25 utmärkta iMovie-tips (del 2 av 3)

OS X 22 mar 2015

Tack vare din ständigt närvarande iPhone, billiga HD-videokameror och kompakt- kameror med videoinspelningsfunktioner lär du säkert ha massor av rörligt material lagrat på din Mac eller någon extern disk. Du kanske fasar för utmaningen att skapa ordning bland alla dessa klipp eller saknar inspiration för att ta reda på hur du sprider dem till andra. I den här artikeln ska vi demonstrera vad du kan göra i iMovie när det handlar om hantering, redigering och spridning av ditt filmmaterial. (Det här är del 2 av 3 av den här artikeln.)

 

9. Använd musik

Lägg till en ny dimension i ditt projekt med hjälp av musik och andra ljud

Ett sätt att sy ihop ett antal klipp till en mjukt rullande sekvens är att lägga till musik. Om du har talangen kan du skapa ett spår i GarageBand eller spara tid genom att utforska det stora utbudet av royaltyfria spår i iMovies Jinglar-mapp. Du kan förstås också lyfta ditt projekt med hjälp av olika effekter.

1 Lägg till en jingel

I Innehållbiblioteket klickar du på Ljudeffekter och går till mappen Jinglar. Dra en passande jingel till tidslinjen.

2 Lägg på ljudeffekter

Omgivningsljud (eller punkteffekter såsom en förbipasserande bil) är effektiva sätt att länka samman bilder och skapa djup i cutaways.

 

10. Skapa ett cutaway-projekt

Få en intervju att flyta på fint med hjälp av cutaway-klipp

Om du klipper upp en lång intervju i kortare och mer intressanta klipp kan betraktaren distraheras av att motivet ”hoppar” mellan klippen. Genom att använda cutaways som sammanbindande länk kan du skapa en mjukare och trevligare sekvens.

1 Klipp  

Dra ett intervjuklipp till tidslinjen och spela upp det. Högerklicka på klippet och välj Dela klipp för att skapa kortare klipp. Ta bort ointressanta delar av intervjun.

2 Skapa en brygga 

Nu uppstår så kallade jump cuts mellan varje klipp. För att dölja dem kan du dra en cutaway (t ex ett klipp av den intervjuades händer) och lägga ovanför klippen.

3 Skapa en mix

Du kan få en cutaway att tonas in och ut på ett snyggt sätt genom att gå till Videoöverläggsinställningar och dra Toning-reglaget åt höger.

 

11. Skapa ett Ken Burns-bildspel

Lägg på rörelse med hjälp av zoomning och panoreringar

Ett sätt att väcka liv i stillbilder är att lägga till rörelse i dem. iMovies Ken Burns-kommando låter dig efterlikna den traditionella tekniken som användes när en rostrumkamerarigg zoomade och panorerade i ett foto. Importera några foton och lägg in dem på tidslinjen. Klicka på Justera och på Beskärning. Tryck på Ken Burns-knappen. Storleksjustera och flytta start- respektive slutrektanglarna för att kontrollera den virtuella kamerans rörelse. En pil visar rörelsens riktning. Bocka i för att applicera rörelsen. Du kan till och med lägga på Ken Burns-effekten på videomaterial och skapa digitala kamerarörelser i form av zoomningar och panoreringar.

 

12. Klipp i takt

Justera ett musikspårs tempo med hjälp av markörer

I äldre versioner av iMovie kunde man lägga in taktmarkörer på ett musikspår och sedan få klippen att automatiskt klippas till låtens rytm genom att dra dem till en sådan markör. Denna automatiska funktion är inte längre tillgänglig, men här är ett annat sätt att lösa det på.

1 Hitta takten

Lägg in ett musikspår på tidslinjen. Tryck på M-tangenten för att visuellt markera takten och underlätta klippandet.

2 In med ett klipp

Dra ett klipp till tidslinjen. Markörerna visar var klippen bör ligga. Trimma klippet/klippen så att de matchar markörerna.

3 Bygg en sekvens

Fortsätt lägga in klipp och se till att trimma dem så att de ligger i fas med nästkommande markör. Dina klipp är nu synkade med takten.

 

25tips_2

 

 

13. Skapa ett bild-i-bild-projekt

Visa två klipp samtidigt på skärmen

Ett annat sätt att få din videoproduktion lite mer stimulerande är att använda iMovies Videoöverläggsinställningar för att visa två klipp samtidigt. Bild-i-bild-effekten kan användas istället för en cutaway för att illustrera något som omtalas i exempelvis en intervju. Den fungerar också fint för att visa sekvenser från en resa, där en plats visas från flera håll. Du kan manuellt flytta den lilla bilden i den stora och även ändra dess storlek. Denna teknik är väldigt användbar för nyhetsprogram och dokumentärer.

1 Lägg in två klipp

Dra bakgrundsklippet till tidslinjen. Dra ett nytt klipp och lägg ovanpå det första. I Justera-panelen väljer du Bild-i-bild.

2 Storleksjustera och positionera

Dra i bilden för att flytta runt den. Dra i hörnen för att justera storleken. Välj en övergång för att infoga bilden (till exempel en toning).

 

14. Redigera en slow motion-scen


Sakta ner

Klicka på Hastighet-ikonen och på rullgardinsmenyn för att välja en fart. Det finns några färdiga alternativ att tillgå. Det går även att manuellt ställa in exakt den hastighet man vill ha, via Anpassad.

Lite fart

Avgränsa en sekvens till ett klipp och markera det isolerade avsnittet på tidslinjen. Klicka på Justera-panelens ikon som illustreras med en sköldpadda för att komma åt iMovies hastighetsverktyg.

Dela upp klipp

För att hoppa från normal hastighet till slow motion måste du högerklicka vid starten av slo-mo-sektionen och välja Dela klipp. Dela klippet i slutet av slo-mo-sektionen också.

Koppla loss ljud

Som standard kommer även ljudet att bromsas upp. För att bevara ljudets originalhastighet högerklickar du och väljer Koppla loss ljud i den situationskänsliga menyn som visas.

 

15. Hantera övergångar

Lär dig sammanfoga klipp på ett snyggt sätt

1 Visa en övergång

Dra två klipp till tidslinjen. Gå till Innehållsbiblioteket och klicka på Övergångar. Dra markören över en övergång för att förhandsvisa.

2 Ändra längd

Dra och släpp övergången mellan de två klippen på tidslinjen. Dubbelklicka på dess ikon och ändra längd. Klicka på Använd (eller Använd för alla).

 

16. Infoga justeringar

Fixa till bilder genom att klistra in effekter och inställningar som du lagt på andra klipp tidigare

När du lagt ner tid på att finjustera färger och toner eller kanske lagt effekter på ett klipp vill du kanske kunna applicera dessa inställningar på andra klipp också. För att spara tid kan du kopiera och klistra in några eller alla justeringar med några få klick. Så här går det till…

1 Gör justeringar

Efter att du lagt på en en-klickseffekt (som vinjettering) och manuellt justerat klippets färger och toner väljer du Redigera>Kopiera.

2 Klistra in

När du lagt till ett nytt, icke justerat klipp på tidslinjen klickar du på dess tumnagel och väljer Redigera>Klistra in justeringar. Välj vilka justeringar du vill applicera.

 

Sista delen av den här artikeln följer inom kort här på sajten.

 

Om du önskar se bilder och ytterligare tips i den här typen av artiklar hänvisar vi till tidningen. Du köper den i närmaste tidningsbutik.