Tack vare din ständigt närvarande iPhone, billiga HD-videokameror och kompakt- kameror med videoinspelningsfunktioner lär du säkert ha massor av rörligt material lagrat på din Mac eller någon extern disk. Du kanske fasar för utmaningen att skapa ordning bland alla dessa klipp eller saknar inspiration för att ta reda på hur du sprider dem till andra. I den här artikeln ska vi demonstrera vad du kan göra i iMovie när det handlar om hantering, redigering och spridning av ditt filmmaterial. (Det här är sista delen av den här artikeln.)
17. Använd Klipputsaren
Få fram mer information när du putsar
Trimma klippet
Den synliga delen av ett klipp kommer att visas lite ljusare i tumnageln. Oanvända delar blir lite gråade, men det går fortfarande att se innehållet. Dra putsningshandtagen för att ändra in- och utpunkter i klippet.
Finjustera synligt innehåll
Istället för att dra de vita handtagen och ändra längden på det putsade klippet kan du dra hela klippet åt vänster eller höger för att behålla längden, men visa olika delar av klippet.
Expandera klipp
Högerklicka på ett klipp och välj Visa klipputsare från menyn som dyker upp. Klippets tumnagelbild kommer att expanderas lite och hoppa upp på en ny rad ovanför.
Lägg på putsning
När du har ändrat längd och innehåll i materialet med Klipputsaren klickar du på den här pilen och applicerar ändringarna. Det trimmade klippets tumnagel kommer att sjunka tillbaka på samma plats tillsammans med de andra klippen på tidslinjen.
18. Rätta till färger i klipp
Justera videons kontrast och mättnad manuellt
När du plåtar med en digitalkamera kommer den att göra sitt bästa för att på bästa sätt fånga motivets färger och nyanser. Ibland får den dock kämpa för att inte skapa bilder med olika färgstick, ofta handlar det om gula eller blå stick. I svåra, kontrastrika ljusförhållanden kommer den också att ha svårt att både fånga de ljusaste och mörkaste nyanserna samtidigt. Samma sak gäller förstå en digital videokamera. iMovies Förbättra-knapp kan med ett klick få en urtvättad bild att leva upp med rikare färger och bättre kontraster, men färgstick kan ibland uppstå. Lyckligtvis kan du manuellt justera kontrast och mättnad med verktyget Färgkorrigering och få till bilder med bättre stuns och balans.
1 Färgkorrigering
Här har vi ett klipp som fångats med kameran inställd med en neutral inställning. Bilden är lite blek i färgerna och saknar kontrast. Klicka på Justera och sedan på Färgkorrigering.
2 Justera kontrasten
Genom att dra det svarta kontrastreglaget åt vänster så flyttar iMovie automatiskt motsvarande ljusa reglage åt höger, vilket skapar mörkare skuggor och ljusare högdagrar.
3 Få till färgerna
De två reglagen till höger låter dig förstärka mättnaden i klippen för att skapa mer kraft. Du kan också kyla av varma bilder för en mer naturlig känsla i hudtonerna.
19. Använd färgmatchning
Få två klipp att likna varandra i färger och toner
1 Färgkorrigering
Här har vi två klipp. Ett är taget i ett varmt glödlampsljus och ser gult ut. Det andra är fångat i kallare dagsljus och har därför ett blått färgstick. Klicka på Matcha färg-knappen.
2 Ta ett prov
Flytta markören till ett klipp på tidslinjen för att ta ett prov på färgerna och tonerna. Genom att utgå ifrån det kallare utomhusklippet kan vi kyla av det varmare gula nyanserna i glödljusbilden inomhus.
20. Använd en ljudbrygga
Länka ihop två bilder genom att använda överlappande ljud
När du klipper från en bild till en annan kan det uppstå störande kast. Genom att koppla loss ljudspåret kan du se till att ljud från ett klipp går in i nästa en aning, vilket gör övergången mindre abrupt vilket knyter ihop klippen. Här låter vi en intervjuad person börja prata innan vi ser honom.
1 Ta loss ljudet
Här har vi en cutaway följt av ett intervjuklipp. Högerklicka på det och välj Ta loss ljud. Ljudet kommer att dyka upp på ett nytt spår.
2 Offset och synk
Dra i trimhandtaget till höger för att korta klippet. Dra det gröna ljudklippet åt vänster så att det slutar samtidigt som videoklippet.
