Adobe Photoshop Elements 13

Tester 5 jun 2015

Nu när iPhoto försvinner kanske det kan vara läge att byta bildbehandlingsprogram?

De flesta har säkerligen hört talas om Photoshop Elements, ett bildhanteringsprogram från Adobe som i första hand riktar sig till hemanvändare eller icke-proffs.  Det är dock inte så att det här är ett program som kan liknas vid ett kraftigt strippat Photoshop, för här finns smarta funktioner och kraftfulla verktyg som räcker väldigt gott för de allra flesta användare.

Elements13_1

Varje år kommer Adobe med en uppdatering av programmet som kan vara alltifrån väldigt markant till rätt beskedlig. Version 13 är kanske inte en av de allra större uppgraderingarna, men här finns en hel del godsaker. En av de större nyheterna är något som kallas eLive (Elements Live) som är en sida, som du möts av när du startar programmet, och som ger dig kreativa idéer, tips, tricks och hjälp. Det handlar om material som länkas in utifrån och hela tiden hålls uppdaterat (krävs alltså en internetuppkoppling för att hålla det fräscht).

En av de nya funktionerna i Photoshop Elements 13 är att användaren nu kan beskära bilder professionellt med Intelligent Crop Suggestions. Det är ett verktyg som analyserar ansikten och andra komponenter och sedan rekommenderar fyra olika beskäringar. Det gör det lättare att snabbt beskära på ett snyggt och lite proffsigt sätt.

En annan nyhet är en färdig hjälpfunktion för att snabbt och enkelt fixa till profil- och omslagsbilder till din Facebook-sida. Med några få klick kan du skapa något som säkerligen kommer att gillas av många. Bildspelsdelen är också förbättrad och har även den fått Facebook-stöd.

Att mixa ihop delar av flera bilder i en enda bild är populärt och med hjälp av smarta funktioner kan man få till ljus och färger på ett trovärdigt sätt – dessutom är friläggningsverktyget förfinat vilket är väldigt positivt.

Elements13_2

I albumdelen som heter Organizer ser du till att sortera och strukturera upp alla dina bilder på sätt som passar dig. Här finns motsvarande funktioner som du hittar i iPhotos albumfunktion.

Photoshop Elements 13 är ett alldeles utmärkt program som definitivt är värt att testa. Det är kraftfullt, stabilt, lättanvänt och passar oavstt om du är total nybörjare eller mer erfaren. Har du förra versionen kanske inte detta är en nödvändig uppgradering.

Elements finns dock inte i svensk version för Mac, vilket man ska vara medveten om.

 

Köpa?

För Ett alldeles utmärkt bildhanteringsprogram med tillräcklig kraft för de allra flesta behov

Emot Svårt att hitta några egentliga brister

Betyg 5/5

Pris ca 875:-