Affinity Designer

6 okt 2015

Det är tydligt att Serif satsar seriöst på vektordesignmarknaden med sitt program Affinity Designer. Vid en första anblick är det lätt att förväxla det med Adobe Illustrator, som länge har dominerat marknaden för ritprogram för vektorgrafik. Men AD erbjuder en egen touch och är nyskapande på vektordesignmarkanden, vilket till och med de mest Illustrator-frälsta har svårt att förneka. En av AD:s mest framträdande funktioner är, förutom de kraftfulla verktygen för att skapa detaljerade vektorritningar, att programmet erbjuder pixelredigeringsverktyg och förhandsvisningsvy, vilket är perfekt för gränssnitts- och webbgrafiksdesign. Användare kan via förhandsvisningsfunktionen visa hur deras arbete ser ut kvalitetsmässigt i standard- och Retina-upplösningar, utan att behöva lämna redigeringsläget.

Användare som är vana vid andra redigeringsprogram blir säkert glada över att få veta att AD är fullt kompatibelt med många andra verktyg. Just nu finns export till Adobe Illustrator AI, Photoshop PSD, PDF, FreeHand, EPS och SVG, i både standard- och Retina-kvalitet. Vissa användare kan säkert bli ledsna av att upptäcka avsaknaden av artboards och batchexportalternativ i Affinity Designer.

 

AffinityDesigner1

”Affinity Designer har en egen touch och är nyskapande på vektordesign- marknaden”

 

Även om du jobbar i ett 100 megapixelark med väldigt komplexa bilder och tusentals kurvor lär du inte få se något minskning från AD:s höga 60 bilder/sekund prestanda. Och när du är klar kan du spara ditt arbete i proffskvalitet.

I en sådan här kort recension av ett så här avancerat program finns bara möjlighet att skrapa lite på ytan. Om du är intresserad av AD:s digra utbud av funktioner och finesser kan du gå till programmets hemsida – listan är lång! – och läsa mer.

Även om Affinity Designer är en stark produkt passar det inte alla – inte minst för att behoven är så olika. De som ska börja med den här typen av designarbeten lär tycka att de får mycket för pengarna. Erfarna användare lär jobba vidare med Illustrator – i alla fall ett tag till.

 

Omdöme

Det saknar artboards, actions, skript och batchexport, men med sitt låga pris och höga kvalitet är
Affinity Designer ett utmärkt alternativ för kommande designers.

4/5

Pris: ca 389:-