Få ut mer av iMovie med hjälp av våra tips, tricks och tekniker
Tack vare din ständigt närvarande iPhone, billiga HD-videokameror och kompakt- kameror med videoinspelningsfunktioner lär du säkert ha massor av rörligt material lagrat på din Mac eller någon extern disk. Du kanske fasar för utmaningen att skapa ordning bland alla dessa klipp eller saknar inspiration för att ta reda på hur du sprider dem till andra. I den här artikeln ska vi demonstrera vad du kan göra i iMovie när det handlar om hantering, redigering och spridning av ditt filmmaterial.
När du filmat kan du använda iMovies ”post-production-verktyg” för att förvandla ditt råmaterial till en serie med snyggt redigerade avsnitt, oavsett om det handlar om ett drama, en dokumentär eller en kort trailer med höjdpunkter från ett event. Vi visar hur du använder komponenter i efterproduktionen, såsom titlar och texter men också funktioner för att stabilisera upp skakig film. Du kan även använda iMovie för tekniker som green screen-filmning och färgtoning, samt lägga till ljudmaterial och ljudeffekter för att höja produktionen till lite högre, proffsigare nivåer.
1. Skapa filmtitlar
Lägg till animerade texter och titlar för en mer välpolerad produktion
En film utan titel och text är lite som en pizzabotten utan fyllning. Lyckligtvis är iMovie fullt av verktyg för titel och texthantering som kan göra att din produktion ger ett proffsigt intryck. Hämta Titelbläddrarens animerade mallar och anpassa sedan dem så de passar ditt filmmaterial och genre.
1 Bläddra bland titlarna
I Innehållsbiblioteket klickar du på Titlar och drar spelhuvudet över en titelmall för att förhandsgranska dess animering.
2 Redigera titlar
Dra en titelmall till ett klipp på tidslinjen. Skriv in en egen text i förhandsvisningsfönstret. Spela upp sekvensen för att se animationen.
2. Stabilisera skakigt filmmaterial
Fixa ett virtuellt stativ eller steadicam med några redigeringsfunktioner
Om du filmar med en iPhone använder du säkert inte ett trebensstativ (även om det finns många sådan). Ett resultat är att det förmodligen kommer att se lite skakigt och amatörmässigt ut. iMovie kan dock upptäcka skakningar och se till att bilderna blir lite stabilare, som om kameran monterats på en dyr Steadicam. iMovies skakreduceringsverktyg zoomar in lite i bilden och kan sedan flytta bildruta för bildruta så att rörelserna blir minimala. Det gör filmen mycket trevligare att titta på.
1 Välj Stabilisering
Lägg till ett klipp på tidslinjen och dubbelklicka sedan på det för att få fram justeringsikonerna i förhandsvisning. Klicka på ikonenStabilisering.
2 Välj omfattning
Bocka för Stabilisera skakig video. Testa dig fram med skjutreglaget så att kompromissen mellan mjuk video och bevarade kanter blir optimal.
3. Lyft dina dokumentärer med en proffsig berättarröst
Släpp ett röstpålägg på tidslinjen för att ta projektet till en högre nivå
Ett röstpålägg är ett bra alternativ när man vill koppla ihop en serie dokumentära klipp och informera tittaren om innehåll och kontext i olika klipp. När du har redigerat färdigt kan du spela upp resultatet och slänga in ett röstpålägg direkt på tidslinjen. Du kan hålla på tills tajming och resultat är perfekt. Du kan använda Macens inbyggda mikrofon för att göra röstinspelningen, men vill du har en bättre ljudkvalitet bör du fundera på att investera i en USB-mikrofon från Yeti (från bluemic.com).
1 Ställ in din mikrofon
Ställ uppspelningsmarkören på en punkt på tidslinjen framför stället där röstpålägget ska börja. Gå till Fönster>Spela in berättarröst (eller tryck V). I förhandsvisning klickar du på ikonen Alternativ för berättarröst och väljer mick.
2 Spela in
Klicka på mikrofonikonen. Börja prata efter pipen. Prata samtidigt som du spelar upp videon. Ditt röstpålägg kommer att dyka upp på ett nytt ljudspår. Tryck på X för att stoppa inspelningen.
4. Färgkorrigera ditt material
Avlägsna färgstick och tryck upp färgmättnaden
Digitala videokameror kan ha problem med att få till rätt färger när man filmar i olika ljus. Det kan leda till att klipp antingen får blått eller gult färgstick. Som tur är kan du motverka detta och få fram miljöns verkliga ljus på ett relativt enkelt sätt.
1 Välj Justera
Under glödlampsljus kan motiven bli väldigt gula (som du kan se i vårt exempel här). Lägg in ett klipp med färgstick på tidslinjen och klicka på Justera-ikonen. Tryck sedan på ikonen Färgbalans.
