Apple har visat upp kommande iOS 8

Nyheter 4 jun 2014

Under Apples presentation i måndags visade de inte bara upp kommande OS X Yosemite utan även en tidig version 8 av iOS. Vi tänkte här sammanfatta de största nyheterna i systemet som ska vara färdigt i höst. 

Enligt Apple ska 97 procent av de som använder iOS 7 vara nöjda. Det har Apple sett som ett motiv att satsa på den inslagna vägen, som designgurun Jony Ive stakade ut inför omarbetningen av iOS 7.  

Det betyder att det utseende som infördes i version 7 kommer att förbli oförändrat, vad vi vet idag. Fokus vid utvecklingsarbetet har istället legat på att finputsa på befintliga funktion, ta fram nya smarta funktioner och underlätta för utvecklarna som är en viktig del i iPhones succésaga. 

ios8_10

 

Tre av de största nyheterna i iOS 8 är HealthKit, HomeKit och iCloud Drive. 

Hälsotrenden i samhället är som vi alla vet stor förtillfället och det missar förstås inte Apple. Nya HealthKit är ett system som ska hålla koll på din hälsa. Appen ska fungera som ett slags samlingspunkt för information om hur du mår som kommer från många olika källor. Den här informationen ska sedan kunna kopplas till läkare och sjukhus (förmodligen bara USA till att börja med) så att man kan få lämplig hjälp om så skulle behövas. Exakt hur det här kommer att fungera får vi se framöver, men intressant låter det ju onekligen. 

HomeKit är en lösning som har för avsikt att vara hubben i ditt smarta hem. Via denna app/appar ska du kunna styra alltifrån lås och lampor till avancerade klimatsystem.

iCloud Drive är som vi nämnde i artikeln om OS X Yosemite ett slags konkurrent till tjänster som Dropbox. Det betyder bland annat att Apples molntjänst äntligen ska kunna hantera alla typer av filer och att dessa kan synkas mellan alla dina enheter och vara lätt åtkomliga. Dessutom kommer den att fungera som en filhanterare med mappar och filer, så att det är lättare att få koll på alla sina filer i molntjänsten.

 

ios8_11

Family sharing är också en nyhet, och förmodligen en efterlängtad sådan av många som har barn som har iPhones eller iPads. Tjänsten gör att alla i familjen utan stök kan ta del av de inköp som görs på App Store. Upp till sex personer i familjen kan utnyttja samma konto, och det krävs alltså bara ett kontokort för att göra inköp för samtliga. Om det är barn som vill köpa något går det att ställa in så att föräldrarna får en fråga på sin enhet om det är okej innan köp kan genomföras. Tjänsten ska även underlätta delning av bildströmmar och kalendrar, och även omfatta Hitta mina vänner. 

Fotoappen får nya redigeringsfunktioner. Apple jobbar på en helt ny app som dock inte kommer att släppas förrän tidigt nästa år. 

Alla foton som tas kommer också att framöver att skickas upp till iClouds bildbibliotek och synkroniseras till alla enheter, inklusive album, taggar och redigeringar. Nytt är också att alla enheter kommer att kunna komma åt alla foton online, och det även om lagringsutrymmet på den enskilda enheten inte räcker till rent fysiskt. Sökfunktionen efter bilder sägs också bli mer omfattande. 

ios8_1

 

Meddelandestödet kommer i iOS 8 att utökas. Det kommer framöver vara möjligt att lämna gruppmeddelanden. Stör ej-funktionen kommer att kunna aktiveras för enskilda konversationer.

Helt nya Tap to talk gör att man kan lägga in ljudklipp och video direkt i iMessage-meddelanden. Möjligheten att avlyssna den här typen av ljudmeddelanden direkt på låsskärmen ska också finnas. 

Det ska även gå fint att visa var man befinner sig, som ett komplement i de vanliga textmeddelandena. Med andra ord kommer Meddelanden-appen att få ett rejält uppsving. Lägg därtill att meddelanden som inte är av iMessage-typ också kommer att kunna hanteras på Macen, med något slags koppling till iPhone.

ios8_4

 

Notiscenter har fått sig en översyn och är nu betydligt smidigare att använda på flera sätt. Bland annat går det att svara direkt på notiser på låsskärmen. Det kommer även att gälla appar från tredjepartsutvecklare, men exakt hur det kommer att se ut får vi vänta med att se. Att vi enkelt kommer att kunna interagera med olika typer av notiser, direkt på låsskärmen, är i alla fall klart och väldigt välkommet. 

Multitaskmenyn (som man får fram genom ett dubbeltryck på hemknappen) som gjordes om till iOS 7 kompletteras nu med dina viktigaste/senaste kontakter. Det ska göra att man snabbt kan kontakta dem, via ett SMS eller samtal. 

Apples virtuella tangentbord utökas nu med ett som ger förslag på ord när man skriver. Bra men inte något revolutionerande då det exempelvis funnits på Android länge. Stöd ska finnas för många språk, när svenska stöds återstår att se.

 

ios8_6

Safari får förbättrad flikhantering och i Mail kommer några små finesser, bland annat möjligheten att lägga in kalenderhändelser direkt i Kalendern inifrån Mail. 

Spotlight lär också få en del förbättringar och svenska är tydligen ett av de nya språken för diktering.

Eftersom många av de kommande funktionerna bygger på iCloud som kräver mer lagringsutrymme än tidigare har Apple sänkt månadskostnaden. Exakt vad det kommer att kosta här i Sverige återstår dock att se. 

Det här är bara några av alla de nyheter som vi lär hitta i den nya iOS versionen. 

iOS 8 kommer som sagt någon gång under hösten och du behöver ha en iPhone 4S för att kunna uppgradera (enligt Apple). På iPad sidan är det minst en iPad 2 som gäller.