5 viktiga lösenordstips för ökad säkerhet

Nyheter 5 apr 2017

Om du vill skydda dig själv och dina enheter på ett bra sätt finns det många saker man ska tänka på. Här kommer 5 viktiga lösenordstips som vi tycker du ska ta till dig.

 

  1. Använd åtminstone 12 tecken i ditt lösenord. Då kommer de som med datorstöd försöker knäcka lösenordet behöva spendera lång tid för att gå igenom alla alternativ.
  2. Blanda bokstäver, siffror och symboler. Hitta på en sträng som du kan komma ihåg och som samtidigt innehåller alla typer av tecken.
  3. Försök att låta bli att använda riktiga ord. Det är mycket säkrare om du använder slumpmässiga tecken eller en blandning av många olika ord.
  4. Lägg inte bara till en etta i slutet av ditt gamla vanliga lösenord, eftersom det är extremt vanligt. Kasta in siffror och symboler i mitten istället.
  5. Använd många olika lösenord. Vi vet att det är svårt, men helst ska du ha olika för alla viktiga konton.  Då får inte en hackare som knäckt ett lösenord tillgång till hela ditt digitala liv.

 

Lösenordsassistent

Vill du ha lite hjälp med att skapa säkra lösenord är Nyckelhanteraren på Mac perfekt. Så här använder du verktyget:

  1. Starta NyckelhanterarenKlicka på Finder-ikonen för att öppna ett nytt fönster. Klicka på Program och rulla ner till Verktygsprogram. Öppna mappen och starta Nyckelhanterare.
  2. Skapa ett lösenordKlicka på plusikonen för att skapa ett nytt lösenord. Skriv in objektnamnet som du skapar lösenordet för och välj sedan ett svårgissat lösen.
  3. Lägg till lösenordKlicka på den gröna Lägg till-knappen så kommer lösenordet att läggas in i Safari nyckelring. När du sedan försöker använda det visas lösenordet.