Apple släpper uppdatering av Final Cut Pro X

OS X 1 Nov 2016

P R E S S R E L E A S E

Apple presenterade idag en stor uppdatering av dess professionella videoredigeringsprogram Final Cut Pro X. Programmet har nya otroliga redigeringsfunktioner för den magnetiska tidslinjen, stöd för banbrytande Touch Bar på nya MacBook Pro och ett omdesignat gränssnitt som har fullt stöd för arbetsflöden med stort färgomfång. Touch Bar ersätter den traditionellafunktionsraden med en ljusstark Retina-skärm med Multi-Touch-funktioner somanpassas dynamiskt till Final Cut Pro X så att användaren får smidig tillgång till intuitiva kontextberoende reglage. Apple släppte även uppdateringar för Motion och Compressor.

”Det här är vår största uppdatering av Final Cut Pro X sedan vi gjorde om programmet från grunden för fem år sedan”, säger Apples vice vd på Apps Product Marketing Susan Prescott. ”Den nya versionen har ett elegant gränssnitt med nya kraftfulla redigeringsfunktioner som sträcker sig långt bortom vad som är möjligt med traditionella spårbaserade videoredigeringsprogram, och integreringen med banbrytande Touch Bar innebär att professionella videoredigerare får ett helt nytt sätt att interagera med Final Cut Pro X.”

Med den nya magnetiska tidslinjen i Final Cut Pro X kan användare snabbt förstå sin film med ett ögonkast tack vare anpassningsbar ordning och färgkodning av ljudklipp baserat på typ eller ”roll” såsom dialog, musik och effekter. Det är enkelt att skapa och tilldela roller och ge dem varsin unika färg. Och för första gången i en professionell videomjukvara kan användare helt enkelt dra för att direkt ordna om den vertikala layouten i tidslinjen eller markera enskilda ljudroller under redigering.

Integreringen med Touch Bar på nya MacBook Pro ökar kreativiteten och produktiviteten eftersom den anpassas dynamiskt till olika åtgärder och visar intuitiva reglage precis när och där de behövs. Medan deanvänder Final Cut Pro X gör Touch Bar det möjligt för användare att snabbt växla mellan olika redigeringsverktyg, justera ljudnivåer och trycka på praktiska kommandon för putsning och uppspelning. Den visar till och med enfärgkodad, interaktiv översikt av hela tidslinjen så att användare kan navigera i projektet med en fingertryckning.

Det omdesignade gränssnittet förenklar layouten i Final Cut Pro X så att skärmutrymmet optimeras för MacBook Pro-användare, samtidigt som ett mörkare, platt utseende sätter innehållet i fokus. Användare kan justera fönsterplaceringen för olika åtgärder i anpassningsbara arbetsområden för arrangemang, redigering och färggradering – till och med på flera bildskärmar samtidigt. Fullt stöd för arbetsflöden med stora färgomfång innebär att användare kan importera, redigera och leverera video i de vanliga färgrymderna Rec. 601 och Rec. 709, eller i Rec. 2020 med stort färgomfång.

Fler funktioner i Final Cut Pro 10.3:

  • Flödesövergångar skapar osynligt jämna jump-cuts.
  • Borttagning av attribut gör att användare enkelt kan radera eller återanvända enskilda effekter i flera klipp.
  • Överläggseffekt och generator för tidskod gör att användare kan redigera med en stor vy av källans tidskod.
  • Stöd för ProRes MXF, Panasonic V-Log och export i AVC-Intra-format.
  • Direkt videoutmatning via Thunderbolt 3 gör det möjligt att granska video i hög kvalitet på en extern skärm med en enda kabel.
Motion 5.3 har ett nytt elegant gränssnitt med stöd för arbetsflöden med stort färgomfång och förbättringar av 3D-textfunktionen som ökar prestandan och realismen för 3D-titlar. Med det nya Align To-beteendet kan användare enkelt koppla ihop separata objekt för att skapa avancerade animeringar, och stödet för Touch Bar ger smidig tillgång till en mängd interaktiva verktyg på nya MacBook Pro.

Compressor 4.3 har ett nytt mörkt utseende som matchar Final Cut Pro X och Motion. Förbättringar av iTunes Store Package-skapandet innebär att användare enkelt kan bläddra i, kontrollera och komprimera paket så att det går snabbare att leverera fullt kompatibla paket till iTunes Store.Stöd för stort färgomfång garanterar rätt färgåtergivning längs hela kedjan vid filleveranser i färgrymder av standardformat och med stort färgomfång. Touch Bar förenklar kommandon för åtgärder som att ställa in batchbearbetning ochlägga till markörer på nya MacBook Pro.

FCP_ny1
Priser och tillgänglighet
Final Cut Pro 10.3 finns idag som en kostnadsfri uppdatering för befintliga användare och kostar 3195 kr för nya användare på Mac App Store. Motion 5.3 och Compressor 4.3 finns idag som kostnadsfria uppdateringar för befintliga användare och pris för nya användare finns på Mac App Store. Mer information finns på: apple.com/final-cut-pro