Användbara iPad mini-appar

Artiklar 2 maj 2013

När iPaden med Retina-skärm lanserades för ett tag sedan var det många som lyfte fram de kreativa egenskaperna med den. Skärmen var perfekt för att arbeta med bilder och den passade utmärkt för ritappar som Sketchbook Ink. iPad minin saknar som bekant den grymma skärmen men med dess smidiga format och låga vikt har den andra fördelar och kraften (samma som i iPad 2) räcker till för de allra flesta appar.

Vi har testat några av de bästa kreativa apparna för iOS-systemet och valt ut de som vi tycker gör enheten mest rättvisa. Du kommer hitta många fantastiska program för att skapa musik, redigera film och måla med, plus ett antal appar som underlättar vardagen för dig. 

iPad minin är visserligen liten men jämfört med andra små läs/surfplattor på marknaden är den en otroligt användbar och kraftfull enhet för skapande, designande och spridning av material. Med andra ord kan den göra mycket mer än att låta dig läsa böcker och surfa på nätet. 

 

VIDEO

Pinnacle Studio 99:-

• Utvecklare Corel Inc. • Kompatibilitet iPad

miniapp_101Med ett dubbelt så högt pris som iMovie betingar borde Pinnacle Studio behöva leverera något extra för att rättfärdiga prislappen, och tack vare bra prestanda och massor av redigeringsalternativ gör den också det. Pinnacle Studio har utvecklats till att bli en fantastisk redigeringssvit för dem som vill sätta ihop filmer när de är på språng.

Tack vare ett enkelt dra-och-släpp-storyboardsystem kan du kasta ihop ett utkast på en film på ett kick, men det är de fina redigeringsverktygen och exakta trimningsfunktionen tillsammans med bra effekter som gör det här till en utmärkt app. Du kan också avbryta en film genom att lägga till nytt videomaterial och foton bara genom att dra och släppa på tidslinjen. Filmen fortsätter att spela i bakgrunden medan du visar denna nya information.

 

iMovie 38:-

• Utvecklare iTunes S.a.r.l • Kompatibilitet iPhone, iPod, iPad

Den mindre skärmen på iPad minin är inget problem i iMovie då det tajta gränssnittet gör att det finns gott om plats för att flytta runt klipp och redigera film. Saker som mallar för trailers gör appen kul att använda. Om du vill göra snabba och enkla redigeringar och få fram coola resultat är det här en utmärkt applikation.

 

Vimeo Gratis

• Utvecklare Vimeo LLC • Kompatibilitet iPhone, iPod, iPad

Vimeo är inte bara en cool app för att kolla på video, företaget har även en svit med redigeringsverktyg utöver dess inspelningsmöjligheter. Eftersom gränssnittet är tämligen avskalat fungerar det utmärkt på iPad mini. Kasta in en film eller fånga den själv och lägg sedan på musik och trimma bort det du inte vill ha med.

 

Movie360: My Movies, My Life! 38:-

• Utvecklare PinGuo Inc • Kompatibilitet iPhone, iPod, iPad

Det kanske inte alltid känns rätt att dra fram sin iPad och filma, men med en mini upplevs det mer okej. Om du kör Movie360 kan du lägga på några häftiga filter innan du trycker på Spela in-knappen. När du är klar kan du synka klippen trådlöst med din stationära dator eller exportera dem till ett annat program för bättre redigering. Det är en snabb och enkel process. 

 

”Det tajta gränssnittet gör att det finns gott om plats för att flytta runt klipp”

 

MUSIK

Reactable Mobile 75:-

• Utvecklare Reactable Systems SL • Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

miniapp_102Om du är den typ som älskar att leka med mixerbord, hitta former i vitt brus och generellt inte är rädd för att förvandla något statiskt till något konstnärligt är Reactable Mobile appen för dig. Denna app för att sätta ihop elektronisk musik handlar om att dra och släppa loopar, beats med mera på en tom yta och se vad man kan få fram.  

Appen finns i versioner för både iPad och iPhone utan att de skiljer sig så mycket åt och det betyder att den fungerar bra även på iPad mini. Skulle du vilja ha lite bättre kontroll kan du enkelt zooma in på resurserna. Vi rekommenderar att du laddar ner och leker runt med några av de kompositioner som finns tillgängliga i de användargrupper som finns på nätet och ofta består av professionella musiker.

 

GarageBand 38:-

• Utvecklare iTunes S.a.r.l • Kompatibilitet iPhone, iPod, iPad

Den ständigt närvarande musikskapar- appen för iOS, Apples egen beskrivning, fungerar alldeles utmärkt på iPad minins mindre skärmen. Självklart finns här alla de ”smarta instrumenten” tillgängliga. Du kan behöva investera i uppdaterade Camera Connection Kit om du vill koppla in dig för att spela in, men utöver det är allt precis som vanligt vad gäller den här mycket kompetenta musikbyggarmjukvaran. Den borde vara en av dina först nedladdade appar.

