIM-kort utan allt är inprogrammerat på en speciell krets kallad eSim. Exakt hur det här fungerar får vi kanske återkomma till framöver. En annan anledning till att den kunnat hållas så kompakt är att ingenjörerna lyckats lägga antennen i själva skärmen.

Den här nya funktionaliteten gör onekligen att Apple Watch nu känns som en tämligen mogen produkt, och något som säkerligen kommer att attrahera en större målgrupp än vad som har varit fallet hittills. Det som är lite trist i det här är att den här finessen bara kommer att lanseras i några få länder (10 stycken är det sagt), i alla fall till en början. Sverige är dessvärre inte med på denna lista över länder som får tillgång till 3G/LTE-modellen. Vi kan bara hoppas på att de svenska operatörerna ligger på för att få tekniken att fungera här också.

Övriga nyheter

Den andra nya modellen skiljer sig endast i fråga om mobildatastödet, och får alltså alla de andra förändringar som gjorts jämfört med den tidigare Series 2. Vilka är då dessa förbättringar?

Till att börja med är den inbyggda processorn upp till 70 % snabbare, vilket borde borga för att det mesta man gör på klockan går blixtrande snabbt. Den gör det också möjligt för Siri att snacka i klockan. Sedan är klockan även försedd med ett nytt chip som hanterar den trådlösa kommunikationen. Det ska bland annat göra Wi-Fi-överföringar snabbare, men samtidigt dra betydligt mycket mindre ström när Wi-Fi eller Bluetooth används. Nytt är också en inbyggd höjdmätare, som gör att loggning av olika aktiviteter blir mer omfattande.

Något som Apple lade mycket vikt vid under lanseringen var deras fokus på hälsobiten och närmare bestämt en seriös satsning för att kunna upptäcka hjärtproblem hos bäraren. Man kan bland annat få larm om pulsen blir för hög vid ”fel” tillfälle.

Apple Watch Series 3 är en riktigt spännande uppgradering, i alla fall om man ser till GPS+LTE-modellen med mobildatastöd. Vi får hoppas att det inte dröjer så länge innan vi kan få ta del av den här funktionaliteten i Sverige.

Priserna för nya Series 3 GPS börjar på 3 695 kronor, och det gäller den mindre storleken. Den större kostar från 3 995 kronor. Apple erbjuder förresten även fortsättningsvis en Nike+-variant av klockan, till samman priser men med lite speciella funktioner för den träningsfokuserade.

 

AW3_1