21. Redigera eftertexter
Visa vilka som varit med
En film är oftast ofullständig utan en rullande eftertext med information om medverkande. En film uppfattas alltså som mer proffsig om den har eftertext. iMovie gör det enkelt för dig att lägga till dessa texter i slutet av din film. Du gör det via panelen Titlar.
1 Trailer-eftertexter
Om du redigerar en trailermall så kommer du att hitta en lista med Hollywood-liknande ”credits” längst ner under Översikt-fliken.
2 Lägg in en titel
Om du redigerar på tidslinjen klickar du på Titelbläddraren och drar en titel in på tidslinjen. Redigera malltexten i förhandsvisningsfönstret.
22. Sätt ihop en trailer
Fixa lite Hollywood-känsla i dina bästa klipp
Den potentiella publiken för din iMovie-film bombarderas redan av olika typer av digitala media så de lär inte vara sugna att spendera timmar på att titta på ditt filmprojekt. Men genom att bara visa upp de bästa delarna i en iMovie-trailer kan du skapa något som gör både ett avtryck och dessutom är lätt att konsumera.
1 Förhandsgranska trailers
Klicka på Skapa-ikonen. Tryck sedan på en trailertumnagel för att se hur den tar sig ut. När du hittat en du är nöjd med klickar du på Skapa nere i hörnet.
2 Lägg in titel och text
Under mallens Översikt-flik kan du skriva in namnet på dina medverkande stjärnor och skapa anpassade texter. Du kan lägga till eller dra ifrån så många textfält du vill.
3 Välj en plats
I vissa trailermallar (såsom Resa) kan du specificera startpunkt respektive slutdestination för din resa. Din resa kommer därefter att läggas ut på en animerad jordglob.
4 Fyll upp storyboarden
Storyboard-fliken innehåller förslag på olika typer av bilder som tillsammans kommer att fungera fint ihop. Klicka på ett klipp för att lägga till det på plats i den valda storyboardpanelen.
5 Välj en logga
Varje trailer kommer med en speciell Hollywood-liknande logga, men du kan gå tillbaka till Översikt-fliken och välja en annan logga om du så önskar. Experimentera för att få det rätt…
23. Skapa en DVD
Visa upp din skapelse på en blank skiva
I vår digitala värld har det numer blivit norm att konsumera video genom att strömma från nätet, istället för att trycka i en dammig DVD-skiva i en optisk läsare. Och om du kör iMovie på en iMac utan optisk enhet kommer du förstås inte kunna bränna en skiva heller (om du inte köpt till en extern). Om du ändå vill bränna en DVD, på en äldre Mac, gör du så här…
1 Skapa en fil
Gå till Arkiv>Dela och välj Fil. Välj en lämplig storlek såsom HD 720p (1280 x 720). Klicka på Nästa. Namnge din filmfil. Klicka på Nästa och spara den.
2 Bränn en DVD
Starta iDVD (om du har det). I välkomstfönstret väljer du Magic iDVD. Dra den exporterade filmfilen till Släpp filmen här-fönstret. Välj en mall. Klicka på Bränn.
24 & 25. Dela ut dina filmer
Optimera för utdelning
Efter allt hårt arbete vill du säkert visa vad du åstadkommit för familj och vänner. Gå till Arkiv>Dela>Fil. Klicka på Storlek och välj en passande upplösning, t ex HD 1080p (1920 x 1080) för visning på en Full HD-TV. För att dela ut en lite mindre version via nätet väljer du SD 480p (854 x 480). Klicka på Nästa och sedan på Spara för att exportera ditt material som en videofil i mp4-format.
Dela ut din video på sociala medier
Du kan optimera din videoproduktion och exportera ut den till ett antal populära sociala medier-sajter direkt från iMovie. Du klickar på Dela-ikonen och väljer exempelvis Facebook eller YouTube. För att iMovie ska kunna dela ut dina produktioner på respektive sajt måste du lägga in kontoinformation när du uppmanas till det. Genom att använda dessa färdiga alternativ överlåter du till iMovie att bestämma kompressionsinställning och upplösning för det exporterade materialet.
Det här var sista delen i artikeln 25 utmärkta iMovie-tips.
Om du önskar se bilder och ytterligare tips i den här typen av artiklar hänvisar vi till tidningen. Du köper den i närmaste tidningsbutik.