 

NodeBeat HD 28:-

• Utvecklare AffinityBlue • Kompatibilitet iPad

På samma sätt som Reactable låter Node- Beat dig dra och släppa objekt på en tom skärmyta där de sedan börjar interagera. Resultatet är dock en mycket lättare form av elektronisk musik då den Moog-stilssynt och de flöjtmelodier som skapas tenderar att bli lite snällare mot örat. Dyk in i inställningarna i appen så inser du att inspelningsmöjligheterna är större än du tror, men fortfarande är den en mycket lättare och mindre ambitiös musikapplikation.

 

DM1 – The Drum Machine 49:-

• Utvecklare Fingerlab • Kompatibilitet iPad

Det här blir lätt din dedikerade favorittrummaskin. DM1 kombinerar de bästa sequensingfunktionerna, drummorna, mixarna och annat. Du får alltså betydligt mer än bara några trummor att slå på. Tack vare möjligheten att spela in och importera dina egna loopar kan du faktiskt mixa ihop och spela in tämligen kompletta låtar från grunden med denna utmärkta app.

 

”iPad mini är visserligen liten men det är en väldigt användbar och kraftfull enhet för att skapa, designa och sprida material”

 

KREATIVITET

Paper by FiftyThree Gratis

• Utvecklare FiftyThree, Inc • Kompatibilitet iPad

Nyckelattributen i Paper by FiftyThree är för oss responsivitet och resultat. De olika pennor, penslar och färgpaletter som du kan köpa som tillägg fungerar alla fantastiskt väl tillsammans med det rena, vita ritblock som Paper ger oss. Hastigheten med vilken färgen läggs på pappret med standardpennan är väldigt tillfredställande. Appen hänger alltid med oavsett hur snabbt du rör fingret eller stylus-pennan över pappret.

Har du en iPad mini har du förstås en mindre arbetsyta än på en iPad, vilket spelar en viss roll om du jobbar med fina detaljer, men det fungerar fortfarande bra. Vi är särskilt nöjda med vattenfärgerna och paletthjulet. Det senare är ett innovativt sätt att komma åt färger och bläck och sedan lägga till dem i en snabbvalsmeny.  

Det arbete du lägger ner i appen får du verkligen också ut i slutändan. Resultaten kan bli fantastiska samtidigt som appen är lättarbetad.

 

ArtRage 38:-

• Utvecklare Ambient Design Ltd
• Kompatibilitet iPad

Det finns målarappar och så finns ArtRage, en app som lyckas fånga utseendet och känslan när olja eller vattenfärg möter canvas-duk på ett fantastiskt sätt. Tack vare en utmärkt zoomfunktion och bra responsivitet kan du få till fina detaljer i din konst på en iPad mini. Det är rätt coolt att kunna se strukturen i sin målning på skärmen och lägger du på tjockt med färg går det nästan att känna doften av dessa. 

 

Procreate 38:-

• Utvecklare Savage Interactive Ply Ltd • Kompatibilitet iPad

Om du vill skapa en illustration från grunden eller bygga på ett foto är Procreate en bra start. Det är kul att använda och erbjuder massor av inställningsmöjligheter. Från penseltyper och -storlekar till avancerad lagerhantering, här finns tillräckligt med finesser för att även erfarna Photoshop-virtuoser ska känna sig hemma.

miniapp_103

 

SketchBook Pro for iPad 38:-

•Utvecklare Autodesk Inc • Kompatibilitet iPad

I Sketchbook Pro har traditionella menyer ersatts av ett centralt placerat ”hjul” ifrån vilket man kan välja olika verktyg och funktioner. Det fungerar utmärkt med alla skärmstorlekar. Programmet är ännu ett bra exempel på att Autodesk är duktiga på gränssnitt. Det är intuitivt att använda och vi älskar snabbheten och känsligheten.  För enklare skissarbeten är det här en utmärkt app.

 

 

NOTISER OCH ANTECKNINGAR

Noteshelf 45:-

• Utvecklare Rama Krishna • Kompatibilitet iPad

miniapp_104En av de smidigaste och enklaste anteckningsapparna är Noteshelf. Den används helst med en stylus-penna, men det fungerar även att anteckna med bara fingret. Det fungerar förstås också att skriva med hjälp av iPadens tangentbord och göra snabba skisser. Verktyg och funktioner är tämligen omfattande. 

 

 

Clibe 38:-

• Utvecklare Visere LLC • Kompatibilitet iPad

En skön mix av anteckningsblock och scrapbookingfunktionalitet. Här finns även stöd för utdelning online, vilket gör den till ett utmärkt verktyg för projektuppföljning eller för att hålla familj och vänner uppdaterade kring en resa till exempel. Utmärkt textigenkänning och möjlighet att lägga in foton.

 

Pages 75:-

• Utvecklare iTunes S.a.r.l • Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Eftersom Pages redan är den främsta ordbehandlaren för iOS behöver den egentligen inga fler rekommendationer, men det är värt att notera att iPad mini-skärmen räcker till bra för att du ska ha bra med utrymme för att skriva och att mallutbudet är lika stort som vanligt. 

