4K i nya Apple TV

Nyheter 5 okt 2017

Det var ett tag sedan Apple TV uppdaterades och utvecklingen på TV- och filmsidan går fort. Vi tittar allt mindre på linjär TV och de så kallade Play-kanalerna tar över mer och mer. Kvaliteten på det som sänds, i alla fall om man ser till upplösningen, blir allt bättre. HD är inte längre det bästa, nu ska det vara 4K. Det har kanske inte slagit igenom på allvar än, men många privatpersoner filmar numer i 4K, inte minst för att de senaste iPhone-modellerna stödjer det. Det här gäller förstås också filmbranschen. Hittills har vi inte kunnat titta på 4K-filmer via Apples lilla svarta box, men i och med lanseringen nyligen är det fullt möjligt (under förutsättning att man har en 4K-skärm i sin TV förstås). Den nya Apple TV:n har fått suffixet 4K och kan inte bara leverera den höga upplösningen utan också göra det med stöd för HDR. HDR innebär ett ökat dynamiskt omfång i bildmaterialet och det betyder bättre högdagrar och svärta, finare detaljer och även kraftfullare färger. Nya Apple TV stödjer både Dolby Vision och HDR10. Det nya högre upplösningen tvingade Apple att bygga om gränssnittet lite för att kunna dra nytta av denna.

Under det svarta skalet sitter nu en A10X-processor, det är samma processor som sitter i iPad Pro och blivit hyllad där. Den är kraftfull, dubbelt så snabb som föregångaren. Det betyder också att det kommer att gå att spela mer avancerade spel på enheten framöver. Under lanseringseventet visades en demo av ett spel som heter Sky – hur imponerande det uppfattades beror nog på vem man frågar…  Hur som helst är nu Apple TV en bättre spelplattform än tidigare.

Apple har också jobbat hårt på att kunna erbjuda 4K-material. I iTunes har de nu 4K-filmer från de största filmbolagen, och det till samma kostnad som för en HD-film. Har du köpt HD-filmer tidigare i iTunes uppgraderas dessa dessutom gratis till 4K-versioner. Även tredjepartsappar ska uppdatera sitt innehåll och erbjuda högupplöst material framöver.

En nyhet som särskilt berör oss här i Sverige är att vi nu får tillgång till Apple TV-appen, som gör det enkelt att titta på favoritfilmer och TV-serier på ett ställe. Exakt vad det kommer att innebära återstår att se, men det är onekligen spännande att Sverige kom med på den här exklusiva listan. Det är vi ju inte vana vid.

Live Sports är också en nyhet som alla sportälskare kommer att uppskatta, om den nu letar sig fram till oss. Man ska kunna få notiser när matcher börjar och löpande information om vad det står i matcher, och lite annat.

Nya Apple TV 4K var en efterlängtad nyhet bland många som trånar efter bästa möjliga bildkvalitet.

Priserna för de två modeller som finns börjar på 1 995 kronor, vilket är aningen dyrare än den tidigare. Föregående modell kommer för övrigt att leva kvar som ett slags instegsmodell.

ATV4K