Apple visar banbrytande Mac Pro

Prylar 12 jun 2013

Professionella användare (som jobbar med bilder, ljud, video och design) med stora krav på kraft och prestanda har ofta valt Apples flaggskepp Mac Pro när de köpt dator.

Under lång tid har dock inte den modellen uppdaterats något vidare, vilket förorsakat inte bara mycket missnöje i den här gruppen utan även att många satsat på andra lösningar. Kanske vänder nu denna ström…

I dagarna visade nämligen Apple en ny Mac Pro, som på många sätt är banbrytande. Nya Mac Pro är verkligen helt ny. Designen liknar inget annan dator i och med sin cylinderform. Den är kolsvart och skalet är tillverkat i aluminium. Under ”locket” upptill sitter en stor fläkt som ska se till att hela härligheten håller sig på en lämplig temperaturnivå.

Under skalet kommer det att sitta en 12-kärnig Intel E5 Xeon-processor och dubbla AMD FirePro grafikprocessorer som levererar inte mindre än 7 teraflops (dagens Mac Pro klarar av 2,7 teraflops). Grafiklösningen ger stöd för tre skärmar med 4K-upplösning. Här finns också PCI Express-baserad SSD-lagring med imponerande läs- och skrivhastigheter (upp till 2,5 gånger snabbare än dagens SATA-baserade SSD-enheter). Med andra ord kommer det här att vara en grym maskin när den släpps i höst/vinter.

Maskinen stödjer förresten Thunderbolt 2 (som lär vara dubbelt så snabb som Thunderbolt), USB 3.0, HDMI 1.4 och 802.11ac. USB-portarna är fyra stycken och Thunderbolt-uttagen sex. 

Storleken på datorn ska tydligen bara vara en 1/8 av dagens Mac Pro, vilket är minst sagt imponerande med tanke på den kraft som finns här. Särskilt intressant lär det bli att se hur Apple har löst kylningen…

Något pris finns förstås inte ännu men räkna med att den blir dyr…

 

MacPro_PFH_PRINT