2 Välj ut ett vitt område
Du kan testa att klicka på Hudtonsbalans, men det tar inte alltid bort färgstick. För att ge iMovie lite hjälp på traven klickar du på Vitbalans-ikonen. Klicka sedan på ett objekt som borde vara vitt.
3 Före och efter
Det markerade området kommer att kylas ner och blir vitt. Det gör samtidigt att det gula färgsticket även försvinner i övriga delar av bilden. Tryck på före- och efterikonen för att jämföra de båda versionerna.
5. Anpassa iMovies utseende
Arbeta mer effektivt genom att justera iMovies arbetsyta
Zooma ut
Om du har långa klipp liggande i Händelsebiblioteket måste du kanske skrolla mycket för att lokalisera en speciell scen. Genom att dra i det här zoomreglaget åt vänster kan du zooma ut och göra så att klippen ockuperar mindre yta. Du kan även krympa klippstorleken för att få in fler i Händelsebiblioteket.
Dölj
Om du vill ha en renare och snyggare arbetsyta kan du klicka här, vilket döljer bibiliotekspanelen. Du kan alltid klicka på Visa-ikonen om du behöver få tillgång till Händelser, Projekt och Innehållsbiblioteket vid ett senare tillfälle.
Större bild
Genom att dra i den här listen nedåt kan du göra visningsfönstret större och på så sätt få se din redigerade film i större format. Klicka längst upp i högerhörnet för att komma till helskärmsläget.
Klippstorlek på tidslinjen
Om du vill kunna identifiera ett klipps innehåll via tumnageln klickar du här för att öka klippens storlek på tidslinjen. Bocka i Visa vågformer så att du manuellt kan justera ett klipps ljudnivå på ett enkelt sätt.
6. Ordning och reda
Hitta enskilda klipp lättare med hjälp av betyg och filter
iMovie importerar klipp i Händelser. Som standard namnges dessa händelser med datum, men du döper med fördel om dem för bättre igenkänning. När händelsebiblioteket fylls på kan du behöva hjälp med att sålla agnarna från vetet. Här kommer tips på hur du enklare hittar dina favoritklipp.
1 Lägg in betyg
För att markera att ett klipp är värt att inkludera i en film trycker du F (eller väljer Märk>Favorit). Tryck Backsteg för att kassera ett klipp.
2 Filtrera filer
Klicka på rullgardinsmenyn Filer och välj alternativet att visa dina favoritklipp (eller kasserade). Dra dina favoriter till tidslinjen.
7. Redigera en greenscreen-film
Ge dig i kast med lite kreativa färgredigering
Ett sätt att förbättra sitt projekt på är att slå ihop material från två klipp. Genom att filma ett objekt (exempelvis ett intervjuobjekt) mot en blå eller grön skärm kan du byta ut den färgade bakgrunden mot annat filmat material. Det är ett effektivt och kreativt sätt att placera ett studiobundet objekt i en utomhusmiljö eller visa en miljö som den intervjuade beskriver. Du kan själv skapa en billig studio med en grönskärmsbakgrund genom att köpa en stor duk eller ett papper och sedan se till att det belyses jämnt. Det är viktigt att inte heller objektet som filmas, till exempel en intervjuad person, kastar några skuggor på bakgrunden.
1 Lägg till lagerförsedda klipp
Hämta ditt bakgrundsklipp från händelsebiblioteket och lägg till det på tidslinjen. Dra ditt blå/grönskärmsklipp och släpp det ovanför bakgrundsmaterialet. Klicka på Justera.
2 Ersätt färg
Klicka nu på Videoöverläggsinställningar-ikonen. Ställ menyn på Grön-/Blåskärm. Den färgade bakgrunden ska nu ersättas av klippmaterialet i det underliggande lagret.
3 Finjustera
Dra Mjukhet-reglaget åt höger för att minska färgblödningen runt huvudobjektets kanter. Dra i beskärningshandtagen så att de hamnar närmare den intervjuade för att få en optimal visning.
8. Ljudeffekter
Lös ljudproblem eller lägg till kreativa effekter med några klick
Du kan justera ljudklipp på flera olika sätt. I Justera-panelen klickar du på Brusreducering och equaliser. Här kan du göra ljudjusteringar, såsom att minska bakgrundsljud eller ställa in Röstförbättring. Genom att klicka på Video- och ljudeffekter kan du lägga till kreativa effekter, till exempel Tona nedåt som kan dölja rösten från en intervjuad.
Del 2 och 3 av den här artikeln följer inom kort här på sajten.
Om du önskar se bilder och ytterligare tips i den här typen av artiklar hänvisar vi till tidningen. Du köper den i närmaste tidningsbutik.