 

Skitch Gratis

• Utvecklare Evernote • Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Precis som man kan förvänta sig av utvecklarna av Evernote är Skitch en snabb och smidig app för anteckningar och annan dokumentation. Lägg in bilder och ge kommentarer och skicka sedan ut till vänner eller kollegor. Ganska nyligen uppdaterad till en iPad-version.  

 

BILDHANTERING

Adobe Photoshop Touch 75:-

• Utvecklare Adobe Systems, Inc. • Kompatibilitet iPad

miniapp_105Att skala ner Photoshops funktionalitet till en liten app var förstås ingen lätt match, men Touch är väldigt lyckad. Här finns möjlighet att jobba med högupplösta bilder, lager och verktyg som kloning och avancerad markering. Verktygen som finns är väldigt imponerande med tanke på vilken enhet programmet körs på.

Det som lockar erfarna illustratörer, designers och bildredigerare är annars lagerhanteringen, vilken är en funktion som alltför ofta saknas i andra appar. Genom att bygga upp, trimma och lagerbearbeta bilder kan du skapa häftiga projekt alternativt bara fräscha till några gamla bilder så att de blir något extra. 

På iPad mini finns faktiskt gott om skärmutrymme för att manipulera och justera dina bilder. Eftersom menyerna kan dras fram när de behövs och skjutas undan när de inte används bör det alltid finnas tillräckligt med yta för att du ska kunna skapa det lilla extra med dina foton med hjälp av olika fingergester.

 

”Här finns fortfarande många möjligheter att manipulera och justera”

 

 

iPhoto 38:-

• Utvecklare iTunes S.a.r.l • Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Det känns lite som om vissa kompromisser gjordes till iPhone-versionen av iPhoto, men som vi upptäckt genom att använda den på minin handlar det inte om storleken på skärmen. Här finns plats för att jämföra bilder, sätta ihop en bilderbok eller göra smarta justeringar av olika typer av bilder – mycket av det som gjort programmet så populärt.

 

Snapseed Gratis

• Utvecklare Nik Software, Inc • Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Om du vill ha snabb och dramatisk bildredigering rekommenderar vi gärna Snapseed. Tack vare iPad minins större format jämfört med iPhonen känns det som om man får ännu större kontroll över effekterna i appen. Du styr justeringarna med enkla fingergester vilket gör det här till ett väldigt lättanvänt program, men inte mindre effektivt för det.

 

Camera+ for iPad 7:-

• Utvecklare Tap tap tap LLC  • Kompatibilitet iPad

Camera+ har alltid ansetts vara en bra kamerauppgradering och den finns sedan en tid tillbaka även i en fullvärdig iPad-version. Tack vare bra menyalternativ, fina och enkla justerabara effekter och ett enkelt gränssnitt passar appen för dig som vill ha lite kontroll över slutprodukten. Den kompakta iPad minin med sin kraftfulla kamera är en ypperlig partner till programmet.

 

… OCH NÅGRA TILL

Netflix Gratis

• Utvecklare Netflix, Inc
• Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Att strömma film med Netflix tjänst till en iPad bör alla få testa på, och tack vare att skärmformatet på minin är detsamma får du i stort samma kvalitetsupplevelse på denna platta som du får på andra iPads. Appen är gratis men inte tjänsten.

 

Flipboard: Your Social News Magazine Gratis

• Utvecklare Flipboard, Inc
• Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Medan Flipboard på iPhone har sin charm är det den större originalversionen, som fungerar perfekt på iPad mini och är riktigt briljant. Högen av sociala inlägg och diverse nyheter på ett ställe är det som gör appen så trevlig – perfekt för att dyka in i under lunchen.   

 

iBooks Gratis 

• Utvecklare iTunes S.a.r.l
• Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Läsupplevelsen är verkligen iPad minins största styrka tack vare dess låga vikt och trevliga format. Det nya sociala tillskottet i iBooks gör det till en ännu mer engagerande och interaktiv upplevelse. Du kan alltså känna dig uppkopplad även om du har dykt ner i något nytt äventyr.

 

Tweetbot for Twitter (iPad) 22:-

• Utvecklare Tapbots • Kompatibilitet iPad

Fortfarande bättre än den officiella appen. Tweetbot är en app för avancerade användare och som erbjuder den typen av menysystem och interaktion som de vill ha.  Smarta gester som kan anpassas och personliga navigeringsalternativ betyder att du kan få appen precis som du vill ha den.

 

Chrome Gratis

• Utvecklare Google Inc.
• Kompatibilitet iPhone, iPod touch, iPad

Snabb surfning och flikväxling tillsammans med molnflikar och -bokmärken betyder att Chrome är ett seriöst alternativ till iPad minis inbyggda Safari. Sökfunktionen i adresslisten kan man inte leva utan när man väl testat det en gång.